Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svensk seger i Luxemburg

Det svenska stålet segrade över de franska nerverna. I finalen av den internationella damtävlingen i Luxemburg mötte det svenska landslaget - Matilda Boström, Jessica Johansson och Tove Orrbeck - ett franskt klubblag och vann med 13-6. Även det svenska juniorlandslaget fick avsluta dagen med en seger.

Exakt vilka de franska finalmotståndarna var vet den svenska förbundskaptenen, Markel Sjöström, inte när tävlingen just är över och Sverige utropats till segrare.
- Jag tror inte att det var några landslagsspelare med i det franska laget, men de kunde ju helt klart spela bra boule.
Det visade fransyskorna i den inledande omgången, då de sköt och stannade på långt avstånd. Den första poängen i finalen gick till Frankrike.

Svenskt styrkebesked
- Men sedan blev det svenskt stål mot franska nerver. Frankrike fick det jobbigt och våra tjejer spelade riktigt bra, säger en påtagligt nöjd Markel Sjöström.
- Jessica lade riktigt bra som mittspelare.
Att det här var ett styrkebesked inför kommande VM, som spelas i Turkiet i oktober, vill förbundskaptenen först inte gå med på.
- Nej, det tycker jag inte att man kan säga, eftersom inga uttagningar till VM är gjorda ännu.
- Men har inte det svenska landslaget satt sig i respekt hos motståndarna - oavsett vilka som spelar i landslagströjorna?
- Jo, så kan man absolut se det - absolut!
Åtta nationer hade damlandslag på plats i Luxemburg och kunde se det svenska laget ta hem slutsegern.

Juniorlandslaget får godkänt
I den parallella juniortävlingen fick det svenska landslaget avsluta med en seger, i matchen om B-turneringens tredjepris. Svenskarna mötte det ena av Tysklands båda landslag - det sämre av dem, enligt Henri von Eggers Patron - och låg länge under. Tills förbundskapten Henri von Eggers Patron överraskade både motståndarna och sina egna spelare med att välja en ny spelstil.
- För att bryta trenden spelade vi kula för kula - jag slumpade mer eller mindre ut vem som skulle spela nästa klot och talade om vad de skulle göra. Det gjorde alla rätt förvirrade men vi var tvungna att bryta trenden, berättar Henri.
Och det fungerade. Sverige vann till slut med 13-12.

- Vi åker i alla fall härifrån med bättre placeringar än förra året. Nu fick vi fyra förluster och fyra vinster totalt. Det är godkänt - men inte mer än så, säger Henri.

Frankrike vann juniortävlingen
I juniortävlingens A-final hade de regerande mästarna i det italienska landslaget ledningen med 12-7 över det franska, men lyckades inte avgöra. Det franska landslaget vann med 13-12 och man kan misstänka att åtminstone det tyska landslaget inte tyckte att det var mer än rätt, med tanke på hur Italien avgjorde semifinalen (se tidigare artikel).

Publicerad: 2011-07-17

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se