Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Patrik slipar tiometersformen inför EM

Patrik Andersson är en av tre spelare som redan är klara för EM i augusti. Han är nöjd med att ha fått beskedet så tidigt och ägnar sig nu åt att slipa formen inför mästerskapet i hans hemstad Göteborg. Läggspelaren Patrik tycker att det fokuseras för mycket på skytte inom elitboulen. Själv fokuserar han för närvarande i första hand på långa lägg.

Förbundskapten Anders Larsson har bestämt sig för att ta ut de åtta EM-spelarna i de två svenska landslagen efter hand. Redan i maj presenterade han de första tre spelarna – Albin Plantin från Stockholmsklubben Sibirien och de regerande svenska mästarna i dubbel: Patrik Andersson och Thomas Wiede, Halmstad Petank.
Även om Patrik spelar för Halmstad är han bosatt i EM-staden Göteborg och han ser naturligtvis fram emot att få spela för landslaget på hemmaplan när det stora mästerskapet börjar den 19 augusti.
– Det ska bli spännande, säger han.

Hinner förändra tekniken
Patrik är mycket nöjd med att ha fått klartecken för att spela EM redan tre månader i förväg.
– Jag tycker att det är jättebra att ha fått ett tidigt besked. Nu har jag kunnat pilla lite i tekniken och så.
Att genomföra förändringar i sin kastteknik kräver tid och för spelare som vill visa upp sig och prestera i alla tävlingar är det annars svårt att ställa om under pågående säsong.
– Nu slipper man toppa upp formen flera gånger, som Patrik säger.
– Jag kan fila på smådetaljer i lugn och ro. För mig är det viktigare än att få reda på vilket lag jag ska spela med.
Än så länge vet Patrik inte mer än att han ska spela tillsammans med sin vanliga parhäst, Thomas Wiede. Och bekymrar sig alltså inte över vilka de övriga två i deras EM-lag kommer att bli.
– Jag tycker att det är kul att Anders testar den här varianten av uttagning, där han lämnar besked så fort han känner sig säker på någon spelare. Eftersom Anders har kört med i stort sett samma trupp under tre år har vi lärt känna varandra i pressade situationer när vi spelat ihop i olika konstellationer vid utlandstävlingar. Vi har också lärt känna varandra genom gruppövningar på landslagsläger.
– Jag hoppas att det kommer ett par EM-spelare till snart men att han sparar ett par platser så att resten av landslagsspelarna håller sig triggade hela säsongen.

Sparar det lilla extra till EM
Hittills har det gått bra för Patrik Andersson och Thomas Wiede som spelar tillsammans med klubbkamraten Jimmy Löf i trippeltävlingarna på hemmaplan. De vann Fyrlingen tillsammans med Johan Skagerlund i januari och har sedan dess tagit sig till kvartsfinal, semifinal och final i de stora svenska tävlingarna.
– Än så länge har vi bara tränat på och inte nått toppnivån, men inte heller spelat dåligt.
Fram till SM, den sista veckan i juli, tänker Patrik finslipa detaljer. Och han verkar inte orolig över att möjligheterna till framgångar under SM ska utebli som en följd av EM-träningen.
– Vi spelar kanske på 90 procent av vår förmåga istället för 100 procent. Så det ska nog kunna gå bra ändå. Det där lilla sista som man får när man trappar ner träningen får vi spara till EM.

Förbättrar tiometersförmågan
Tre-fyra dagar i veckan står Patrik och tränar. Han har valt att fokusera på tiometersövningar, berättar han.
– Det spelas ju mycket mer på tio meter ute på kontinenten och det har varit en brist för mig tidigare. Jag har spelat bäst på avstånd upp till åtta och en halv meter.
Men övning ger färdighet och Patrik känner sig mer och mer säker också på de längre avstånden.
– Jag träffar nedslagen bättre och bättre när jag tränar. När jag spelar träningsmatcher märker jag att åtta meter plötsligt känns kort. Det är den känslan man ska försöka hitta – att åtta meter känns lätt.
Patrik Andersson är en utpräglad läggare och tränar ungefär 70 % lägg och 30 % skott. Både nu och annars.
– Det har jag alltid gjort egentligen. Men nu går jag också som skytt i träningsmatcher för att det ska kännas naturligt att ta skott när det behövs.

För mycket fokus på skyttet
Annars tycker Patrik att det fokuseras lite väl mycket på skyttet i elitboulen.
– Det pratas mycket om hur viktigt det är att alla ska kunna skjuta. Men det måste vara minst lika viktigt att alla ska kunna lägga. Ser man på hur många lägg och skott det spelas under en match måste man dra slutsatsen att läggspelet är viktigt. När motståndarna börjar skjuta tillbaka kan man inte gå in och skjuta sex skott – då måste man kunna lägga kulorna där man vill ha dem.

I helgen åker Patrik tillsammans med ytterligare åtta landslagsspelare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.till Frankrike för att slipa vidare mot den franska eliten.

Publicerad: 2011-06-08

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se