Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

En nöjd Norwegian Master berättar

I helgen arrangerades Norwegian Masters för första gången i den underbara Frognerparken. En av de inbjudna spelarna var Joachim "Pimmen" Andersson, som här berättar om en tävling utöver de vanliga. Att han varmt rekommenderar både den och den tolv timmar långa uppvärmningstävlingen, UAB 12 H Challengeor, beror inte enbart på slutresultatet.

Åtta lag skulle bjudas in till första upplagan av Norwegian Masters of Petanque. Atle Smeby, norsk boulespelare, såg då en chans att bjuda dit sin gamle vapendragare Jan Simonsen som numera bor i Sverige. Självklart lovade Janne att han skulle komma. Och att han skulle dra med ett gäng spelare från Coccinelle Petanque Club.
Gänget blev, utöver Simonsen, klubbkamraterna Jessica Johansson, Joachim Andersson, Rickard Nilsson samt BK Kärnans Matilda Boström. Här följer Joachim ”Pimmen” Anderssons reseberättelse:

Nattlig färd mot lång dag
Resan tog fart klockan 24:00 från Malmö och cirka 02:30 mellanlandade vi i Mölndal hemma hos Rickard och Matilda för ett par timmars sömn. 05:30 fortsatte resan mot Oslo i Norge.
Väl framme i Oslo tog vi oss direkt till Frognerparken där norska storklubben Unbeat-A-Boule arrangerade UAB 12 timmars Challenge under lördagen. Dubbellagen var: Jessica/Matilda, Jan/Atle och Joachim/Rickard.

Svenskarna till A, norrmännen till B
Inledningsvis spelade man sju förlottade matcher där de åtta bästa lagen gick till A-slutspel och nästkommande åtta till B-slutspel. Joachim och Rickard vann alla de inledande matcherna och blev bästa lag i ”förspelet”. Jan och Atle hade det kämpigt och gick till B-slutspelet. Jessica och Matilda vann 5 matcher och blev 8:a. Vilket medförde att vi fick mötas i kvartsfinalen.

Tog slut efter intern uppgörelse i kvartsfinalen
Joachim/Rickard tog kommandot i matchen och sprang raskt upp till 12-2. Rickard fick lite grus i maskineriet och lika snabbt hade tjejerna kommit ikapp, 12-11. I sista rundan gjorde tjejerna en liten taktikmiss och vi vann matchen.
I semifinalen väntade nu Lars Bruu och Ole Hågensen. En snabb affär och matchen slutade 3-13. Den bortprioterade sömnen inför dagen tog ut sin rätt. Atle och Jan spelade på i B-turneringen och segrade till slut.


Arrangemanget av denna tävlingen var av toppklass! För 75 norska kronor fick man äta och dricka så mycket man ville ur ett bra sortiment i serveringen och en lunch. Kan det bli bättre? Lägg sedan till ett helt underbart väder med sol och cirka 20 graders värme i en alldeles förtjusande park mitt i Oslo. Nästan oslagbart!

Dags för Masters
Efter tävlingen var det dags för inkvartering på ”hotell” Atle Smeby. Alla fem som rest från Sverige längtade efter att få lite sömn. På morgonen blev det frukost och dylikt, sedan avfärd mot Frognerparken i Oslo igen.
Idag var det dags för ”huvudtävlingen” – Norwegian Masters of Petanque. Lagen: Jan Simonsen, Jessica Johansson och Matilda Boström. Atle Smeby, Joachim Andersson och Rickard Nilsson.

Grupp 2:
1. Lars Bruu, Freddy Bruu, Trond Rekdahl, Norge
2. Birger O. Hansen, Bjørn A. Nordhagen, Johnny Skjørberg, Norge
3. A Swift, Dag Nygård, J Gaughan, England
4. Atle Smeby, Joachim Andersson, Rickard Nilsson, Sverige

Grupp 4:
1. Lars Bentsborg, Ronny Gudmundsen, Marius Breimo, Norge
2. Larry Young, Rune Kristoffersen, Oddvar Karlsen, Norge
3. Jan Simonsen, Jessica Johansson, Matilda Bostrøm, Sverige
4. Signe Hovind, Ellen Andersen, Camilla Hovind, Norge

I gruppspelet inledde båda lagen bra och vann samtliga matcher. Team Atle med siffrorna: 13-0, 13-11, 13-7, team Jan: 13-7, 13-5, 13-10. Båda lagen placerade sig som gruppetta och som lottningen utföll kunde vi som bäst mötas i en möjlig final.

Vidare till semifinaler
Team Atle mötte i kvartsfinalen Tom Johansen, Roger Støa, Maija Juva och segrade med 13-7. En match som stod och vägde en stund. Rickard hade tappat skotten vilket gjorde matchen ganska jämn. Men Atle matade in bra lägg och Joachim lyckades bland annat skjuta ut lillen tre gånger.
Team Jan mötte i sin kvartsfinal Benny Bel-Lafkih, JJ Razaka, Robert Pettersen och segrade med 13-5. Ännu en gång vändes ett underläge till seger.


Gott om svenskar i slutstriden
Så här långt i turneringen var det nu klart att svenska spelare skulle stå i finalen. Team Atle/Joachim/Rickard fick nämligen i semifinalen möta EM-aktuella Thomas Wiede, ihop med klubbkamraterna Tomas Finné och Lars Finné från Halmstad Petank. Matchen slutade 13-4 till team Atles favör.


Redan innan svenskmötet var klart visste man att finalen skulle bli helsvensk (med Smeby som eventuellt undantag). Jan, Jessica och Matilda hade vunnit sin semifinal mot Ole Hågensen, Magnus Utgård och Andre Erdahl med 13-6 efter att ha tappat sex poäng i den inledande rundan av matchen.

Spännande final
Finalen blev en ganska spännande historia. Efter fyra rundor stod det 2-0 till Team Atle. Lillen hade medvetet dödats tre gånger för att inte släppa stora poäng till motståndarna. Sedan trampade lag Jan/Jessica/Matilda igång och gick upp i ledning med 11-5. Samtidigt som skotten försvann för team Jan spelade Team Atle upp sig något och kunde ta resterande poäng till seger med 13-11. 9 000 norska kronor till det segrande laget och 3 800 till det andra finallaget.

Perfekt arrangemang i svårslagen miljö
Lägg därtill att man betalade 75 kronor för att kunna plocka vad man ville i serveringen, plus att varje lag i tävlingen fick varsin familjepizza under lunchpausen. Löftena om tider som utfärdades i inbjudan infriades med bravur. Sol och värme från lördag morgon till söndag kväll. Ett arrangemang som var helt perfekt!

Tusen tack Unbeat-A-Boule Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att vi fick komma till ert första Norwegian Masters of Petanque. Det här var en av de bäst arrangerade tävlingarna jag besökt. Och i en miljö som bara Varberg och några tävlingar i Frankrike kan matcha. Vi återkommer mer än gärna! Och jag hoppas att många fler svenska lag tar chansen att åka dit nästa år.
Jag tackar även Atle Smeby och Jan Simonsen för att hela detta äventyret kunde genomföras. Utan er hade det inte blivit något. Tusen tack!


Publicerad: 2011-07-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se