Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Klart för slutspel i elitserien - Halmstad vann grundserien

Elitseriens andra sammandrag avgjordes i helgen i Malmö utanför Bouletoftahallen. Halmstad vann grundserien. Till slutspelet kvalificerade sig även Coccinelle, Sibirien, Strand, Boulerosällskapet och Lindome. Kval väntar för Skatås, Åstorp, Ronneby och La Boule D’or. För Boulesjevikerna och Sitting Boule blir det seriespelssemester.

Tre olika sorters underlag ställdes till förfogande av arrangören Malmö bouleallians. Förutom packat grus i två varianter la man även ut sten på ren betong. 
– Vi behövde fler banor till sammandraget, berättar Sven Jönhede, huvudansvarig från Malmö bouleallians.
– Till en början la vi ut för mycket men sedan fick vi till det.

Utslagsgivande och varierade banor
Det tills synes enkla underlaget ställde till överraskande problem för många. Genomslagen kunde vara kraftiga. I vissa fall dog klot helt sonika i mängden grus. Överlag var banorna utslagsgivande och mentalt krävande. Huvuddomaren Martin Bjelk såg nöjd ut när han fick frågan om spelet:
– Det är rutinerade spelare och det är utslagsgivande banor. Det flyter på.
Efter en strid ström av mätningar och några timmars spel hade han inget att anmärka. Den enhetliga klädseln satt som smäckar. Omgång för omgång betades av.

Bred trupp bakom grundseriesegern
Halmstad var en av favoriterna i serien. Till slut vann de.
– Vi har två väldigt jämna lag och en bred trupp, där alla bidrar, säger Patrik Andersson och tillägger:
– Vi har gått för vinst.
Han tycker om seriespelet och att spelformen är viktig ur utvecklingssynpunkt, eftersom de bästa spelarna deltar, inte minst sedan Coccinelle tog steget upp i den svenska boulens finrum. Patrik påpekar också vikten av tufft motstånd, för hans och Thomas Wiedes kommande medverkan i EM.

Juniorer och seniorer sida vid sida till andraplatsen
Främsta konkurrenten om seriesegern var Coccinelle, som under lördagen låg under mot just Halmstad med två noll men kämpade till sig oavgjort och gick om hallänningarna i tabellen. EM-aktuelle Joachim Andersson var speciellt nöjd med lördagens spel.
– Möjligheten att vinna serien trodde vi inte på. Att ta medalj var ett mål. Vi har en klen trupp. Det är sju spelare.
Tre av de lirarna är juniorer, Thor Hjelm och Tobias Svensson samt Loo Stening, som inte medverkade under helgen. Ungdomarna tas om hand aktivt av de mer rutinerade spelarna i klubben.
– De behöver de här matcherna, säger Joachim.
– Om tre år är det de som drar oss i stället. Det är jäkligt kul!

Stockholmarna i Sitting Boule och Boulesjevikerna missar slutspel men slipper kval
Inför sista omgången hade Coccinelle möjlighet att ro hem serien men man torskade mötet mot Boulesjevikerna med 1-3. Om vinsten sade Sjevikernas Klas Hedengren:
– Det var förbannat skönt.
Det kan låta som stora ord, men så hade han, Dennis Landegren och Erik Lööf-Ekström gått som tåget i sina sista två matcher och bara släppt fem poäng. För Boulesjevikernas del är seriespelet över. Man tog sig inte till slutspel och man undviker kval.
En och annan höjer nog på ögonbrynen över Svenska cupen-finalisterna Sitting Boule hamnade i ”ingenmansland”, där varken slutspel eller kval väntar. Sittings skytt Maths Lind förklarar:
– Vi har många i klubben som inte gillar seriespel, där man står och nöter. Med Svenska cupen är det annorlunda. Där satsar alla. Vi är kanske lite cup-männniskor.

Blåställsboule tog nykomlingar direkt till slutspel
Johan Skagerlunds Strand tog sig till slutspel med ett jämnt och övertygande spel.
– Vi är en homogen grupp. Ingen sticker ut, säger han ödmjukt.
Nykomlingen Boulerosällskapet tog sig också till slutspelet efter en spektakulär vändning i sista omgångens första möte mot La Boule D’or, när man vände 0-12 till seger. Den matchvinsten visade sig vara nödvändig för att klara av oavgjort.
– Vi skärpte till oss och började spela gammal, hederlig blåställsboule, berättar Mats Andersson som ser fram emot slutspelet:
– Vi har inte känt oss borta i någon match under serien.

