Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

NM: Halvtidsrapport

Det ser mycket ljust ut för de svenska damerna vid de Nordiska Mästerskapen i Oslo. De har vunnit samtliga sex matcher hittills. Juniorerna går också bra och har bara förlorat en match av fem. I herrklassen ser det värre ut - där råder det motsatta förhållandet till juniorläget, en vinst av fem spelade matcher.

Alla lag i varje klass möter varandra under de Nordiska Mästerskapen. Till att börja med möter man motsvarande lag från de övriga nationerna - Sveriges U23-herrar möter resterande U23-herrar och så vidare.

Nu är det visserligen bara Danmark som har renodlade U23-lag med sig i både herr- och damklasserna. Sverige har det i herrklassen, Norge och Finland har inga alls. Finland och Danmark har dessutom bara ett juniorlag var på plats så i den klassen får övriga länder en WO-vinst.

Juniorerna bör gå hela vägen
I juniorklassen bör Sverige med andra ord ta sig hela vägen fram till final även om Sveriges första juniorlag (Hjortander, Nilmark, Oskarsson, Silfverberg) förlorade mot finnarna efter en ganska dåligt spelad match, enligt "U23-damernas" coach Patrik Andersson. Men båda de svenska juniorlagen har vunnit resten av de hittills spelade matcherna och ligger bra till inför fortsättningen.

U23-damerna stabila kämpar
Patrik Anderssons eget lag har vunnit alla sina matcher.
- I den första matchen, mot Finland, såg det väligt stabilt ut. I de båda andra hade vi det lite tufft men gjorde tidiga byten och spelade stabilt efter dem, så laget ska ha en eloge för att de kämpar fint. I princip nollade vi motståndarna efter bytena, berättar Patrik i telefon från Oslo.
Matcherna mot Norge och Danmark slutade 13-9 respektive 13-6, så riktigt illa ute var de de yngre damerna aldrig.

Svenska damerna överlägsna än så länge
Ännu stadigare har det sett ut för damernas förstalag som vunnnit samtliga tre spelade matcher stort. Den sista, mot Danmark, med 13-3. Damernas förbundskapten Markel Sjöström har inte gjort några byten under pågående spel - däremot mellan varje match.
- Ingen har suttit två matcher i rad och jag tänker fortsätta så. De går så pass bra och ser ut att trivas och ha roligt på banorna.
Inför mötet med det finska förstalaget blir det Jessica Johanssons tur att vila.
- När det blir dags för semifinaler får vi se hur det känns bäst att ställa upp laget.

Problem för herrarna
Sjöström och damerna kan nog lugnt räkna med att gå till semifinalerna, som spelas imorgon, söndag, efter den sjätte och sista omgången som inleder morgondagens spel.
Frågan är hur det ska gå för de svenska herrarna. Seniorerna har förlorat samtliga tre matcher än så länge.
- Det är för ojämnt spel - från kanonklot till ett par dåliga i rad. Och vi tar inte vara på lägena när de uppstår, förklarar förbundskapten Anders Larsson förlusterna.
Alla herrlandslagets har varit långdragna och jämna historier. Sveriges herrar har en kvot som inte är sämre än minus nio trots att de inte fått med sig en enda vinst på de tre matcherna.
- Det är klart att det känns lite surt, säger Anders Larsson.

Även om förlustsiffrorna i den sista matchen mot Danmark var större än i de båda föregående, 7-13 (10-13 mot Finland och 12-13 mot Norge) tycker Anders att spelet såg bättre ut på slutet.
- det var ett fall framåt. Mot danskarna hade vi många bra dankar.
Han har låtit sina spelare rotera en del. När det nu är dags att möta Finlands andralag står Jens Terestchenko, Johan Skagerlund och Robin Johansson på banan medan Henrik Hugosson är redo att hoppa in.
- Tidigare spelade Jensa, Henke och Robin. Jensa, Henke och Johan har också spelat tillsammans.
Nu hoppas Anders att laget ska fortsätta att förbättra sig och vinna resterande matcher för att kunna ta sig till semifinal.

Seniorerna hoppas på hjälp av U23:orna
Också U23-herrarna måste skaffa sig ytterligare segrar när det nu blir dags för dem att möta övriga länders förstalag.
- Jag har inte hunnit se någonting av dem, men om de också börjar leverera nu får vi ju också draghjälp av dem eftersom de nu ska möta de lag som slagit oss. Vi får hjälpas åt under resten av grundspelet, säger Anders Larsson.

Publicerad: 2011-05-21

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se