Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

En vecka kvar till EM - förbundskaptenen förväntansfull

Om bara en vecka är det dags. Nästa fredag marscherar två svenska landslag in på hemmaplan för att spela EM mot 33 andra landslag. Förbundskapten Anders Larsson är förväntansfull och drömmer om att se ett av sina landslag bli framhejade av en stor svensk publik i semifinal.

Ett par lag som är bättre än de andra, några som är sämre och många – däribland de svenska – som är jämnstarka. Ungefär så kan man sammanfatta förbundskaptenens analys av det europeiska motståndet. Och den är hoppfull.
– I och med att vi har två lag känns det väldigt bra. Och inte alls som någon omöjlighet att ett av dem står i en kvartsfinal på EM-söndagen.

Svensk seedning
Det ena svenska laget, Sverige 1 – Patrik Andersson, Rickard Nilsson, Thomas Wiede och Robert Beijmo, som coachas av damlandslagets förbundskapten Markel Sjöström, kommer att vara seedat till kvartsfinalen.
– Det är klart att det är en fördel att vara seedad. Men vem motståndaren är spelar egentligen ingen roll. Det viktiga är att spela de egna kloten bra, säger Anders.

Franska favoriter
Allt annat än en fransk EM-seger är att betrakta som en skräll. Deras unge stjärna Dylan Rocher verkar vara i fantastisk form – och om han inte vinner EM i precisionsskytte är också det en överraskning.
– Frankrike är oerhört bra. Och Dylan Rocher en klart lysande fixstjärna. Så är det ju. Men han har bara två klot. Och jag ser fram emot en drabbning med dem så småningom. Det kan vara värt att komma ihåg att när Rocher senast spelade med U23-landslaget förlorade Sverige trippeln med bara 12-13. Det är inte omöjligt att rubba de bästa heller, kommenterar Anders.
– Att göra egna bra klot och hålla en hög lägstanivå – det är vad det handlar om.

Tror på Italien
Frankrike har den första seedningen, Sverige den sista. Däremellan kommer Spanien, Danmark, Belgien, Italien, Estland och Turkiet.
– Frankrike är ju outstanding. Sedan kommer Italien, Spanien och kanske tyskarna, menar Anders.
Tillsammans med sin egen klubb, Lindome BK, lyckades Anders själv spela jämnt med tre av de italienska EM-spelarna när de möttes i Europacupens första omgång. Italienarna vann mötet med 3-2 i matcher.
Borde inte landslaget klara av att slå dem, när Lindome är nära att göra det?
– Det är ju lite skillnad på Europacupen och ett EM – vi i Lindome fick storstryk i båda trippelmatcherna mot italienarna. Men visst, vi hade 2-2 mot dem och det avgjordes inte förrän i sista matchen. En av anledningarna till att EM ska bli riktigt, riktigt skoj är att där finns så många lag som är jämnbra med Sverige, säger Anders.
Som ändå tror på Italien.
– Det förvånar mig om Frankrike och Italien inte står i semifinal. Efter dem finns flera lag som har chans att ta sig dit. Däribland våra. Kanske att vi ligger lite under om vi jämför med Spanien och Tyskland.

…men inte på Belgien
De båda tyska landslagsspelarna Kleemann och Lehmann lyckades emellertid inte särskilt bra tillsammans med sina klubbkamrater i deras första insats i årets Europacup.
– Jag har respekt för tyskarna i och med att vi trots allt fick stryk av dem några gånger under förra VM. Och framför allt Sascha Koch tycker jag är en väldigt bra boulespelare, säger den svenska förbundskaptenen.
Belgarna tror Anders däremot inte på.
– Belgien verkar vara inne i ett generationsskifte. Det skulle förvåna mig om de lyckas riktigt bra den här gången.
Han grundar sin slutsats på det faktum att varken Michel van Campenhout eller Charles Weibel – båda flitiga Sverige- och Mayo-besökare, den sistnämnde dessutom regerande Europamästare i skytte – finns med i det belgiska EM-laget. Med från fjolårets VM-lag (då belgarna gick till kvartsfinal) finns emellertid Michael Masuy och Fabrice Uytterhoeven.
Beskedet att Weibel uteblir tog Anders Larsson emot med dubbla känslor.
– Som älskare av boulesporten är det tråkigt att Weibel inte kommer, eftersom han är en fantastisk boulespelare, men för Sveriges möjligheter gör det ju ingenting…