Även Lindome tog sig till slutspel efter seger över Åstorp i sista matchen. Att Mölndals stolthet i boulesammanhang ska prestera aningen bättre än en sjätteplats i elitserien kan man tycka. Å andra sidan sett har Lindome fokus på ytterligare lagrar efter sin Svenska Cupen-vinst i vintras. Snart väntar som bekant Europacupens andra omgång för Annika Fjelkner, Henrik Hugosson och deras kompani.

Brist på skyttar och mängdträning
För Åstorp stundar ett ovisst kval. Frågan är om det blir Åstorp eller Ronneby som, tillsammans med Skatås får möta Boo SK och Nordboulen från division 1 norra. Malmös La Boule D’or lär få möta södra ettans båda bästa lag, Kärnan och Le Petit Knäred.
Bill Jönsson i Åstorp konstaterar att hans lag under lördagen spelade bra och knep fyra poäng. Under söndagen kammade man noll:
– Vi saknade Olof Svensson, vår skytt. Vi har inte många skyttar i klubben och då blir vi sårbara.
Inför kvalet har Åstorp mottot klart:
– Vi ska kämpa. Det är vi bäst på.

Även för Fredrik Svenssons La Boule D’or väntar ovisshet. Han är besviken över årets resultat i serien.
– Både i Halmstad och här i Malmö hade vi behövt ett par fler klot med i spelet.
Han reflekterar över att laget som helhet behöver mer mängdträning.
– Om man inte tränar så mycket behöver man lite medgång. Så att man klarar av kniven på strupen-spelet.

Mindre magplask från Skatås
Skatås utförde ett mindre magplask den här helgen om man jämför de åtta hemspelade poängen från första sammandraget med två pinnar i det andra.
– Vi har haft en go’ helg men inte fått ut spelet, säger Ulf Wallman och berättar att man förlorade första mötet under lördagen mot Coccinelle med 0-4 men endast minus åtta i kvot.
– Vi var med men tog inte våra lägen. Vi har inte nått samma nivå som förra seriespelshelgen.

Tävlingsdebutant vann åtta elitseriematcher
Sibirien hade fram till sista omgångens förlust mot Halmstad sopat banan med de flesta under helgen. Noterbart är att man till Malmö kom med ett synnerligen oprövat kort i den sex man starka uppställningen. Ricky Henriksson, kanske ska vi lägga namnet på minnet, gjorde inte bara elitseriedebut utan faktiskt tävlingsdebut som boulespelare. Så sent som förra veckan hade han ingen licens och han har spelat boule i ett och ett halvt år.
– Det är inte lika svårt som jag trodde att det skulle vara, säger Ricky som var med och vann sina åtta första matcher.
– Jag har fått mersmak. Går det så här bra kan man inte sluta.
Att en novis tar plats i ett elitserielag kan tyckas udda. Icke för Sibiriens Albin Plantin:
– Vi har en tanke med klubben att vi ska få med nya människor. Det handlar inte bara om att vinna. Man ska ha kul också. Att till exempel Ricky är med är inget som gör vårt lag sämre, säger han och tillägger med ett garv.
– Jag har drillat honom och vi har spelat sjukt många singlar i veckan.
Albin berättar att till slutspelet lär Björnarna Ivarsson och Folke Johansson dyka upp. Och säkert är nog även Ricky Henriksson med i truppen. 

Vad ersätter knaken i slutspelets Stockholm?
En bouletävling kräver som bekant både mat och andra faciliteter.
– Vi vill ge god service och inte ha för långa köer, förklarar Sven Jönhede om sin och Malmö bouleallians ambition. Gudrun Hansen från Quatre Boules var en av många hjältar som stod i fiket.
– Hamburgarna går bäst och téet dåligt. Bullorna säljer också bra, säger hon.
Hon slog gärna ett slag för Bulltoftas speciella korv, knaken.  Vi får se vilka specialiteter som serveras den 10-11 september, när det är dags för slutspel och kval. Då är Stockholm spelplatsen. 

Publicerad: 2011-08-14

Senast uppdaterad: 2011-11-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se