Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Skagerlund till NM i Norge

De svenska landslagen till NM i Norge är uttagna. I herrlaget finns hela tre mästerskapsdebutanter, i damlandslaget inte någon. Trots de lite olika förhållningssätten tror båda förbundskaptenerna på seger.

Nordiska Mästerskapen spelas i Oslo den 21-22 maj. Varje land får ställa upp med två lag i de olika klasserna, men ska sträva efter att det ena laget i herr- respektive damklassen blir ett U23-lag. Det klarar Sverige inte riktigt av när det gäller damerna i år.
Nanna Boström är den enda landslagsspelaren som befinner sig i rätt åldersintervall. Hon får i NM sällskap av storasyster Matilda Boström, som hunnit fylla 23 i år, samt av de sjuttonåriga tvillingarna Emma och Rebecka Bergström som ännu inte lämnat juniorklassen.
Landslagsspelaren Patrik Andersson kommer att coacha U23-damerna.
- Det är jätteroligt att han vill följa med även om han inte ska spela själv för att ta hand om det yngre damlaget. Patrik tränar ju damerna i Göteborg och har tidigare varit förbundskapten för damlandslaget så det känns som ett väldigt logiskt val, säger sportchef Anders Larsson.

Starka damer
Jessica Johansson är visserligen inte mer än 21, men henne har damlandslagets förbundskapten Markel Sjöström lagt beslag på till seniorlaget.
- Det är kul att Jessica är tillbaka i landslaget och det ska bli spännande att testa henne ihop med de andra, säger Sjöström.
Jenny Hamberg, Tove Naess och Tove Orrbeck kommer att spela tillsammans med Jessica i Oslo.
- Det känns som ett intressant lag, starkt och komplett, kommenterar Sjöström sin uttagning där han tänker sig Hamberg och Johansson som skyttar/mittspelare, Naess och Orrbeck som läggare/mittspelare.
Samtidigt säger han att det inte varit någon lätt uppgift eftersom det är många som slåss om platserna. Han konstaterar också att det är en bra bit kvar till VM och att observationerna av samtliga landslagsspelare fortsätter.
Samtliga spelare i damernas NM-lag har tidigare spelat internationella mästerskap.
- Jag har inte överhuvudtaget tänkt i termer som prövade kontra oprövade kort. Det här är ett mästerskap som vi spelar för att vinna. Jag vill helt enkelt ställa upp ett starkt lag, säger Sjöström.

Testar nya herrar
Herrarnas förbundskapten Anders Larsson ställer tre mästerskapsdebutanter jämte den i sådana sammanhang mer rutinerade Henrik Hugosson på NM-banorna i Frognerparken.
- Att Markel och jag inte resonerar på samma sätt inför de här uttagningarna är inte konstigt, eftersom förutsättningarna är helt olika. Jag har fler spelare att välja mellan och jag ska ta ut två stycken landslag till ett EM som spelas tidigare än VM för damer, säger han.
Och även om vare sig Robin Johansson, Johan Skagerlund eller Jens Terestchenko har spelat internationella mästerskap förut har de trots allt en hel del rutin från spel på hög nivå här hemma i Sverige.
- Erfarenheten av att spela mästerskap är viktig och genom att ge fler spelare den rutinen bygger vi långsiktigt, säger förbundskapten Larsson som inte heller sticker under stol med att han ser NM som något av ett test.
- Klarar man inte av att prestera på ett ¨NM gör man det kanske inte på ett EM heller.
Skagerlund har imponerat den svenska förbundskaptenen och får kanske betecknas som det största utropstecknet.
- Han är ambitiös och har gjort bra resultat den senaste tiden, säger Larsson och fortsätter:
- Alla de andra tre har varit med länge och under en längre period gjort bra resultat - det här är ett lag som kan vinna NM.

Svenska truppen till NM:

Herrar: Henrik Hugosson (Lindome BK), Robin Johansson (Sibirien CP), Johan Skagerlund (BK Strand Hjo), Jens Terestchenko (Sibirien CP).Ledare: Anders Larsson.
Herrar U23: Ali Abdi Aden (BK Sitting Boule), Oskar Augustsson (Säörbyängens BK), Måns Daniel (Boulesjevikerna), Adam Nilsson (Sörbyängens BK) Ledare: Rickard Nilsson.
Damer: Jenny Hamberg (Boo SK), Jessica Johansson (Coccinelle PC), Tove Naess (Sibirien CP), Tove Orrbeck (BK Kärnan).
Ledare: Markel Sjöström.
Damer "U23": Emma Bergström (Boule von Platen), Rebecka Bergström Boule von Platen), Nanna Boström (Lindome BK), Matilda Boström (BK Kärnan).Ledare: Patrik Andersson.
Juniorer 1: Sebastian Hjortander (Lindome BK), Lasse Nilmark (Ödenäs IF), Gustav Oskarsson (Ödenäs IF), William Silfverberg (Lindome BK).
Ledare: Viktor von Eggers Patron.
Juniorer 2: Johan Berntsson (Ödenäs IF), Daniel Eriksson (Lindome BK), Thor Hjelm (Coccinelle PC), Tobias Svensson (Coccinelle PC).Ledare: Henri von Eggers Patron.

Publicerad: 2011-05-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se