Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sveriges veteraner Nordiska Mästare - igen

Palle Olsen, Leif Ljungsryd och Anders Tapper blev under helgen som gick Nordiska Mästare i veteranklassen. Därmed hamnar veteranernas NM-guld i Sverige för sjätte året i rad. Helt nytt vid årets NM var spelsystemet som, enligt Tapper, är "suveränt".

NM för veteraner är fortfarande öppet för alla som vill vara med. Men i det nya systemet gör de officiella landslagen under lördagen upp med varandra om slutspelsplaceringarna – seedningarna – inför söndagen, samtidigt som alla andra som vill vara med gör detsamma. Från den icke-officiella gruppen kvalificerar sig åtta lag – lika många som antalet officiella landslag – till söndagens direktutslagning.
Det officiella landslag som efter lördagens grundspel hamnar på första plats möter det åttonde laget från den öppna gruppen, landslag nummer två möter öppet lag nummer sju och så vidare.

De två officiella svenska landslagen – segrarna i årets landslagskval, SBK:s Hasse Lindberg, Lars Rahme och Hannu Lilja (Sverige 1) samt Quatre Boules Leif Ljungsryd, Palle Olsen och Anders Tapper (Sverige 2) fick under söndagen sällskap av ytterligare tre svenska lag, som tog sig vidare från lördagens spel: Hilbert Björkdahl – Göte Andersson – Berth Lindelöf, Kjell Andersson – Lars Frykberg – Kenneth Tengström samt Lee Ekström – Kjell Alkbo – Bengt-Åke Håkansson.

Ljungsryd, Olsen och Tapper spelade sig under lördagen till en finalseedning, som de alltså behöll hela vägen. Och när de väl tagit sig till finalen fortsatte de och tog – genom att besegra det finska lag som också lyckats behålla finalseedningen från lördagens öppna grupp (Matti Manninen, Esko Nenonen och Kai Aalto) med 13-3 – tillbaka NM-guldet från 2009.

Den numera tvåfaldige Nordiska Mästaren Anders Tapper ingår sedan en tid tillbaka i Svenska Bouleförbundets landslagsgrupp och har ansvaret för veteranlandslaget.
Här följer hans egen rapport från helgen:

Årets NM spelades inne på ett jättestort idrottsområde i Åbo, Finland, som, översatt till svenska, heter Kuppis.
Spelplatsen låg cirka 4 kilometer från det hotell där de flesta svenska spelare bodde, så även de svenska landslagen. De "riktiga" boulebanorna var för få till antalet varför man flyttade spelet till banor med ett underlag som närmast liknade fotbollsplaner, om än med lite grövre grus och några enstaka småstenar. Banorna hade en förrädisk lutning som flera hade svårt att behärska fullt ut. Banområdet omgärdades av hyfsat mycket grönska så intrycket av spelplatsen var bättre än de flesta fotbollsplansområden vi är vana vid här hemma.

Spelsystemet bestod under lördagen av två delar där landslagen mötta samliga övriga länders lag, det vill säga sex matcher, medan övriga lag spelade en fem-matchers monrad. Samtliga matcher, för både landslag och övriga lag, gick på tid. Tiden var cirka 70 minuter följt av en extra omgång. Skulle det fortfarande vara lika spelade man ytterligare en omgång, där lillen skulle markeras och läggas tillbaka om den flyttades.
Danmarks Glenn Bernstein protesterade mot detta och fick till stånd en ändring till andra dagens spel som genomfördes i form av direktutslagning, och nu med 60 minuters tidsbegränsning samt två skiljeomgångar.

Till en början såg det bra ut för Sverige 1 som inledde lördagens spel med två vinster efter oerhört jämna matcher i skiljeomgång (8-7 resp. 11-9), där man legat under större delen av båda matcherna. Därefter gick det grus i maskineriet. Övriga fyra matcher förlorades och laget seedades som nummer sju inför söndagens spel.
För Sverige 2 började det nästan tvärtom. Första matchen förlorades stort. Trots ledning med 3-0 efter två rundor rasade spelet och laget fick bara en poäng till. Övriga fem matcher vanns därefter ganska komfortabelt och laget seedades som nr ett inför söndagens spel.

Söndagens spel inleddes för Sverige 1 med att man fick möta de öppna lagens högst seedade lag, ett finskt lag. Här förlorade man med 9-13 efter en bra match där man tyvärr inte räckte till mot det lag som så småningom spelade final.
Sverige 2 fortsatte med bra spel och gick hela vägen efter att bara ha tappat totalt 14 poäng på fyra matcher.

Övriga länders landslag, utom NOR 2 (semifinal) och DEN 2 (kvartsfinal) slogs ut i 8-delsfinalerna. NOR 2 var snubblande nära att ta sig hela vägen till final men hade inte nerverna i styr och efter en stark upphämtning till 12-11 från stora underlägen förlorade de den spännande semin med 12-13.

Av övriga svenska lag tog sig lag Kjell Andersson, Lars Frykberg och Kenneth Tengström till semifinal och vann därefter lätt en relativt avslagen match om 3:e/4:e-pris med 13-1.

Visst fanns det saker som skulle kunna ha gjorts bättre men arrangörerna, Turun Pétanque-Seura och Suomen Pétanque-Liitto (finska förbundet), och alla dess ideella medarbetare gjorde ett, i stort, mycket bra arrangemang och ska ha all heder för genomförandet.
Det nya systemet där landslagen spelar en seedningstävling liksom övriga lag tycks fungera bra, vilket också får anses speglas av årets resultat.
Alla lag som slogs ut under lördagen, liksom de som förlorade 8-delsfinalerna fick möjlighet att anmäla sig till en öppen trippeltävling på söndagen. Slutresultat från den tävlingen har jag dessvärre inte eftersom vi var tvungna att passa ett flyg hem.

Fler resultat och mer info på NM:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2011-08-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se