Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Europas veteraner gör upp i Malmö

Euro Veterans Cup är tävlingen som ligger till grund för förslaget om ett EM för veteraner. I år spelas den för fjärde gången – i Sverige, sida vid sida med nysatsande nationella tävlingen Örestad Open. Sju europeiska landslag gör upp om segern.

Euro Veterans Cup tillkom på danskt initiativ och det var där, i Danmark, turneringen spelades för första gången 2008. Tävlingen har också refererats till som ”sexlandskampen” eftersom den ursprungliga tanken var att sex nationer skulle delta. Det har emellertid bara skett en gång tidigare, 2009.

Danskt initiativ
Inom det danska förbundet ansåg man 2007 att det borde finnas möjligheter också för spelare över 55 år – de utgjorde då ungefär 60 % av förbundets medlemmar – att möta andra nationers landslag. En arbetsgrupp tillsattes för att skapa sådana möjligheter och ge veteranspelarna nya utmaningar. Med utgångspunkten att tävlingen skulle kunna genomföras utan större kostnader för vare sig arrangerande eller deltagande land kom gruppen fram till sexlandskampen och det tävlingsupplägg som gällt sedan dess.
Varje landslag kommer med fyra spelare till start. Alla möter alla – i dubbelmatcher (två stycken) under lördagen och trippelmatcher under söndagen. Laget får en poäng för vunnen dubbelmatch och två poäng för vunnen trippel.

Fyra trogna nationer i 6-landskampen
Utöver Danmark bjöds fem nationer in och tackade ja: Sverige, Tyskland, Holland, Finland och Polen. I sista stund hoppade Polen av tävlingen och Danmark fick istället ställa upp med två lag.  Tyskland vann och Sverige kom fyra.
Året därefter spelades tävlingen i Holland. Polen var tillbaka men Finland ville inte ställa upp och Skottland tog deras plats. Holland vann och Sverige slutade näst sist med samma poäng som den skotska jumbon.
I fjol ställde Polen upp som värdland. Skottarna ville emellertid inte vara med igen och Finland hade inte ändrat sig. Två polska lag mötte den trogna kvartetten från Danmark, Holland, Tyskland och Sverige. Tyskarna tog hem sin andra EVC-seger och Sverige fick genom Sven Sandin, Sture Öhman, Stefan Landell och Markel Sjöström en tredjeplats och sitt bästa resultat hittills.

Två nya nationer och nytt spelsystem
Som tidigare rapporterats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.från vårmötet med det europeiska förbundet, CEP, ämnar man till hösten ta upp förslaget om ett officiellt EM för veteraner vid årets kongress i Göteborg. Den danska arbetsgruppen gjorde redan från början klart att drömmen var att fler länder på sikt skulle ställa upp i Euro Veterans Cup. Två nya länder ställer upp i år: Norge och Tjeckien. Tillsammans med de fyra ständiga EVC-kombattanterna och Skottland, som är tillbaka, blir antalet deltagande nationer nu sju och Sverige får ställa upp med två landslag för att jämna ut siffrorna.
Som en följd av det ökade antalet lag förändras också spelsystemet. Fortfarande spelas såväl dubbel- som trippelmatcher men nu blir samtliga matcher värda en poäng. Trippeln spelas därför först och direkt därefter de båda dubbelmatcherna. De deltagande lagen delas in i två grupper där alla möter alla på lördagen. På söndagen spelas semifinaler och final samt placeringsmatcher enligt samma modell - en trippel, två dubblar. Flest segrar vinner.

Två svenska landslag
Sverige representeras av fjolårets segrare i landslagskvalet – Carina Jansson, Claes Jansson och Karl-Gustaf Rundberg, Coccinelle PC – med Lee Ekström, Fagersjö PS, som fjärdeman.
Fjolårstvåorna från Boulero anmälde förhinder varför frågan om den andra landslagsplatsen gick till förra årets tredjepristagare i landslagskvalet. Anders Tapper och Leif Ljungsryd ställer med kort varsel upp tillsammans med klubbkamraterna Yngve Evaldsson och Christer Larsson.

De övriga spelarna är:
Tyskland: Anita-Dolores Barthélemy, Hilmar Lißner, Rolando Jecle, Klaus Eschbach
Holland: Martin Bakker, Yves Roussel, Paul Wagenaar, Meep Poel
Danmark: Glenn Bernstein, Thorsten Johnsen, Erik Fredriksen, Klaus Elsted
Norge: Larry Young, Maija Juva, Ståle Baksetersveen, Signe Hovind
Tjeckien: Petr Štěpánek, Jiří Řezníček, Luboš Bim, Jan Švimberský
Skottland: Douglas Hamilton, Donnie MacIntyre, Bill Gray, Grahame Trantor

Sveriges representanter genom åren:
2008: Pelle Carlsson, Bengt-Åke Håkansson, Adalbert Kamerer (segrare landslagskvalet 2007), Klas Hedengren.
2009: Lee Ekström, Kenneth Nordh, Sven Sandin (segrare landslagskvalet 2008 och 2009), Stefan Landell.
2010: Sven Sandin, Sture Öhman, Stefan Landell, Markel Sjöström.
2011: Carina Jansson, Claes Jansson, K-G Rundberg (segrare landslagskvalet 2010), Lee Ekström.
Leif Ljungsryd, Anders Tapper (trea landslagskvalet 2010), Yngve Evaldsson, Christer Larsson.

Publicerad: 2011-05-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se