Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Hemmaseger när alla landslag slogs ut ur Lindomespelen

Lindome vann i Lindome. Lindome BK:s trippellag bestående av landslagsmannen Henrik Hugosson, Stefan Holmström och Alex Lindquist besegrade bröderna von Eggers Patron och Håkan Hallberg, BK Kärnan, i finalen. I stort sett alla de bästa spelarna i landet fanns på plats och längs vägen försvann många favoriter. Inget av de sex landslagen tog sig till A-slutspel.

Lindomespelen bjöd på ett strålande väder. Sol och värme utan vare sig blåst eller nederbörd. Det var den stora skillnaden mellan den 24:e upplagan av Lindomespelen och merparten av de tidigare. Annars var det mesta sig likt. 16 pooler med 64 lag gjorde tävlingsförfarandet enkelt.

Sedan några år tillbaka avgörs tävlingen med en form av direktutslagning. För att ta sig vidare till A-slutspelet måste man vinna två raka matcher i poolen. De båda lag som förlorar en match går till B-slutspel och de lag som förlorar båda poolspelsmatcherna hamnar i C.

- Det är bra med direktutslagning och ett så här tufft startfält. Det är precis vad vi behöver, sade sportchef Anders Larsson innan startsignalen för årets spel hade ljudit.
Och han höll fast vid sitt uttalande även sedan han kunnat konstatera att alla de uttagna landslagen förpassades till de lägre slutspelen efter poolspelet.

Juniorlandslaget besegrade öppna landslaget
Två av landslagen fick mötas redan i första matchen. De flesta trodde nog att juniorlandslaget bestående av Daniel Eriksson, Sebastian Hjortander och William Silfverberg skulle förlora mötet med det öppna landslaget Björn Johansson, Albin Plantin och Jens Terestchenko. Men juniorerna vann. Med 13-0.

- De gjorde sex klot i varje vända, vi gjorde kanske bara fyra, förklarade Albin Plantin förlusten.
Vilket stämmer väl med hur 13-årige Sebasitian Hjortander beskrev segern:
- De spelade ganska bra, vi spelade bättre.
- Nu har vi 2-0 och har bara tappat ett poäng mot det öppna landslaget, sa juniorernas förbundskapten Henri von Eggers Patron förnöjt och syftade på att Hjortander och Silfverberg besegrade samma öppna landslag i SWIO, där de spelade tillsammans med förbundskaptenens bror Viktor von Eggers Patron.

Alla finallag från samma pooler
Den här gången tog alltså förbundskaptenen själv med sig sin bror hela vägen till finalen. Även om han själv menade att det snarare var brorsan och Håkan Hallberg som drog med sig honom.
- De har tränat mycket. Jag går som mittspelare och har oftast mina båda klot kvar på slutet. Lyckas jag med dem plussar jag bara på vår poäng.
I sin första match mötte juniorkaptenens Kärnanlag den öppna klassens förbundskapten Anders Larssons Lindomelag.
Slutsegrarna Hugosson, Holmström och Lindquist spelade poolens vinnarmöte mot U23-kaptenen Maths Linds lag från Sitting Boule. Där förlorade Lind, Köhalmi och Pettersson med 12-13.
Lag Larsson och lag Lind möttes i B-finalen. Med tanke på hur många bra lag som går till B-slutspel i en sådan här tävling är det en bedrift som inte ska underskattas att ta sig dit. De båda pooler som rymde fyra finallag måste rimligtvis ha varit de allra tuffaste.

Landslagen föll
Det andra öppna landslaget - Csapó, Johansson och Skult - förlorade båda sina poolmatcher och hamnade i C-slutspel. Damlandslaget Hamberg, Jönsson och Naess förlorade mot Ödenäsjuniorerna Rasmus Edqvist och Jack Jansson Carlsson som spelade tillsammans med förre juniorkaptenen Leif "Tullen" Rappner. Det andra damlandslaget - Boström, Orrbeck, Theander - besegrades i poolen av Coccinelleveteranerna Clas och Carina Jansson samt Karl-Gustaf Rundberg. Båda damlandslagen i B-slutspel, alltså.
Där hamnade även de båda juniorlandslagen sedan Eriksson, Hjortander och Silfverberg misslyckats med att följa upp segern mot det öppna landslaget mot CDB Grännas Sten Alstander, Conny Plantin och Stéphane Zaklada. Inte för att det var någon enkel uppgift - Grännalaget spelade utmärkt och tog sig till kvartsfinal innan de blev utslagna av Kärnans finalister.
Sportchef Anders Larsson vidhåller som sagt att det är bra med direktutslagning och tufft motstånd från början.
- Man måste klara av att prestera under sådana här omständigheter för att klara av att göra det i ett mästerskap.
Att det inte är en enkel uppgift att ta ut landslag till de kommande mästerskapen sticker han inte under stol med. Efter helgen ska lagen till NM presenteras. Där finns möjligheter att göra ytterligare test av spelare som kan komma ifråga för de större mästerskapen senare under året.

BK Strand och Halmstad till semi
Även om de spelare som bar landslagströjor i Lindome inte tog sig till A-slutspel fanns det flera landslagsspelare i andra konstellationer som gjorde det.
En av dem, Johan Skagerlund, finns i det lag från BK Strand som spelade riktigt fint under dagen och tog sig till semifinal. Patric Larsson matade lillen med lägg och inte minst Skagerlund, men även Carl-Johan Möller, följde upp med snyggt spel. I kvartsfinalen besegrade de Coccinelles landlagsspelare Joachim Andersson, Jessica Johansson och Rickard Nilsson.
De landslagsspelande damerna från Boo SK - Anne-Marie Carlsson, Birgitta Ekroth och Pia Terestchenko - tog sig också till A-slutspel men kom inte längre än till åttondelsfinal. Till åttondelen tog sig också Ali Abdi Aden och Robert Beijmo tillsammans med Lotta Larsson. Där åkte de på en oväntad förlust mot Halmstads Carlsson, Sabel och Thuresson.

Välförtjänt seger
Av finalisterna deltar Henrik Hugosson, Viktor von Eggers Patron och Håkan Hallberg i landslagssatsningen. De spelade samtliga riktigt bra i semifinalerna. von Eggers Patron visade hur man bäst bemästrar den svårspelade banan som läggare. Hallberg lykades få både skott och lägg att stämma och gjorde gott om carreauer. Halmstads båda landslagsspelare Andersson och Wiede, som spelat stabilt tillsammans med Jimmy Löf, tvingades i semifinalen att se sig besegrade.
Lindomes lag Hugosson slog samtidigt ut BK Strand ur tävlingen.
När det blev dags för de båda lagen att göra upp om slutsegern höll Hallberg inte alls samma nivå som i semifinalen och finalen var överhuvudtaget inte någon välspelad sådan.
Henrik Hugosson, Stefan Holmström och Alex Lindquist vann den - liksom de vunnit samtliga matcher, också de betydligt mer välspelade. Och det lag som vinner varenda match i en tävling med det här startfältet har gjort sig förtjänt av segern. von Eggers Patron visade hur man bäst bemästrar den svårspelade banan som läggare. Välförtjänt.

Publicerad: 2011-05-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se