Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Två NM-guld till Sverige

Två guld, ett silver och ett brons. Det blev den samlade medaljskörden för den svenska truppen vid årets NM. Sverige blev med god marginal Nordiska Mästare vid den sammanlagda summeringen - inte minst tack vare de svenska damernas totala överlägsenhet.

Tvåa i den totala summeringen är Finland - trots att de blev utan guldmedaljer. Inte heller Norge fick några guldmedaljer med sig hem från Frognerparken, men man kan misstänka att de var hyfsat nöjda ändå.

Norsk framgång trots danskt guld
Inte sedan 1995 hade Norge haft ett lag i NM-final. Förrän idag, då de båda norska lagen i öppen klass möttes i semifinal. (Det var första gången sedan 2004 ett öppet norskt lag var i semifinal.)
Det norska andralaget - Ronny Gudmundsen, Tom Johansen, Trond Rekdahl, Roger Stöa; herrar som varit med länge - besegrade de numera oftare sedda landslagsmännen Benny Bel-Lafkih, Lars Bruu, Ole Hågensen och Lars Pettersen. De sistnämnda vann därefter kampen om bronset över Finland med 13-5.
Finalen blev jämn. Norrmännen hade chans att kamma hem det första norska guldet sedan 1987 men förlorade med 11-13 och det enda guld som inte hamnade i Sverige gick till Danmark, tack vare Launy Larsen, Emil Petersen och Anders Erlendsen.

Svenska herrarnas resultat det sämsta tänkbara
Att de båda svenska herrlandslagen slutade sist och näst sist och att Sverige därmed inte fick ett enda poäng med sig från den klassen är förstås en stor besvikelse. Bara två gånger tidigare (1987 och 1998) i de Nordiska Mästerskapens 29-åriga historia har Sverige hamnat utanför prispallen i den öppna klassen. Förra gången gick såväl guld- som silvermedaljen till Sverige.
- Resultatmässigt är det riktigt illa. Vi tar hand om jumboplatserna, säger sportchef Anders Larsson som också är förbundskapten för herrlandslaget.
Samtidigt kan man hitta omständigheter som åtminstone delvis förklarar nederlagen. Larsson sade redan före NM att han ville testa spelare som kanske kan komma ifråga för en plats i något av EM-lagen senare i höst. Med andra ord gjorde Larsson en medveten chansning - laget i NM var helt enkelt inte det bästa tänkbara.
- Det var inte stommen till ett EM-lag, nej. Och man ser att det är viktigt att få erfarenheten av att spela mästerskap, säger Larsson.
För Robin Johansson och Jens Terestchenko innebar årets NM debut i internationella mästerskapssammanhang. Henrik Hugosson har spelat flera mästerskap tidigare, Johan Skagerlund ett NM.
- Herrlaget ska självklart vinna fler matcher och vara i semifinal. Man gör många bra klot men inte spetskloten. Och man gör för många dubbelmissar - sådana har man inte råd med, säger Anders Larsson.
Han fick lämna Oslo utan några styrkebesked från de spelare som eventuellt kan komma ifråga för en plats i det Europeiska Mästerskapet.

U23-herrarna placerade sig allra sist. Inte heller vad någon hade hoppats på, men Larsson låter inte riktigt lika missnöjd med de yngre herrarnas insats. Främst beroende på att de, med undantag av det danska U23-laget, bara mötte seniorer.
- De får ett riktigt tufft NM. Spelarna i Norges andralag - som skulle vara ett U23-lag - har lika mycket erfarenhet av boule som jag har. Men det är naturligtvis lärorikt och bra att möta dem, konstaterar Anders Larsson.

Helsvensk damfinal
Desto bättre såg det ut i damklassen. Båda de svenska damlandslagen var klara för semifinal efter första dagens spel. Det så kallade U23-laget - Nanna och Matilda Boström samt Emma och Rebecka Bergström - gick obesegrade genom första dagens fem matcher men förlorade den sista matchen i grundspelet mot Danmarks förstalag på söndagsmorgonen. Eftersom Sveriges förstalag - Jenny Hamberg, Jessica Johansson, Tove Naess och Tove Orrbeck - samtidigt vann slutade de först sedan de tagit 77 poäng på sex matcher.
De svenska lagen fick möta varsitt finskt i semifinalerna och vann med komfortabla 13-1 och 13-3. Helsvensk final alltså, där "U23-laget" ställde upp helt utan U23-spelare - med Matilda Boström och de båda juniorerna Emma och Rebecka Bergström - och slog damlandslaget med 13-5.
- De spelade riktigt bra boule och det är oerhört roligt att U23-laget går och vinner. Jag vet inte hur många poäng våra herrlandslag hade lyckats ta mot dem, säger en imponerad Anders Larsson efter att ha följt finalspelet.
Han tycker inte att det finns någon anledning att se negativt på att damernas a-lag förlorar mot sina yngre kolleger.
- Det är snarare fantastiskt bra att det finns några som står bakom och vill in.

Guld och brons för juniorerna
I juniorklassen fick de båda svenska lagen mötas redan i semifinal sedan de slutat på andra respektive tredje plats bakom de finska juniorerna Antti Pasanen, Thanakorn Singthong och Saku Talja. Laget med Johan Berntsson, Daniel Eriksson, Thor Hjelm och Tobias Svensson slog Hjortander, Nilmark, Oskarsson och Silfverberg med hela 13-0 och fick möta finnarna i finalen.
Där låg de länge steget efter finländarna men kom ikapp vid 9-9, vände och vann.
Det andra svenska juniorlaget tog ut sin revansch på de danska juniorerna i matchen om bronsmedaljen.

Publicerad: 2011-05-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se