Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Färre deltagare vid årets SM – men inget minskat deltagande

1 731 spelare har anmält sig till årets SM. En siffra som å ena sidan borgar för en stor folkfest i Uppsala om några veckor, å den andra är den lägsta sedan år 2000. Samtidigt är det bara 53 spelare mindre än vid förra årets SM i Falun och sedan dess har antalet licensierade boulespelare i hela landet sjunkit.

Den procentuella minskningen i förhållande till i fjol är faktiskt ingen alls – eller i alla fall mindre än en halv procent. Pontus Thuresson är ordförande i tävlingskommittén och har kollat lite närmare på statistiken.
– Vi har närmare 200 färre licensierade spelare än förra året vid den här tiden, så det är egentligen där minskningen har skett, säger han.
Ändå är han lite förvånad över att inte fler anmält sig. Det borde vara lite lättare att ta sig till Uppsala än till Falun, där fjolårets SM spelades. Att få spela i en centralt belägen parkmiljö i en storstad borde också vara lockande.
Vad minskningen beror på är svårt att säga – kanske tycker en del spelare att det blir för dyrt att bo i en större stad, men samtidigt finns campingplats som billigare alternativ.
– Det kan finnas något sådant storstadsfenomen som påverkar negativt. De gånger Stockholm arrangerat SM har deltagarantalet också sjunkit, säger Pontus.

Spelarna över 65 inte lika SM-benägna
Senast Stockholm stod som SM-arrangör, 1997, var antalet deltagare inte fler än 1 718 – trots att det båda de föregående åren (Halmstad, Borås) var över 2 000, liksom de båda efterföljande (Göteborg, Motala). I år kommer i alla fall gott om stockholmare till grannstaden Uppsala – 52 % av de licensierade spelarna i Stockholmsdistriktet har anmält sig (att jämföra med 41 % i fjol).
Vid en första anblick kan det tyckas lite märkligt att den största spelarminskningen äger rum i Svealand, SM-staden Uppsalas eget distrikt.
– Minskningen går att hitta i veteranstarka Dalarna där deltagandet förra året var 164 personer men i år fallit tillbaka till 53 personer, vilket troligen visar att vi har svårt att attrahera V65:or när SM inte går i närområdet, förklarar Pontus.
– Även Halland, Östsvenska och Wästgöta-Dahl har ett lågt deltagande, men tittar man på de föreningar som har spelare under 65 år är deltagandet bra också i dessa distrikt.
Bara 14 procent av de licensierade spelarna i V65-klassen har anmält sig till SM.
– Deltagandet ökar när vi lägger SM i närheten av de veteranstarka distrikten Wästgöta/Dahl, Halland och Göteborg. Samtidigt kan vi inte alltid sträva efter att maximera antalet deltagare – vi måste sprida det över landet emellanåt också. Men det ska bli intressant att jämföra med SM i Skövde nästa år, tycker Pontus.

Mixtrippeln räddar ekonomin
– Vi måste helt enkelt locka fler spelare under 55 till sporten för att försäkra oss om ett stort SM-deltagande också framöver, slår Pontus fast.
Någon ekonomisk förlust för Svenska Bouleförbundet blir det inte, trots det minskade deltagarantalet. Tack vare att en ny tävlingsklass, mixed trippel, införs i år blir antalet starter ungefär detsamma som i fjol och SM-budgeten håller.
– Det är jätteroligt att intresset är så stort för mixtrippeln. Det var ju en chansning att införa den redan i år och det är mycket glädjande att den slog väl ut, säger Pontus.
Det är framför allt den öppna mixtrippeln som har ett stort deltagande – 93 lag är bara knappt 30 färre än i den vanliga, icke-mixade, trippeln. I spelarklassen V65 ställer 47 mixade trippellag upp, i jämförelse med 144 lag i den gamla vanliga V65-trippeln.

Publicerad: 2011-07-12

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se