Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Kan Sibirien göra hattrick i elitseriesegrar?

Sibirien CP har vunnit de senaste två åren. Till helgen startar det allsvenska seriespelet som för första gången spelas enligt nytt system. Det här året är hela tolv lag med i elitserien som numera avgörs genom enkelmöten och ett slutspel, dit hälften av elitserielagen tar sig. Ett par av nykomlingarna – Sitting Boule och Coccinelle – är synnerligen starka lag som troligen tar sig hela vägen till slutspelet.

Stockholmsklubben Sitting Boule har många starka spelare till sitt förfogande – Ali Abdi Aden, Lotta Brohult, Robert Beijmo, Marcus Enbom, Kenneth Köhalmi, Maths Lind, Niklas Marklund, Kjell Pettersson, Hasse Silfverberg – och måste räknas till ett av elitseriens favoritlag, trots att de varit nere i division 1 och vänt.

Tuffa nykomlingar
Henrik Hugosson, från Lindome BK som vann Svenska Cupen tidigare i år och kom tvåa i elitserien i fjol, utnämner till och med Sitting Boule till huvudkonkurrenterna om segern.
– Se bara på hur de spelade i Svenska Cupen, säger han.
Lindome möter Sitting Boule redan i första omgången. Där blir det något av en repris på den jämna cupfinalen där Sitting Boule var Lindomes motståndare. På sin väg dit slog Stockholmsklubben ut Malmös stoltheter, Coccinelle PC, som gör debut i elitserien efter att ha spelat sig upp genom divisionerna – och som möter Lindome i elitseriens andra rond.
Joachim ”Pimmen” Andersson ser fram emot seriespelet, men tror inte att klubben kommer ta sig hela vägen till seger.
– Med tanke på att vi klarade Svenska Cupen ganska bra borde vi klara oss hyfsat här också. Men vi slåss nog inte för att vinna, det tror jag inte. Då får de andra underprestera, säger han.
Bortsett från den ständigt välpresterande trippeln Joachim Andersson, Rickard Nilsson och Jessica Johansson har Coccinelle med sig Thomas Johansson, Tobias Svensson, Jimmy Lagerkvist och Jan Simonsen med sig till Halmstad.

Hemmaklubben bland favoriterna
Halmstad Petank hör också till favoriterna. Trippeln med EM-spelarna Patrik Andersson och Thomas Wiede tillsammans med Jimmy Löf har visat mycket god form hittills under säsongen. Till elitseriesammandraget på deras hemmaplan har de förstärkning av Lasse Finné, Rickard Jacobsson, Jimmie Olsen, Peter Oskarsson, Pontus Thuresson och Magnus Wedel. Och de går för seger.
– Självklart. Finns det nåt annat, frågar Thuresson och svarar själv:
– Man kanske ändrar sin målsättning efter fem omgångar, men det är en annan sak.

Ny slutspelsserie
Sex möten spelas i Halmstad nu till helgen. De resterande fem i Malmö den 13-14 augusti. De sex lag som därefter lyckas bäst gör upp om seriesegern i en ny, nollställd serie som spelas i Stockholm den 10-11 september. Skulle två lag sluta på samma poäng i slutspelsserien avgörs deras inbördes ordning genom antalet erhållna poäng i grundspelet. Det finns därmed en fördel i att placera sig så högt som möjligt och inte nöja sig med att komma bland de sex lag som tar sig vidare till slutspelshelgen.
De fyra sista elitserielagen får kvala mot de två första lagen från de båda första divisionerna för att behålla sina platser i elitserien. (Åtta lag alltså gör upp om de fyra elitserieplatserna.)
I och med de nya reglerna kan några slutspelslag ha utkristalliserat sig redan efter det första sammandraget. Bortsett från de redan nämnda är stockholmarna från Sibirien CP givna favoriter dit.

Har sibirierna hungern kvar?
Sibirien har vunnit elitserien varje gång de spelat den – de två senaste åren. Nu är frågan dels om de är tillräckligt hungriga på ännu en seger, dels hur de klarar sig utan de båda Björnar som tidigare utgjort stommen i klubben tillsammans med Albin Plantin – Ivarsson och Sköld, som Björn Folke numera heter i efternamn sedan han gift sig. Nu ser Sibiriens laguppställning istället ut som följer: Anders Csapó, Robin Johansson, Jesper Skult, Albin Plantin, Jens Terestchenko och Lennart ”Lelle” Wahlberg. Filip Goldéus kan inte vara med vid det första sammandraget.
– Vi kommer ju att lira för att vinna så klart, men jag tror att inte att det känns lika viktigt som tidigare, säger Albin Plantin som kan ha svårt att tycka att någon tävling känns angelägen i jämförelse med EM som han ska spela den 19-21 augusti i Göteborg.
Samtidigt känner han sig tillräckligt övertygad om att ta sig till slutspelet i september för att säga att de två första seriesammandragen i princip ”bara blir matchträning”. Och när det är dags för slutspel är EM över.
– Det blir Halmstad eller vi som vinner då, tippar Albin.

