AIK tågar in på boulebanorna
Djurgårdare och Hammarbyare har länge spelat boule. Nu tar även AIK klivet in på boulebanorna. Till helgen påbörjar Gnaget sin resa i det allsvenska seriespelet, med start i division fyra. Om några år vill AIK vara landets största bouleklubb.
Jan Norberg är entusiastisk, närmast lyrisk, när han berättar om bildandet av en boulesektion inom AIK:
– Jag är AIK-are och boulespelare. Det största för mig är AIK, jag känner en stolthet över min klubb – att det är det här jag står för. Har man varit medlem i klubben sedan 1968 och bor precis vid Råsunda känns det lite konstigt att inte kunna spela den sport man älskar i klubben – och jag vill inte spela för någon annan klubb.
Nu behöver han inte heller göra det. I början av maj bildades AIK Bouleförening.
– Det är inte ofta en ny sektion bildas inom AIK. Det är lite historiskt och en stor händelse för AIK. Vi har haft en helt annan strategi än de andra stora föreningarna och har bara sju sektioner sedan tidigare. Golfen var den senaste och den kom till 2005. Vi axlar ett stort ansvar och kommer att ha ögonen på oss från många håll, säger Jan Norberg.
Svartgul bouleklubb motverkar svarta rubriker
Stockholms Bouleförbund har beviljat den nybildade föreningen en plats redan i årets upplaga av seriespelet.
– Ja, vi skyndade på det hela så att de skulle få spela med en gång. Bara de inte har med sig Black Army blir det säkert väldigt trevligt, skrattar StBF:s ordförande Harriet Södergren.
Någon ökad risk för läktarvåld ska AIK:s intåg på boulebanorna inte innebära, lovar Jan Norberg.
– Boulehuliganer med knallskott och bengaler hör man väl inte talas om så ofta? Men AIK väcker ju alltid känslor, på gott och ont – det får man ta. Förhoppningsvis kan det här bidra till att minska de svarta rubrikerna. Vi vill umgås och ha trevligt och då är boule en perfekt sport, säger han.
AIK har under hösten och vintern spelat sida vid sida med Djurgården i City Boule – helt utan konflikter.
– Vi har haft kul tillsammans och när vi vintertid går in i hallen igen kommer det att bli härliga fajter med Djurgårdarna. Vi har fått ett otroligt varmt mottagande av alla – förbundet och distriktet och Djurgårdarna, säger Jan Norberg.
Seriespelet har högsta prioritet
Till en början kommer den nya klubben att satsa på seriespelet och på den egna tävlingen AIK Boule Open, som kommer att vara ett internt arrangemang för medlemmar i AIK i augusti.
– Vi hoppas på att fotbollslaget och hockeylaget kommer att ställa upp med lag och förhoppningsvis kommer många medlemmar från alla sektioner. Vi har ju 14 000 medlemmar, så vi har ett bra underlag.
Till det konstituerande mötet kom femton boulespelande medlemmar.
– Vi har ambitionen att bli Sveriges största klubb, men vi får ta det stegvis. Om ett par år ska vi vara minst hundra medlemmar, säger Jan Norberg.
Några elitspelare har de inte rekryterat ännu.
– Nu är vi ju mitt i en säsong och vi har inga otroliga övergångssummor. Vi får låta allting ta sin tid. Är man AIK-are kan man ge oss råd eller hjälpa oss med träningar, stötta oss på andra sätt.
Får inbiten Boulesjevik att tänka
Bland de befintliga elitspelarna med svartgula hjärtan välkomnas AIK Bouleförening.
– Äntligen har de klubbat igenom det. Det är hos AIK jag har mitt sporthjärta – jag är uppvuxen i Solna, säger Robert Beijmo, Sitting Boule.
Damlandslagets förbundskapten Markel Sjöström är inbiten AIK-are och hoppas att klubben så småningom kan bidra med lite resurser till ungdomssatsning.
– Det är klart att det är roligt att AIK bildar bouleförening. Det är första grejen som fått mig att fundera över om det verkligen ska bli Boulesjevikerna hela livet…
Kanske måste gnagarna klättra en bit i seriespelsträdet för att lyckas locka över elitspelarna. På lördag börjar de.