Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

The Ark spelar boule när Örestad storsatsar

En ny skyttetävling och inbjudna medlemmar från The Ark som spelar såväl boule som musik är några av ingredienserna i årets upplaga av Örestad Open. Tävlingens starke man, Sven Jönhede, hoppas att man i år ska lyckas med att skapa den festivalkänsla man länge eftersträvat när Bouletouren kommer till Skåne.

– Kommer man till Örestad Open och förväntar sig att allt ska se ut som vanligt kommer man att bli förvånad, säger Sven Jönhede.
Han säger att han är medveten om att Örestad Open Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är en av de fyra deltävlingarna i Bouletouren, dras med ett lite dåligt rykte hos en del av boulespelarna.
– För några år sedan var det en del strul med arrangemanget och det har satt sina spår, säger han.
För att tvätta bort det dåliga ryktet har Sven Jönhede slagit sina påsar samman med Pablo Patrons.
– Pablo är en man med många goda idéer och en drivkraft som vi uppenbarligen saknat tidigare. Nu verkar det som att vi med hans hjälp kan bygga upp det här till någonting riktigt bra. Det känns så, säger Sven Jönhede.

Paella, pannkakor och popidoler
Pablo Patron har bjudit in Sylvester Schlegel och Martin Axén, trummis respektive gitarrist i gruppen The Ark, vars säregna glampop knappast är obekant för någon sedan de vann melodifestivalen 2007. De kommer att spela både boule och skivor – företrädesvis från 60- och 70-talen – under fredagskvällens upptakt. Det blir flaskspel och mat. Även när det gäller serveringen under helgen är Pablo Patron ansvarig.
– Pablos kök är ju känt i hela Boulesverige, säger Sven Jönhede och köksmästaren själv utlovar paella, pannkakor och annat till vettiga priser.

Ny skyttetävling
Det är också på fredagen den nya skyttetävlingen introduceras, redan klockan 15. Pablo Patron tror mycket på den egenhändigt ihopsnickrade modellen.
– Det blir en kombination av VM-skytte och Mayoskytte. En tävling som, precis som Mayoskyttet, kommer att bli en publikattraktion i sig där det händer något hela tiden, säger han.
Idén är att man tävlar heat om fyra spelare som skjuter ett skott åt gången i tur och ordning. Varje spelare har tio sekunder på sig att avlossa varje skott. Under de trettio sekunder då övriga spelare skjuter hinner man förbereda banan för nästa skott. När den första skytten avlossat sitt första skott startar nedräkningen för skytt nummer två. Eftersom man följer VM-skyttets upplägg när det gäller stationer och avstånd är det 80 skott som ska avlossas per heat. Pablo räknar med att det tar cirka tio minuter.
– Det blir väldigt effektivt. Och spännande för publiken, menar han.
Den bästa skytten från varje heat går vidare till lördagens final och de resterande platserna i finalomgången går till de skyttar som har bäst resultat.
– På så vis behöver man inte heller göra någon seedning, säger Pablo.

Veteranlandslag och videoproduktion
När huvudtävlingen drar igång på lördagen har man samtidigt chansen att följa Euro Veterans Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där sex veteranlandslag gör upp om titeln.
– Tanken är att vi ska ha fler happenings under helgen, säger Sven.
Ett videoproduktionsbolag som visat intresse för boulesporten finns också på plats för att bättre lära känna sporten och göra en presentationsfilm. Tanken är att den ska kunna användas för att marknadsföra både Örestad Open och sporten i stort. Från produktionsbolagets sida hoppas man förstås på kommande uppdrag vid tävlingar och andra boulearrangemang.
Mediabolagets närvaro medför också att centercourten kommer att göras så snyggt som möjligt och att en ordentlig läktare finns på plats.

Kommer spelarna?
Frågan är nu hur det blir med deltagarnas närvaro. Norge har lovat att komma med ett landslag. Två svenska landslag finns på plats i form av Joachim Andersson, Jessica Johansson och Rickard Nilsson samt Robert Beijmo, Jesper Skult och Albin Plantin. Eventuellt tillkommer ytterligare något eller några.  Och även om flera av landets skickligaste spelare syns i deltagarlistan är det många som saknas. I skrivande stund är 22 svenska lag anmälda i huvudtävlingen, det vill säga bara en knapp tredjedel av det antal lag som slöt upp vid den förra tourtävlingen i Lindome. Och i veteranklasserna ser det riktigt dystert ut.
Någon förklaring till varför veteranerna uteblir har Sven Jönhede inte. När det gäller den öppna klassen låter han inte lika orolig.
– Det är fler lag nu än vad det brukar vara så här en dryg vecka före tävlingen. De är alltid sena med att anmäla sig till vår tävling av någon anledning, säger han.
Det är onekligen svårt att hitta ett bättre geografiskt läge än det i Malmö när det gäller att locka spelare från Danmark och de sydligare grannländerna till Sverige. Än så länge är tre danska lag är anmälda. Sven Jönhede hoppas på fler. Både från Danmark och Sverige.
Om de nya ansträngningarna är tillräckliga för att locka spelarna till Malmö redan i år återstår att se.
– Nu känns det som om det verkligen kan bli en Boulefestival i södra Sverige, säger Sven Jönhede.
– Och jag tycker att vi förtjänar en chans till.

Publicerad: 2011-05-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se