Svenska slutspelsmöjligheter
Och det verkar alltså inte som om förbundskaptenen utesluter att de svenska möjligheterna är riktigt goda. Frankrikes och Italiens är bäst. Sedan har kanske Spanien och Tyskland en liten fördel. Därefter ett antal lag på Sveriges nivå. Anders nämner bland andra Schweiz och Portugal.
– Tänk om vi kunde stå i semifinal på hemmaplan med en svensk härlig publik som stöder oss – det hade inte varit så dumt…
Sannerligen inte.

Spelarna visat fin form
Och förbundskaptenen kan räkna upp flera positiva faktorer inför EM-helgen.
– I helgen som gick gjorde spelarna som åkte till Travemünde bra ifrån sig. Veckan dessförinnan skötte sig samtliga bra under SM – alla EM-spelarna kom åtminstone till kvartsfinal, säger Anders.
Faktum är att EM-spelarna plockade hem rätt många SM-medaljer. Robert Beijmo ställde bara upp i trippel under SM och kom där till kvartsfinal. Övriga sju spelare skrapade tillsammans ihop fyra guld., fyra silver och fyra bronsmedaljer.
Några särskilda instruktioner för tiden fram till EM har förbundskaptenen inte gett sina spelare.
– Inte mer än att de huvudsakligen ska träna på långa avstånd, eftersom det alltid spelas mer på långt i de internationella mästerskapen.
Till helgen spelar de flesta EM-deltagarna i elitserien (utom Hallberg, vars klubb BK Kärnan leder divsion 1 södra).
– De spelar på som vanligt. Jag går inte in och gör några justeringar i deras träningsupplägg, eftersom jag är förbundskapten och inte klubbtränare. Jag finns till hands om någon behöver råd av något slag. Det är det viktigaste – och att de dokumenterar vad de gör, så att vi i efterhand kan se om de hittat ett fungerande upplägg eller om det är något de behöver förändra. Vad som fungerar och inte är individuellt, säger Anders.

Svenska spioner värvade
En annan fördel är att mästerskapet ligger så pass tidigt som i augusti.
– Nu är vi i Sverige fortfarande inne i den bästa delen av vår säsong. Oftast har vi redan flyttat in i hallarna när mästerskapen spelas, till skillnad från de sydligare länderna, som Anders säger.
Så blir det inte den här gången.
Hemmaplanen ger också några fördelar. Landslagsledningen passar på att ha spioner på plats i Svenska Mässan, för att undersöka motståndarnas styrkor och svagheter. Niklas Marklund och Hasse Silfverberg kommer att spana in de andra lagen och rapportera till de båda svenska coacherna.
– Det blir förstås inga djupanalyser, men information av typen ”läggaren är bättre på korta avstånd än på långa” eller ”mittspelaren lägger hellre än skjuter” kan vara bra för oss att ha, säger Anders.
– Marklund och Silfverberg kommer att titta på de lag vi möter i våra grupper och de lag vi förmodligen kommer att tampas med framöver.

Hemmapubliken hjälper
Och så hemmapubliken förstås. Den kan bli en framgångsfaktor.
– Ja, absolut. Eftersom vi inte har den tradition som fotbollspubliken i vissa stater, där man buar ut dem som misslyckas.
– Jag hoppas bara att publiken tänker på att konkurrensen i Europa är hård och har förståelse för att det kommer att bli tajta matcher.
– Annars är det klart att det är positivt – det förstår alla som har varit på en SM-final där det sitter två-trehundra personer på läktaren och håller på sin favorit. Och här måste man ju kunna utgå från att de allra flesta håller på Sverige.
Det är inte så konstigt att förbundskaptenen längtar till nästa veckoslut.
– Det ska bli oerhört spännande och jag ser fantastiskt mycket fram emot det.

Publicerad: 2011-08-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se