Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

I helgen gäller det i Varberg

Det är mycket som står på spel i årets upplaga av Varbergs Strandcup. Inte nog med att tävlingen i sig (vid sidan av SM) är den som lockar flest lag under utomhussäsongen och därmed är till bredden fylld av prestige, samtidigt som den också är behäftad med det goda ryktet att vara en av de allra trevligaste tävlingarna i landet. Förbundskapten Anders Larsson ska strax efter tävlingen utse de fem resterande EM-spelarna i herrklassen.


Landslagsspelande damer och juniorer kommer inte heller undan landslagsledningens granskande blick. De får kanske ytterligare någon möjlighet att visa upp sig innan förbundskaptenerna i deras klasser tar ut de lag som ska spela VM i slutet av oktober, men Strandcupen i Varberg är definitivt en viktig chans att visa att man förtjänar en av de fyra VM-platserna i dam- respektive juniorklassen.

Sista tourtävlingen
Varbergs Strandcup utgör också den sista etappen av Bouletouren. Även sådana spelare som inte ingår i landslagsgruppen kan i Varberg plocka de sista viktiga poäng som krävs för att ta sig till Bouletourens finalspel i Göteborg i början av september.
Dit kvalificerar sig de sexton lag som samlat ihop flest poäng under de fyra deltävlingarna. En titt på den nuvarande ställningen visar att också lag som ännu inte tagit några poäng har chansen att ta sig till sig final – men för att vara säker på den saken måste man ta sig åtminstone till semifinal och vara bland de fyra bästa i det över nittio lag starka startfältet.
Noteringen är den högsta någonsin – aldrig tidigare har så många spelare kommit till stenbrottet i Varberg som i år.

Stenhård konkurrens
För att överhuvudtaget få några tourpoäng måste man ta sig till sextondelsfinal. De flesta av lagen som nu finns med i tourtabellen behöver ytterligare poäng för att inte missa slutspelet – och de flesta finns i Varberg. Dit hör till exempel fjolårets tourtvåor Håkan Berg och Anders Larsson som i år spelar med Johan Ejsersjö och än så länge inte har mer än två poäng.
Konkurrensen i Varberg är stenhård. Utöver de redan etablerade tourlagen noterar man att Jonas Jacobsen och Pablo Patron, BK Kärnan, spelar tillsammans för första gången sedan semifinalen i SWIO, nu med Fredrik Bäckman, Le Petit BK.

Regerande Varbergsvinnarna vill reprisera
Strandcupens fjolårssegrare, Coccinelle PC:s Joachim Andersson, Jessica Johansson och Rickard Nilsson, är segersugna. Även om de inte behöver fler poäng för att ta sig till tourfinalen lär de vilja visa att de kan ta sig längre än till kvartsfinal också i år – något trippeln än så länge misslyckats med.
Joachim ”Pimmen” Andersson tycker visserligen att många gör en orättvis bedömning av lagets prestation. Förra året hade de regerande svenska mästarna en synnerligen svårslagen svit i de stora tourtävlingarna – då tog de sig till final i alla de tävlingar som i år ingår i touren och vann hälften av dem.
– Det är synd att vi inte kommer upp i samma nivå som vi brukar. Vi är ett betydligt bättre lag nu egentligen. Alla tränar mycket mer – jag har ökat min träningsnivå med flera hundra procent och aldrig lagt ner så mycket tid på boulen som nu, säger Pimmen och fortsätter:
– Samtidigt är vi helt ohotade på rankinglistan och är ett jämnt lag. Även om vi inte lyckats vinna är vi med hela tiden.

En upprepning av fjolårets seger i Varberg hör till Skånetrippelns främsta mål.
– Varberg och SM är prio ett – helt klart. För mig är Varberg jätteviktig. Det är den bästa tävlingen Sverige har – den lockar massor av lag och har bra priser, säger Pimmen.
Som inte sticker under stol med att det överordnade målet för egen del är att bli en av de åtta spelarna i EM-truppen.
– Man är fruktansvärt spänd nu inför EM-uttagningen, erkänner han.

Högspänninginför EM-uttagningarna
Spänningen kommer med all säkerhet att vara högkoncentrerad i Varbergsluften under helgen. Förbundskapten Anders Larsson behöver, utöver det egna spelet, som sagt koncentrera sig på den viktiga uppgiften att ta ut ytterligare fem EM-spelare. Till sin hjälp har han flera observatörer på plats i Varberg.
Där får redan EM-klara Albin Plantin och hans klubbkamrater från Sibirien, Filip Goldéus och Jens Terestchenko, spela i landslagströjorna. De båda andra EM-klara spelarna, Patrik Andersson och Thomas Wiede från Halmstad Petank, spelar som vanligt tillsammans med sin klubbkamrat Jimmy Löf. Och i stort sett alla andra landslagsspelare finns med i Strandcupens starka startfält. Säkerligen är det fler än Pimmen som drömmer om att få spela EM i Göteborg i augusti.

Fler landslag
Damernas förbundskapten Markel Sjöström har utsett BK Kärnans Matilda Boström och Tove Orrbeck tillsammans med Anna Theander, Gothenburg Boule Bangers, till landslag i Strandcupen. Också han har flera andra landslagsspelare på plats i Varberg att observera i den utsträckning han kan.
Spännande ska det också bli att se vad juniorlandslagets Daniel Eriksson, Sebastian Hjortander och William Silfverberg, som imponerat väldigt tidigare under säsongen, kan åstadkomma i Varberg. Juniorkaptenen är den enda som tagit ut två landslag i Varberg – det andra består av Thor Andreas Hjelm, Loo Stening och Tobias Svensson.

Tuff trivsel
Det enda som är säkert är att det kommer att bli en tuff tävling och – med närmare trehundra spelare på plats – en rejäl boulefest i Varberg i helgen. Det enda som möjligen skulle kunna få festen att komma av sig lite är väderleken. Boulespelarna har vant sig vid att få bada i sol under Strandcupen som alltid haft tur med vädret. Ibland har det blivit väl hett i stenbrottets grusgryta. Nu hotar svalka i form av regn, men än så länge pekar prognoserna på att det framför allt är kvällarna som ligger i riskzonen.
Det dröjer inte länge förrän vi vet. Hur vädret blir, vilka som vinner, vilka som får spela tourfinal och mästerskap.

Publicerad: 2011-07-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se