Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Vårmöte med CEP

Ingela Eriksson rapporterar från det styrelsemöte som i helgen hölls inom det europeiska bouleförbundet, CEP. Platsen för mötet var Alassio i Italien och man diskuterade bland annat europeiska tävlingar, ekonomi och hemsida. Huruvida det blir ett EM för veteraner eller inte avgörs när förbundet håller kongress i samband med EM för herrar i Göteborg.

En dagordning med 16 punkter väntade oss. Styrelsens alla elva ledamöter var på plats vid detta mitt första vårmöte.
Ordförande Flemming Jensin öppnade mötet punktligt klockan 09.00.

Verksamhetsåret 2010
Protokollet från kongressen i Slovenien godkändes utan kommentarer.
För verksamhetsåret 2010 presenterade vice ordförande Mike Pegg förra årets CEP åtaganden, som i princip är desamma från år till år: EM, de olika kvalen till Europacupen samt final och kongress.

Den ekonomiska redovisningen gjordes av Klaus Eschbach som är kassör.  CEP omsätter ca 16 000 €, vilket får anses vara relativt lite i en så stor organisation, och budgeten är ett nollsummespel.  Inga konstigheter men en ganska konstig redovisning i ett ännu knepigare Excel upplägg. Allt är inte som i Sverige, det är det bara att inse.

En regelförändring för U23 dam införs från 2013. Den gör det möjligt att ta med yngre tjejer i laget, vilket inte är godkänt idag. För oss är det en bra regel förändring – vi har många bra yngre tjejer och om denna regelförändring varit införd idag hade vi troligtvis kunnat skicka ett lag till kvalet i Turkiet. Frågeställningen väcktes av Frankrike på kongressen förra året och nu har styrelsen formellt tagit beslutet.

Verksamhetsåret 2011
Budgeten gicks igenom och godkändes.

Klaus la fram ett förslag på att Europacupens final ska spelas med fem lag, det vill säga arrangerande land plus fyra lag. Alla tyckte förslaget var bra och det kommer att gälla från och med i år.
I år deltar 21 lag i Europacupen. Nya länder är Jersey, Ryssland och Slovakien. Lottningen, som var spännande, hade Klaus förberett bra och styrelsen tog beslut om tre grupper om fem lag och en grupp med sex lag.
Seedade lag, det vill säga de som deltog i finalen 2010, är Frankrike, Italien, Monaco och Finland.
Kul att vi kommer att få se internationell boule på SM i Uppsala. Lottningen ligger redan ute på hemsidan, jag skickade i väg den direkt.

Ett ämne som debatterades var den internationella domarlicensen och om CEP kan examinera domare vid sina mästerskap enligt den överenskommelse som CEP tillsammans med FIPJP kom överens om förra året. Läser man FIPJP: s protokoll från kongressen i Izmir verkar det dock som om detta inte gäller?! En aning otydligt och ordförande Jensin skickar ett förtydligande om CEP:s åsikt till FIPJP.

Själv hade jag förberett två presentationer, varav den ena handlade om hur CEP:s organisation kan beskrivas. Mycket likt den svenska med kommittéer, vilket inte finns inom CEP idag.
Styrelsen beslöt att etablera en kommitté för marknadsföring och att dela upp den kommitté som finns idag, den tekniska kommittén, i två: utbildning och tävling.

Ett annat ämne som det var mycket diskussion runt var CEP:s hemsida. Den behöver bli mer levande. Ljubo tar tillsamman med Mike över ansvaret för att göra om hemsidan och de ska presentera ett förslag till kongressen i Göteborg.

Patrice föredrog nästa års Dam-EM och Junior-EM i Gent, Belgien, som kommer att gå samtidigt. Det är första gången vi får ett kombinerat EM.
Årets Herr-EM i Göteborg är också kvalificering till VM 2012 i Marseille. De första 16 lagen blir direkt kvalificerade samt de 9 bästa lagen från B-EM.

En viktig fråga för Sverige är EM för veteraner. Både Italien och Frankrike ställde sig tveksamma. Italien på grund av ekonomi och Frankrike för att man hellre satsar på ungdomar. Bruno gjorde ett mycket bra inlägg och poängterade vikten av att alla våra medlemmar ska finna en hemvist i CEP. Även Loek och Flemming poängterade vikten av att vi får igång ett EM för Veteraner.
Frågan om Veteran-EM kommer upp på kongressen i Göteborg för beslut och låt oss då hoppas att det blir ett majoritetsbeslut för ett EM för veteraner. En konsekvens av detta kan bli att medlemsavgiften till CEP behöver höjas.

En fråga från årets kongress som jag fått med mig att fundera över är om jag kan tänka mig att ta över kassörsrollen då Klaus inte kommer att ställa upp för omval nästa år, eftersom han skall flytta till Thailand. Frågan behöver utredas och en konsekvensanalys tas fram, vilken jag tillsammans med Bruno ansvarar för. Anledningen är att Sverige inte har Euro och det kan tänkas vara eller finnas några konstigheter där som gör att det är praktiskt omöjligt.

Det beslutades att nästa års Spring meeting ska hållas i Paris. Alassio är fantastiskt bra och trevligt men det tar tid att resa dit vilket gör att det blir dyrt.

Egna reflektioner
Bruno är en stor tillgång till styrelsen då han simultantolkar mellan italienska, franska och engelska – tänk om jag ändå kunde så många språk.

Sponsorer pratas det mycket om men det är svårt, mycket svårt. Hoppas att jag har fel och killarna rätt, det vill säga att det går att fixa.

CEP:s styrelse 2011


Överst från vänster Generalsekreterare Loek van Tiggelen, Holland, Ordförande Flemming Jensin, Danmark, Fabio Ballauco, Italien, Bruno Fernandez, Slovakien, Patrice Haulotte, Belgien, Kassör Klaus Eschbach, Tyskland.
Nedre raden från vänster: Ingela Eriksson, Sverige, Ljubo Živkovič, Slovenien, Barnabás Novák, Ungern, Vice ordförande Mike Pegg, England, Joseph Cantarelli, Frankrike.

Publicerad: 2011-04-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se