Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Tyskland vinner EVC - igen

Tyskland vinner Euro Veterans Cup. Igen. Den regerande mästarnationen har varit i final alla de fyra år den internationella veteranlandskampen har spelats och bara förlorat den en enda gång. Andraplatsen i årets upplaga av EVC innebär den bästa svenska placeringen hittills.

Klaus Eschbach, Anita-Dolores Barthélemy, Hilmar Lißner och Rolando Jecle heter de tyska veteranlandslagsspelare som i år tog hand om guldmedaljerna. De vann den inledande trippeln mot Sverige 2 i finalen med 13-8. Därefter lyckades Yngve Evaldsson och Christer Larsson vinna sin dubbelmatch med 13-11. Men samtidigt låg Leif Ljungsryd och Anders Tapper under med 5-12. De båda svenskarna kämpade sig upp till nio poäng innan deras motståndare knep sin sista - och tog guldet till Tyskland för andra året i rad.
- Idag spelade vi riktigt bra i alla matcher utom en, där jag spelade dåligt. Men det kan man ju göra i en match så länge det räcker med 2-1 för att vinna, säger Tysklands Klaus Eschbach efter segern.
Så här förklarar han de ständiga tyska framgångarna:
- Vi har spelat tillsammans med ungefär samma gäng sedan 1989. Två av oss utgör lagets stomme och de övriga spelare varierar mellan något fler. Vi har också en tuff kvalturnering hemma i Tyskland för att ta fram det lag som får åka till EVC. I och med att vi lyckats vinna den flera gånger kan vi känna oss trygga i att vi har ett bra lag.

Bronsmedaljerna till Holland
Bara en gång, 2009, har Tyskland förlorat finalen. Segern gick den gången till Holland.
I år gjorde Holland och Sveriges förstalag - Carina Jansson, Claes Jansson, K-G Rundberg och Lee Ekström - upp om bronsmedaljerna. Svenskarna vann trippeln med 13-8 men förlorade sedan båda dubblarna och därmed också pallplatsen.
- De spelade riktigt bra under gårdagen men idag var det inte alls samma lag, säger deras klubbkamrat Joachim Andersson som följt EVC som förbundsstyrelsens representant.
Han är överlag nöjd med det han sett av veteranernas spel.
- Det andra svenska landslaget, från Quatre Boules, underpresterade lite i finalen men spelade annars riktigt bra. Och det tyska landslaget kunde mycket väl ha ställt upp i den öppna klassen i Örestad Open och tagit sig långt där, säger Joachim.


Historiska svenskar
Svenskarna kan trösta sig med att de trots finalförlusten spelat sig till den bästa svenska placeringen i veteranlandskampens historia. Det lag som står bakom denna bedrift är ett lag som först i sista stund halkade in i turneringen. Först i onsdags kväll blev det klart att veteranerna från Quatre Boules skulle ställa upp för att jämna ut antalet deltagande landslag.
Då bör man inte vara alltför missnöjd med ett silver.

EVC eller EM nästa år?
Skottland har fått förfrågan om att arrangera EVC nästa år och ska nu fundera på saken samtidigt som man inväntar besked från det europeiska bouleförbundet, CEP. CEP ska vid kongressen i Göteborg senare i år fatta beslut om huruvida ett officiellt EM för veteraner ska införas - och i sådana fall ersätta EVC. Minst tolv nationer måste delta för att en landskamp ska få klassas som Europeiskt Mästerskap.

Publicerad: 2011-05-29

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se