Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Utomhussäsongen är här - Touren tätnar i Lindome

Även om det sker två veckor senare än vanligt startar utomhussäsongen på allvar med Lindomespelen – den nationella tävling som också är första utomhusetapp i Bouletouren. Samtliga förbundskaptener finns på plats. Under helgen ska de bestämma vilka spelare som två veckor senare får representera Sverige under NM i Oslo.

Det är först nu, när utomhussäsongen börjar, man kan räkna med att de flesta av landets främsta boulespelare formerat sina lag och säsongens trippelkonstellationer närmar sig slutgiltig form.
I år ser man emellertid ovanligt få partnerbyten och flera elitlag har länge varit självklara. Ändå är det många att hålla ögonen på nu när årets spel startar på allvar. Över sextio lag från Sverige plus några från Norge är anmälda och det borde bli gott om bra matcher på många av banorna i Lindevi.

Självklara favoriter
Bland de givna favoriterna i årets tävlingar finns, precis som i fjol, Halmstad Petanks Patrik Andersson - Jimmy Löf - Thomas Wiede, Malmöklubben Coccinelles Joachim Andersson - Jessica Johansson - Rickard Nilsson och stockholmarna från Sibirien som har två starka lag. Den öppna klassens förbundskapten Anders Larsson har valt att låta båda dessa agera landslag under Lindomespelen.
Det handlar om förra årets segrare i Bouletouren: Anders Csapó - Robin Johansson -Jesper Skult samt det, i landslagssammanhang, mer rutinerade laget där Björn Folke Johansson och Albin Plantin numera spelar tillsammans med Jens Terestchenko. Deras tidigare radarpartner Björn Ivarsson aviserade i slutet av förra säsongen att han drar sig tillbaka från boulespel och nu återstår det att se om Terestchenko klarar att fylla Sibiriens allra mest rutinerade spelares skor. Det är hans lagkamrater naturligtvis övertygade om.

Alla de fyra nämnda lagen plockade poäng under tourens första etapp, Swedish Indoor Open i Helsingborg i februari. Halmstad lyckades bäst där, tillsammans med ett annat lag som kommer till Lindomespelen – Ronnebys Bosse Persson - Anders Pramholt - Roger Svensson. Förutsatt att man inte räknar Kristian Lilja och bröderna Jimmyoch Tonny van Houten, som i år spelar för Pomme de Pin, har sagt att de inte tänker satsa helhjärtat på boulen och inte är anmälda till Lindomespelen, eller BK Kärnans Jonas Jacobsen och Pablo Patron, som tillsammans med franske världsmästaren Bruno Le Boursicaud tog sig hela vägen till final i SWIO. Inte heller de båda Kärnanspelarna kommer att göra någon toursatsning vad det verkar. Patron spelar i Lindomespelen tillsammans med en än så länge okänd ersättare för Jacobsen, som ska bli pappa vilken dag som helst, och Alexander Norin, som just lämnat både juniorlandslaget och trippellaget han ingick i förra året tillsammans med Håkan Berg och Anders Larsson och som då slutade på andra plats i Bouletouren.
Berg och Larsson har istället återrekryterat Larssons gamla kompis från förr, Johan Eisersjö, som gör comeback efter sisådär tio års uppehåll men som enligt Larsson har hittat formen igen genom hungrigt tränande.

Hotfulla förbundskaptener
Anders Larsson är inte den ende spelande förbundskapten som kan hota sina adepter under årets tävlingar. Juniorkaptenen Henri von Eggers Patron, tillsammans med sin bror Viktor och Håkan Hallberg, som är tillbaka i det laget efter ett år i exil och U23-kaptenen Maths Lind i lag med Kenneth Köhalmi och Kjell Pettersson är två starka konstellationer. Deras respektive klubbar BK Kärnan och Sitting Boule visade fint spel under Svenska Cupen när den avgjordes tidigare i år.
Segrade i Svenska Cupen gjorde Lindome BK, som har den kanske bredaste truppen av alla elitklubbarna. Många av spelarna plockade tourpoäng under SWIO, men har sedan dess stöpt om sina lag. Landslagsspelaren Henrik Hugosson kommer att spela tillsammans med sin ständige partner Stefan Holmquist och med Alex Lindqvist som tredjeman den här säsongen. Hugosson vann förra helgen DM-guld i mixed dubbel tillsammans med Sara Lindelöf, som i Lindomespelen ställer upp med Andreas Bengtsson och Annika Fjelkner. Stefan Giza - Patrik Stenman - Mikael Trechera blir ett annat tungt Lindomelag den här säsongen.

