Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Unga svenska juniorer mötte sydostasiatiska tigrar

Det yngre svenska juniorlandslaget har landat på svensk mark igen. I en vecka har det befunnit sig i Turkiet för att delta i World Children’s Games som arrangerades för första gången. Bland de tretton mästerskapsgrenarna fanns boule som spelades i både dubbel och trippel. Sverige slutade i åttondelsfinal i båda spelformerna och de segrande nationerna kom båda från Sydostasien.

Isac Gerdvall, Sebastian Hjortander, Cajsa Qvarnström och William Silfverberg representerade Sverige i tävlingen som endast är öppen för deltagare mellan 13 och 14 år. Sammanlagt fanns 90 nationer representerade under spelen, 27 av dem deltog i bouletävlingarna.
Den svenske juniorlandslagskaptenen Henri von Eggers Patron är lite trött efter den långvariga tävlingen men nöjd med de svenska insatserna.
– Vi har spelat bra. Vi gjorde bara en plattmatch, mot Estland, men till slut vände vi den och vann, säger han.

Tuffa motståndare fick spela som de ville
Sverige tog sig vidare från poolspelet i både dubbel och trippel, efter segrar över Libanon, Estland och Kamerun. En förlust blev det, mot Danmark i dubbel, men en ny vinst mot Libanon i skiljematchen tog Sverige vidare till åttondelsfinalen.
Fri lottning inför åttondelarna gav Sverige det tuffaste motståndet av alla, menar förbundskaptenen.
Kambodja stod för motståndet i dubbel och Madagaskar i trippel.
De lättskjutna banorna öppnade för det spel såväl Madagaskar som Kambodja och resten av de sydostasiatiska nationerna ville spela. Att skjuta på allt och stanna på så mycket som möjligt var deras tydliga strategi. Så tydlig var den att det var lätt att dra slutsatsen att de första kloten hellre skulle placeras en bra bit ifrån lillen än på klart skottavstånd.

Taktisk förlust i dubbelspelet
Henri von Eggers Patron tar själv på sig förlusten mot Kambodja och säger att han tydligare borde ha markerat för sina spelare att de inte fick lägga för bra. Sverige hade ledningen med 7-1 i åttondelsfinalen när Kambodja fick läge att skjuta alla sex kloten och tog hem fem poäng på det. Sverige gick upp till 9-6 och gav sedan motståndarna möjligheten att göra precis samma sak igen. Den möjligheten tog Kambodja – och eftersom matcherna bara spelades till elva poäng var Sverige därmed utslagna ur dubbelturneringen.
von Eggers Patron har med andra ord själv dragit lärdomar av sin första internationella stortävling som förbundskapten.
– Ja, absolut. Jag tror att jag måste vara mer aktiv som coach.

Nya lärdomar med hem
Förbundskaptenen är övertygad om att även de unga spelarna lärt sig mycket av erfarenheten.
– Jag är rätt säker på att vi skulle ha vunnit om vi spelade om de här åttondelarna, säger han. Samtidigt är han redan imponerad av deras insats.
– De var inte rädda för något av lagen och visade inga direkta nerver trots flera pressade lägen, berättar förbundskaptenen förnöjt.
Det svenska landslaget kan bland annat stoltsera med att ha kört över Kamerun, som slutade trea i trippelspelet, med 11-4.
Samtidigt som Henri von Eggers Patron imponeras av de sydostasiatiska spelarnas stabila skytte konstaterar han att de fortfarande har en hel del att lära när det kommer till taktiken.
– Deras coacher är inte rutinerade och förbjuder spelarna att skjuta om förstalägget inte ligger nära lillen.

Sydostasiatiska finaler
Spelet i finalerna följde samma mönster. Thailand hade ledningen i trippelfinalen när de gjorde misstaget att lägga första klotet nära lillen. Laos sköt och stannade med sina sex klot och vann turneringen. Kambodja, som slog ut Sverige, slutade fyra bakom Kamerun, som fick stryk av Sverige.
I dubbelturneringen var rollerna ombytta – Laos hade ledningen över Thailand i den semifinal som Henri kallar den moraliska finalen, men lade för nära lillen och blev bortskjutna. Laos vann sedan finalen över ett annat sydostasiatiskt land, Malaysia.

Ger inte upp
– Spelarna från de här länderna tränar fyra-sex timmar om dagen. De får möjligheter till det via skolorna. Vi har inte riktigt de förutsättningarna, konstaterar den svenske förbundskaptenen.
Som inte tycker att det finns någon anledning att känna sig uppgiven i kampen mot de sydostasiatiska tigrarna. Deras taktiska kunskaper är så pass bristfälliga och de visade inte samma kontroll över läggspelet som över skyttet, menar von Eggers Patron.
– De är rena träningsprodukter och väldigt stabila, men spelmässigt höll vi deras nivå. Svårare banor, där de hade fått problem med att skjuta och stanna på allt och där läggspelet hade blivit mer avgörande, hade gynnat oss.

Publicerad: 2011-05-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se