Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Så här spelas EM

EM-finalen spelas söndagen den 21 augusti klockan fyra. Dessförinnan har man hunnit med både gruppspel, poolspel, matcher enligt det schweiziska systemet och finalen i B-EM. Så här kommer EM att spelas:

Lagen lottas in i åtta grupper. Varje grupp innehåller fyra eller fem lag, varav ett seedat (Frankrike, Spanien, Danmark, Belgien, Italien, Estland, Turkiet, Sverige 1).
Alla möter alla inom gruppen. Med start klockan 10.30 spelas tre gruppspelsmatcher på fredag (därmed har fyralagsgrupperna spelat färdigt) och två på lördag morgon, spelstart 8.30.

De två bästa lagen i varje grupp (vilket avgörs på grundval av, i tur och ordning: antal vinster, inbördes poängskillnad, total poängskillnad, total poäng) går vidare till åttondelspoolerna, fyra stycken à fyra lag, som spelas på lördag efter lunch.

Åttondelspooler
I varje pool spelar två gruppettor och två grupptvåor från olika grupper. Gruppetta möter grupptvåa i första matchen. De båda lag som vinner sin första match möter varandra och det lag som vinner den matchen går vidare till kvartsfinal. Samtidigt möter de båda lag som förlorat första poolspelsmatchen varandra. Det lag som vinner den matchen möter därefter det lag som förlorat vinnarmatchen och vinnaren i det mötet går också till kvartsfinal.
(Det är med andra ord ett helt vanligt poolspel: vinnare - vinnare, förlorare - förlorare och skiljematch mellan vinnarmötets förlorare och förlorarmötets vinnare. Segrarna i vinnarmötet och skiljematchen går till kvartsfinal.)
De lag som inte går vidare från poolspelet är utslagna och har spelat färdigt.

B-EM
De lag som inte går vidare från det ursprungliga gruppspelet får istället spela B-EM. Med hjälp av det Schweiziska systemet rangordnas lagen efter tre spelade matcher. (Det schweiziska systemet är en smula komplicerat och låter sig inte förklaras så lätt. Jag gjorde en gång ett försök som man kan betrakta här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det handlar hur som helst om en monrad-variant, där motståndarnas framgångar påverkar slutresultatet – det är bättre att få stryk av ett lag som vinner samtliga sina matcher än av ett lag som förlorar resterande möten. Bäst är, dessbättre, att vinna. Att vinna över lag som vinner sina övriga matcher är det allra bästa.)
De åtta lag som efter tre spelade matcher lyckats bäst går vidare, resten har spelat färdigt.

VM-kval
Men även det nionde laget har, tillsammans med de åtta ovanför och alla de lag som tagit sig till EM:s åttondelspooler, kvalificerat sig för VM 2012 i Marseille. Europa har nämligen 25 platser där.

Slutspel
EM-kvartsfinalerna startar på söndag morgon, klockan 8.30, och följs av semifinaler. Lagen i B-EM spelar sina kvarts- och semifinaler parallellt med dem.
Efter lunch, klockan 14, spelas final i B-EM och därefter, klockan 16, spelas EM-finalen där vi får se 2011 års Europamästare.

Se det uppdaterade schemat här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2011-08-13

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se