Vilket blir det sjätte laget?
Lindome (som mörkar sin laguppställning), Halmstad, Sibirien, Sitting Boule och Coccinelle. Kampen om den sjätte platsen – och kanske den femte också – kan bli stenhård.
Boulero, ännu en Stockholmsklubb, är ett annat av de lag som tagit klivet upp till elitserien. Där finns numera forne Skönsbergspelaren Mats Lindström som spelar tillsammans med Harko Verhagen och Dennis Dufvenfeldt. Bertil Adlivankin, Mats Andersson, Mikael Nilsson och Janne Vejdegren kommer också till Halmstad, medan Katarina Malmström var tvungen att lämna återbud.
– Ambitionen som nykomling är att hålla en hög lägstanivå och vårda kulorna ömt, det vill säga etablera oss som ett stabilt elitserielag, kommenterar Mikael Nilsson lagets målsättning.
Ytterligare en Stockholmsklubb har länge haft en plats i elitserien. Boulesjevikerna hade på onsdagen bara fem spelare klara sedan Dennis Landegren tvingats lämna återbud. Veteranerna Klas ”Klabbe” Hedengren och Markel Sjöström ställer upp tillsammans med den unga generationens Leo Brood-Björk, Måns Daniel och John Hedengren. Frågan är hur långt det räcker. Markel Sjöström tror dem i alla fall om att behålla sin plats i högsta serien.
– Det tror jag nog. Vi har ett hyfsat lag ändå. Jag tror varken att vi vinner eller kommer sist.

Ny laguppställning för Skatås
Vid sidan av Lindome är Skatås BK den enda elitserieklubben med rötter i Göteborgsområdet. Förra året slutade klubben på en fjärdeplats.
– Då presterade vi nästan över vår förmåga, säger Ulf ”Walle” Wallman, som inte verkar tro på en lika framskjuten placering i år.
– Slipper vi kvala för att hålla oss kvar är vi nöjda. Är vi bland de sex som tar sig till slutspel är vi mycket nöjda.
Skatås har tappat flera starka spelare från fjolårets uppställning – Anders Csapó, Carl-Johan Möller, Marco Silfverberg och Lelle Wahlberg. Och stabile skytten Thomas Callderyd kan inte vara med vid första sammandraget.
– Det hämmar oss lite att Thomas inte kan vara med. Å andra sidan behöver det inte vara av ondo, det kan innebära att andra kliver fram och växer, säger Walle.
Samtidigt som Skatås förlorat flera spelare har nya tillkommit – Robin Johansson och Mattias Thorell finns båda med i helgens laguppställning.
– De är båda rutinerade spelare och vi hoppas att de kan fylla gapet efter de spelare vi tappat – även om man egentligen inte kan jämföra olika spelare med varandra på det sättet. Vi har också med oss Carl Ahlstrand som är en oslipad diamant som jag tror kan utvecklas och bli riktigt bra.
Mikael Baaz, Camilla Csapó, Hannu Kolehmainen och Maria Wallman spelar också för Skatås i Halmstad.
– Det ska bli lite spännande att se hur det fungerar med det nya laget. Det är inte många tävlingar om året som kommer upp i samma standard som elitserien – man lär sig väldigt mycket på att spela de här tuffa matcherna, säger Walle.

Ett getingbo på söndag?
Förre Skatåsspelaren Carl-Johan Möller förstärker numera BK Strand Hjo, som också har ett lag att räkna med. Johan Skagerlund satsar igen, Patric Larsson har skött sig utmärkt hittills under säsongen. Annelie Behring, Ulf Jansson och Jörgen Strende är rutinerade och skickliga spelare som klubben har till sitt förfogande.
Ronnebytrippeln Anders Pramholt, Bosse Persson och Roger Svensson har spelat bra i Bouletourens tävlingar. La Boule d’Ors Anders Benderix, Anders Gerestrand och Stefan Lindstig brukar spela sin klot väl och får klubben dessutom med sig Fredrik Svensson, Eva Carlsson och Håkan Paaske till Halmstad kan den också utmana.
Det kan bli ett riktigt getingbo kring sjätteplatsen. Och redan på söndag kan bilden ha klarnat.

Publicerad: 2011-06-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se