Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Mixed trippel ny SM-gren redan i år

Det blir SM i mixed trippel redan i år. Den nya SM-grenen kommer att inleda årets svenska mästerskap, avgöras genom direktutslagning och spelas i två klasser: öppen och V65.

Årsmötet fattade i april beslutet att införa mixed trippel som ny SM-gren. Beslutet var något udda i det avseendet att det inte tidsbestämdes. Förbundsstyrelsen kunde därmed vänta i princip hur länge som helst med att verkställa det.
Efter klartecken från både arrangören och tävlingskommittén väljer förbundsstyrelsen emellertid att göra det redan nu.
– Det är väl lika bra att köra igång? Arrangören tyckte att det kunde vara värt att testa redan i år och då såg vi i FS ingen anledning att inte prova, säger tävlingskommitténs ordförande Pontus Thuresson.
Söndagen den 24 juli klockan tio startar spelen i Uppsala med SM i mixed trippel. Grenen spelas endast i öppen klass samt veteran 65 och avgörs genom direktutslagning från början till slut.
– På det sättet hinner vi få in grenen i årets schema utan att flytta någon av de andra grenarna, vilket vi inte ville göra så här tätt inpå mästerskapen, förklarar Thuresson.

Mixtrippeln spelas till och med semifinal på söndagen. Finalerna avgörs på måndagskvällen.
Kvalskjutningen i SM skytte äger rum som planerat. Skulle någon av de skyttar som kvalificerat sig för en plats i SM vara upptagna av spel i mixed trippel under sin schemalagda tid för skytte får vederbörande en ny tid – ingen kommer att gå miste om möjligheten att delta i Skytte-SM för att man ställer upp också i mixtrippeln.
Skulle 128 lag ställa upp i den nya SM-disciplinen blir det med andra ord sex matcher under söndagen för semifinalisterna.
– Jag tror kanske inte att det blir fler. Om lika många spelare ställer upp i mixed trippel som i mixed dubbel tycker jag att det vore ett bra resultat, säger Pontus Thuresson.
Frågan är om direktutslagningen som tävlingsform har en avskräckande eller lockande verkan på spelarna. Och hur många som är beredda att stanna ytterligare ett dygn på SM-området.
– Många kommer ju redan på söndagen och jag skulle kunna tänka mig att det är rätt många som gärna spelar, säger Thuresson som medger att det är något av en chansning att genomföra tävlingen på det här viset.
– Det fanns inga restriktioner i beslutet och det här är det sätt vi kan genomföra den på för att hinna med i år. Det är värt ett försök.
Hur den nya grenen kommer att spelas i framtiden är inte bestämt. Det beror förstås bland annat på hur årets försök slår ut. Samtidigt som det utvärderas kan tävlingskommittén fundera över vilka andra möjligheter som finns för den nya grenen.

Anmälan till SM – i mixed trippel och alla andra grenar – är nu öppen. Mer information i inbjudan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och SM-programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2011-05-03

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se