Farliga juniorer
Riktigt farliga kommer också de unga Lindomejuniorerna Sebastian Hjortander och William Silfverberg att kunna bli, med tourpoäng från SWIO i bagaget och nyss hemkomna efter internationell mästerskapsdebut, när de nu bildar lag med den något äldre och mer rutinerade junioren Daniel Eriksson. Lindomelaget är ett av de båda lag förbundskapten Henri von Eggers Patron valt ut för att spela i landslagskläder under Lindomespelen (förutsatt att han hinner få kläderna tvättade efter utlandsvistelsen). Det andra juniorlandslaget är Ödenäs Johan Berntsson - Lasse Nilmark - Gustav Oskarsson.

Nya landslag senast måndag
Damernas förbundskapten Markel Sjöström kommer inte själv att spela utan koncentrera sig på att observera spelarna. Alla landslagsspelare kommer att ha ögonen på sig. Senast på måndag ska förbundskaptenerna presentera de lag som får åka till NM i Norge.
Också Sjöström ställer två landslag på banorna i Lindome: Jenny Hamberg, Boo - Sandra Jönsson, Åstorp - Tove Naess, Sibiriensamt BK Kärnans Matilda Boström och Tove Orrbeck tillsammans med Anna Theander, Gothenburg Boule Bangers. Theander vann guld i öppen trippel när Göteborgsdistriktet avgjorde sitt DM i klassen förra helgen, då tillsammans med Tommy Gustafsson och Åke Rydén.
Jenny Hamberg hör också till dem som har tourpoäng med sig från SWIO. Hennes lagkamrater då – Birgitta Ekroth och Pia Terestchenko får i Lindomespelen istället sällskap av Anne-Marie Carlsson.
Senast på måndag kommer Sjöström och övriga förbundskaptener att presentera de lag som får åka till NM i Norge.

BC Ölands Simon Jakobsson - Tony Jakobsson - Linus af Wåhlberg kommer också till Lindomespelen med tourpoäng från SWIO i bagaget. Så även Herman Thorell och Owe Karlsson, Pomme de Pin, som till Lindomespelen ersatt Conny Johansson med Hermans fru, Birgitta Thorell.
Ali Abdi Aden, Sitting Boule, kammade också hem tourpoäng med sina kolleger från U23-landslaget – Lindomes Niklas Carlén och Boulesjevikernas Måns Daniel – under SWIO. I Lindomespelen kommer han att spela tillsammans med klubbkamraten och landslagsspelaren Robert Beijmo och Boulesjevikernas Lotta Larsson, som spelar istället för sin man Niklas Marklund. Marklund kommer under resterande tourtävlingar att ingå i Abdi Adens och Beijmos tourlag.
– Det känns som ett väldigt bra lag – både med Niklas och med Lotta. Ali är stekhet och Niklas är en grymt bra spelare, tycker jag. Lotta med – och hon har ju en väldig massa rutin i bagaget, säger Beijmo.
– Niklas vill inte spela Lindomespelen eftersom han tycker att det är för kallt – och det måste man ju respektera, förklarar han klubbkamratens frånvaro i Lindome.

Förbannelsen hävd?
Lindomespelen förknippas nämligen inte bara med den stora utomhuspremiären, med många och starka lag, utan i lika stor utsträckning med kyla och dåligt väder. I år har tävlingen senarelagts med två veckor – påskhelgen kolliderade i år med spelen och det var alltså inte väderförhållanden som låg bakom flytten. Ändå kändes det onekligen en smula ironiskt att den ordinarie spelhelgen bjöd på påskfirande i högsommarvärme, medan snö och hagel föll över Göteborg tidigare i veckan. Enligt väderinstitutens prognoser ser det dock ut som om det ska bli sol och varmt på lördag. Så kanske kan vi inte skylla snöfallet i maj på Lindomespelens förbannelse?

Publicerad: 2011-05-05

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se