Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Här är de svenska EM-lagen

Joachim Andersson, Håkan Hallberg, Rickard Nilsson, Håkan Berg och Robert Beijmo. Det är de fem spelare som tillsammans med Albin Plantin, Patrik Andersson och Thomas Wiede får äran att representera Sverige på hemmaplan i årets EM. Nu presenterar förbundskapten Anders Larsson de båda svenska EM-lagen.

Under EM i Göteborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., den 19-21 augusti, kommer Rickard Nilsson  att spela tillsammans med läggaren Patrik Andersson och skytten Thomas Wiede från Halmstad Petank. Robert Beijmo från stockholmsklubben Sitting Boule blir fjärdespelare i deras lag.
– Robert är en underskattad spelare, säger förbundskapten Anders Larsson och fortsätter:
– Han är en enormt bra lagspelare som kan ta olika roller – en komplett och bra fjärdespelare.

Uttalade fjärdespelare
Anders väljer nämligen att i båda de svenska lagen ha en uttalad fjärdespelare – som bara går in på banan om det är någonting som inte fungerar för den ordinarie trion.
– Det blir tryggare för alla. Det är viktigt att veta att den spelare som sitter på bänken inte har någonting emot att sitta där. Patrik, Rickard och Thomas har spelat bra tillsammans tidigare och det känns väldigt naturligt att Robert är fjärdespelare där. Han kan tillföra glädje och energi både på och från sidan av banan, säger Anders Larsson.

Andersson och Berg – en lyckad landslagskombo
I det andra svenska laget blir det Håkan Berg, Lindome BK, som sitter på bänken.
– Han har rutin och är allround. Fjärdespelaren ska kunna gå in på vilken position som helst i laget. Han har spelat tillsammans med Håkan Hallberg tidigare och de fungerar bra ihop. Han har också spelat VM tillsammans med Jocke, där det fungerade väldligt bra.
Då, 2002, gick Sverige till kvartsfinal – Sveriges hittills främsta placering i VM-sammanhang – och även den gången var Anders Larsson coach.
Håkan Hallberg, från Helsingborgsklubben BK Kärnan, får alltså rollen som skytt.
– Håkan Hallberg har gjort ett väldigt bra år och visat att han verkligen satsar. Han är en mycket bra skytt på långt avstånd och, tycker jag, också en väldigt bra läggare. En kompetent spelare som jag tycker har presterat – det ska bli väldigt spännande att se vad han kan göra under EM, säger Anders Larsson.

Delar på Malmöspelarna
De båda herrarna i Malmöklubben Coccinelle PC:s framgångsrika trippel – Joachim ”Pimmen” Andersson och Rickard Nilsson – får alltså spela EM i varsitt lag.
– Min åsikt är att det är bra om man har spelat mycket ihop och känner varandra väl som spelare – men att det kan bli farligt om man känner varandra för bra. Det kan hända saker på ett internationellt mästerskap som man inte är van vid och om någon faller ur rollen kan det få förödande konsekvenser, kommenterar Anders Larsson.
Samtidigt får ett annat radarpar, de svenska mästarna i dubbel – Patrik Andersson och Thomas Wiede, spela i samma lag.
– Dels har de inte spelat ihop lika länge som Jocke och Rickard, dels är de lite annorlunda som individer. Alternativet att sätta dem alla fyra i samma lag, så att de blev två plus två, tror jag inte hade blivit bra. Nu bildar Halmstadspelarna en naturlig stomme i det laget. Att ha Jocke som fjärdespelare i det laget hade dessutom varit ett slöseri med hans talang som läggare.
Joachim är, enligt förbundskaptenen, en enormt bra läggare och en ruggig vinnarskalle.
– Han har också varit med förr och spelat bra.
Att de båda Anderssönerna är självskrivna på läggarpositionen i lagen förvånar knappast någon – även om Patrik Andersson i helgen som gick faktiskt vann den sjuttio lag starka mixeddubbeltävlingen i Varberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som skytt.

Bronsmedaljören skjuter igen
Rickard Nilsson blir den som kommer att få representera Sverige i precisionsskytte. Inte heller det särskilt förvånande, kanske, med tanke på att han vid förra EM hamnade på prispallen och kammade hem en bronsmedalj.
– Han har ett EM-brons med sig i bagaget, har gjort det förr och gjort det bra. Rickard vet vad EM i skytte handlar om och vem som skulle få den uppgiften är inget jag har funderat särskilt länge på, säger förbundskaptenen.
Som ändå gärna erkänner att det har varit svårt att göra uttagningen av de fem sista spelarna. Att han kommer att få kritik för sitt val räknar han med.
– Det lär ju tyckas om alltihop. Det gör det alltid. Och tycker man någonting får man gärna framföra det till mig. Jag har valt ut de här spelarna – det är ingenting som spelarna har kunnat påverka på annat sätt än att de, precis som många andra, gjort sitt bästa. Det är ingen idé att komma till dem med synpunkter.

Damernas FK coachar ena herrlaget
Anders Larsson kommer själv att fungera som coach för Sverige 2 – Andersson, Plantin, Hallberg och Berg – medan damlandslagets förbundskapten, Markel Sjöström, coachar Sverige 1. Att de delar upp lagen på det viset är inte att undra på. Anders har som sagt tidigare lett sin egen lagkamrat Håkan Berg och Joachim Andersson till kvartsfinal i VM. När Markel förra året spelade Stockholm Boule Festival tillsammans med Patrik Andersson och Thomas Wiede fungerade det så bra att de nådde semifinal.
Hur långt de båda svenska lagen når i EM visar sig, i Sverige och Göteborg, den 19-21 augusti.

Publicerad: 2011-07-11

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se