Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Årets VM-lag är klara

Daniel Eriksson, William Silfverberg, Loo Stening, Tobias Svensson, Matilda Boström, Jenny Hamberg, Jessica Johansson och Tove Orrbeck. Det är de svenska spelare som kommer att spela VM i år.

Just hemkomna från den internationella stortävlingen i Travemünde presenterar dam- och juniorlandslagets förbundskaptener sina VM-trupper.

Föga förvånande stomme
Att damlandslagets förbundskapten, Markel Sjöström, väljer Matilda Boström, Jessica Johansson och Tove Orrbeck förvånar nog ingen som följt damlandslaget under året. Markel valde den trippeln för att representera Sverige under både NM och i Luxemburg – med mycket goda resultat.
I Travemünde lyckades Jessica och Tove ta sig hela vägen till kvartsfinal i dubbeltävlingen och fanns alltså bland de åtta bästa dubbellagen i en tävling som samlade 512 lag, där flera av världens bästa spelare fanns bland deltagarna. Matilda kom tillsammans med Anna Theander till åttondelsfinal i samma tävling.

Komplett spelare
Under VM i Turkiet kommer spelarna från Kärnan (Matilda och Tove) och Coccinelle (Jessica) alltså att kompletteras av Jenny Hamberg från Boo SK.
– Hon är den mest kompletta spelaren av de övriga i landslagstruppen, säger Markel och menar att Jenny kan spela på alla positioner i ett trippellag eftersom hon behärskar både skytte och läggspel på en tillräckligt hög nivå.

Jenny och Tove debuterade i större internationella mästerskapssammanhang i och med EM i Slovenien förra året. Även om varken Matilda eller Jessica fanns med just den gången hör de ändå till Sveriges i särklass mest rutinerade spelare – med ett antal EM- och VM-turneringar på meritlistorna.

Kapacitet att gå långt
Förbundskaptenen tror att det här laget kommer att stå sig väl i den internationella konkurrensen.
– Mycket väl. Samtidigt vet vi att det finns riktigt bra spelare i till exempel Frankrike, Tyskland och Thailand. Och säkert i andra länder som jag inte har full koll på, säger Markel och fortsätter:
– Vi ser med tillförsikt fram emot det här och jag är övertygad om att det här är ett lag som har kapacitet att gå långt.

Jämna juniorer gör uttagningen svår
Juniorernas förbundskapten, Henri von Eggers Patron, verkar ha haft större våndor än damernas när det gällt att välja ut fyra spelare till VM-truppen.
– Det har varit jobbigt att göra den här uttagningen eftersom det varit så jämnt bland juniorerna. Jag har haft många spelare med i tankarna länge. Men nu tycker jag att jag har fått fram det lag som jag tror kan prestera bäst på ett VM och vars spelare varit bäst överlag under året, säger han.
Det blir alltså två juniorer från Lindome, Daniel Eriksson och William Silfverberg, och två från Coccinelle PC, Loo Stening och Tobias Svensson som får åka till VM i Turkiet.

"Dels resultat, dels känsla"
– Jag har gått både på resultat och på känsla när jag gjort uttagningen. Dels tror jag att de här spelarna kommer att funka bra ihop som ett lag, dels passar deras spel ihop. Wille och Tobbe är mer rena skyttar, men Daniel har också ett bra skytte. Daniel har lite flackare läggspel medan Loo och Tobbe lyfter mer, så där kan vi anpassa oss efter banorna och underlaget, säger Henri.

Gott om debutanter
Daniel Eriksson får ensam stå för mästerskapsrutinen i juniorernas VM-lag. Alla de andra spelarna är (NM undantaget) mästerskapsdebutanter. För förbundskaptenen själv är det första insatsen som coach på den nivån.
– Samtidigt har vi varit iväg mycket i år, så jag tror att vi är väl förberedda ändå, säger Henri.

Hög högstanivå
De fyra VM-spelarna möttes i den synnerligen välspelade SM-finalen i trippel – då besegrade Loo och Tobias (bilden), tillsammans med Thor Andreas Hjelm, Daniel och William som spelade med Sebastian Hjortander.
– Kan man få till det spelet som de hade i SM-finalen i VM också vore det bra. De här spelarna har en väldigt hög högstanivå och prickar vi in formen på dem under VM har vi riktigt bra chanser, säger Henri Patron.

Årets båda VM-turneringar spelas under samma vecka på samma plats - i Kemer, Antalya, Turkiet. Veckan inleds med Dam-VM den 17-19 oktober och avslutas med Junior-VM den 21-23 oktober.

Publicerad: 2011-08-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se