Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Vilken helg, Wille och Sebbe!

Under den långa helgen som gick svarade de unga Lindomejuniorerna Sebastian Hjortander och William Silfverberg för en verklig bedrift. De tog sig hela vägen till final i den 164 dubbellag stora internationella tävlingen Hedebo Open i Danmark – och väl där gav de två franska elitspelare, Eric Sirot och Steve Lenglet, en riktig match. Som om inte det vore nog avrundade de med att spela DM i singel och skytte. De båda trettonåringarna möttes i den öppna klassens singelfinal och William vann skytte-DM för såväl juniorer som seniorer.

De svenska trettonåringarna blev publikfavoriter vid den internationella stortävlingen Hedebo Open i Danmark som avgjordes under helgen som gick. Tävlingen lockar, förutom den danska och skånska eliten, spelare från Belgien, England, Holland och Frankrike.
Med ett strålande spel, där de staplade carreauer på varandra och lyckades bemästra de svårlagda banorna, tog sig Sebastian Hjortander och William Silfverberg hela vägen till final i den 164 lag stora dubbeltävlingen som avslutade den danska tävlingshelgen.
William och Sebastian imponerade snabbt på publik och arrangörer och lyftes tidigt in på centercourtens svårspelade banor, ”som Lindomebanorna fast mjukare och med ännu fler och större stenar”.

Mötte trefaldig världsmästare i final
Arrangörsklubbens Glenn Bernstein, veteranlandslagsspelare och tidigare vice ordförande i Danska Bouleförbundet som besökt åtskilliga EM och VM, hörde till den imponerade skaran:
– Aldrig har jag upplevt något så flott, säger han – trots att William och Sebastian slog ut honom själv ur tävlingen – och fortsätter:
– Fantastiska spelare som kan bli era nästa världsstjärnor för svensk boule.
Danska landslagsspelare från den öppna klassen, som Morten Saxild och Sune Vig Larsen, fick också respass av de unga svenskarna, liksom ett av de holländska topplagen.
I finalen mötte William och Sebastian två franska elitspelare – den trefaldige världsmästaren Eric Sirot och hans lagkamrat Steve Lenglet från Starmaster’s Club, Paris. De svenska juniorerna drog sig inte för att i tre av finalens vändor skjuta sex skott mot de franska storspelarna. Medvetet lade svenskarna sina förstalägg längre från lillen för att få möjligheten att skjuta resten av sina klot.

Imponerade på alla - även förbundskaptenen
Juniorlandslagets förbundskapten Henri von Eggers Patron som tagit William, Sebastian och ytterligare fyra juniorer med sig till Hedebo är mycket nöjd med deras insats.
– Ja, vad ska man säga? Det är bara jättebra jobbat av dem, säger han.
– De imponerade ordentligt. Under NM och i Turkiet fick de inte till det riktigt, men nu fungerade det. Inte minst taktiskt skötte de sig riktigt bra till skillnad från tidigare. Och de floppade aldrig helt – gjorde de ett eller ett par dåliga klot lyckades de alltid täcka upp med bra klot efteråt.

Leende fransoser
Deras orädda och högklassiga spel räckte inte till att vinna över fransmännen i finalen, men väl till att pressa motståndarna till att fundera och anstränga sig ordentligt. Och till att trolla fram leenden på de franska läpparna.
– De var snälla. Och bra, säger William.
– De ville bjuda på cola efteråt men vi var tvungna att dra.

Tre guld av tre möjliga
Och kanske var det tur att svenskarna vände hemåt. Hemma i Göteborg hann de få tre och en halv timmars sömn innan det var dags att spela DM i singel och skytte. Både William och Sebastian ställde upp i öppen klass i singeln – och både William och Sebastian tog sig återigen till final. William vann DM-guld och Sebastian tog hand om silvermedaljen.
Wille plockade med sig ytterligare två guldmedaljer från DM-dagen – han vann skyttetävlingen i både öppen klass och för juniorer. Hela 46 poäng sköt han hem i den öppna klassen och han har kvalificerat sig till Skytte-SM i båda klasserna. Även om William inte hade riktigt samma övertygade känsla som i Hedebo.
– Dagen innan kändes det som om jag bara behövde kliva in i ringen för att det skulle bli en kalle.

Näst bästa boulehelgen någonsin
Att William är nöjd med helgen är lätt att förstå.
– På en skala från ett till tio var den en nia, säger han själv.
Vad fattades för att den skulle bli en tia?
– Det skulle varit lite mindre varmt.
Tävlingen i Hedebo rankar William ändå som sin näst bästa bouleupplevelse, efter den gången då han och Sebastian spelade med, och inte mot, en trefaldig världsmästare, Bruno Le Boursicaud, i Skövdekampen i fjol.
– De såg verkligen ut att trivas med en hel publik som satt och hejade på dem. Och de är ett väldigt tryggt dubbellag. Wille och Sebbe har matchats ovanligt hårt för sin ålder och fått mycket träning och erfarenhet, säger förbundskaptenen Henri von Eggers Patron.
– Nu måste de framför allt bli lite jämnare och man hoppas ju att de kan få till samma spel i en trippel, fortsätter förbundskaptenen.

Tränar ”bara” fyra-fem gånger i veckan
Det stämmer väl överens med Williams egen målsättning.
– Jag vill hålla formen uppe, bli jämnare och lite bättre på att lägga. Även om det var läggen som gjorde att jag vann DM-singeln.
Wille tillbringar mycket tid på boulebanorna. Den här helgen spelade han och Sebastian dubbeltävling i Borås, där de slutade tvåa efter Zabbar Neang och Pablo Patron, och han är ofta ute och tränar – även om han själv betraktar det som en blygsam insats.
– Nu tränar jag bara fem gånger i veckan. Eller fyra. Innan körde jag sex eller sju dagar i veckan.
Det är som Glenn Bernstein säger, att de unga svenskarna visar att ingenting är omöjligt.
- Bara man tränar och använder huvudet.

Viktigt i Varberg
Varbergs Strandcup är nästa viktiga tävling för Willes del. Han spelar tillsammans med Sebastian i dubbeln och i trippeln får de, precis som vid SM, hjälp av Daniel Eriksson. Eriksson var också med i Hedebo och sköt även han en imponerande serie vid Göteborgsdistriktets DM dagen efter, 45 poäng.
– Strandcupen är viktig för att vi ska kunna gå till final i Bouletouren och för landslagsuttagningarna, säger William.
Juniorlandslagets förbundskapten tycker att det ska bli spännande att se om de unga juniorerna håller formen.
– De har slagit det öppna landslaget med Albin Plantin två gånger i rad nu, men inte orkat följa upp utan gjort en plattmatch efteråt. Med det spelet de hade i Hedebo slår de ut de flesta svenska lag och kan gå hur långt som helst.

Bilden: William Silfverberg och Sebastian Hjortander flankerade av de franska elitspelarna Steve Lenglet (bredvid William) och Eric Sirot (bredvid Sebastian).

Publicerad: 2011-06-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se