Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Guld och VM är vad som räknas i Frankrike

”En nödvändig inkörsport till VM”, säger franska bouleförbundets sportchef, Jean-Yves Peronnet, om EM. Det franska landslaget är storfavoriter vid EM i Göteborg, som vid alla internationella mästerskap. Frankrike är regerande Europamästare och världsmästare – men har bytt ut samtliga spelare i den laguppställning som plockade hem de senaste guldmedaljerna, i VM såväl som i EM. Nu vill landslagsledningen nämligen förbereda nya spelare inför nästa års VM, som spelas på fransosernas hemmaplan i Marseille.

Jean-Yves Peronnet, sportchef hos det franska bouleförbundet, FFPJP, förväntar sig att komma hem till Frankrike med två EM-guld från Göteborg. Både i trippel och i precisionsskytte, genom Dylan Rocher.
Det ständiga favoritskapet verkar inte bekomma honom.
– Det känns mycket lugnt och mycket motiverande, säger han.
När han ombeds att kort säga någonting om de fyra spelare han, tillsammans med resten av den franska uttagningskommittén, valt ut för att spela EM säger han:
Michel Loy är en mycket erfaren spelare som kommer att gå som läggare i trippeln. Dylan Rocher är den bästa unga spelaren i Frankrike som slagit världsrekordet i precisionsskytte med 69 poäng, även om det inte blir officiellt godkänt. Kévin Malbec är en flerfunktionell spelare som vunnit Franska Mästerskapen i dubbel två gånger i rad. Jean-Michel Puccinelli är en ny spelare i franska landslaget – han har aldrig tidigare representerat Frankrike i något internationellt mästerskap och är den minst erfarne i laget.

Världsmästarna var varnade
Frankrike har vunnit nio raka VM-guld i den öppna klassen, som förra året blev till en herrklass. EM för herrar har bara spelats en gång tidigare, för två år sedan – då vann Frankrike. Laguppställningen var densamma vid EM 2009 som vid förra årets VM – Henri Lacroix, Philippe Suchaud, Bruno Le Boursicaud och Thierry Grandet. Ingen av dem finns med i årets EM-lag.
Den franska landslagsledningen vill nämligen förbereda nya spelare inför uttagningarna av nästa års VM-lag. Det är uppenbart att den franska strategin är långsiktig och man redan nu blickar framåt mot de viktigaste medaljerna, de i VM.
– Allt var mycket tydligt för spelarna redan från början. Vi kom överens med de regerande Europamästarna, som sedan också blev världsmästare, att de inte skulle spela EM i Göteborg – oavsett vilket deras resultat vid 2010 års VM i Turkiet skulle bli. De var varnade, berättar Jean-Yves Peronnet, det franska bouleförbundets sportchef.
– Vi förstår mycket väl deras besvikelse över att inte få försvara sin titel. Emellertid är målet för uttagningskommittén att förbereda för framtiden genom att ge talangfulla spelare erfarenhet så att några av dem kan komma att förstärka, eller kompensera för eventuella brister hos, de regerande världsmästarna.

Loy tar över efter Quintais
– Men nya spelare betyder nödvändigtvis inte unga. Med nya spelare menar vi sådana som inte tidigare deltagit i den här typen av tävlingar för seniorer. Dylan Rocher är den unge spelare som stigit de senaste åren och det kändes naturligt att ta ut honom i seniorlaget. Det är samma sak med Kévin Malbec, som vunnit två Franska Mästerskap i rad, 2008 och 2009, och har spelat final i mixed (ungefär samma resultatprofil som Christophe Sévilla den här säsongen).
– Jean-Michel Puccinelli vann Masters 2009 och tog sig åter till final 2010 – utöver hans utmärkta resultat i våra nationella tävlingar. Vi anser att han är redo för den här typen av tävling – särskilt eftersom han visat sig komma bra överens med och komplettera Michel Loy, och framför allt Dylan Rocher, under säsongens inbjudningstävlingar.
– Sedan Philippe Quintais valt att lämna det franska landslagskollektivet framstår Michel Loy som en naturlig efterträdare till honom i rollen som ”befälhavare”. Zwonco Radnic skulle också kunna ta den platsen, men man måste göra ett val…

Ser ingen anledning till oro
Det franska EM-landslaget har vunnit två av de fyra hittills spelade etapperna i Masterstävlingen – och är det av de sju lagen i Masters som lyckats bäst. Dylan Rocher blev, tillsammans med Robineau, fransk mästare i dubbel för en månad sedan.
– Alla fyra kvalificerade sig till de olika Franska Mästerskapen och har spelat bra i de nationella tävlingarna. Så det finns ingenting att oroa sig för. Skulle vi förlora några av våra världsmästare är de utvalda spelarna inte okända på den internationella arenan, säger Jean-Yves Peronnet.
Både Malbec och Rocher var med och vann VM för juniorer 2005. Rocher var också med i det franska landslag som vann nästa JVM, 2007 – och i det som vann U23-EM 2009.

Sévilla kan bli aktuell först 2013
Christophe Sévilla är den spelare som utmärkt sig mest under året – han har hunnit med att bli fransk mästare i både singel och trippel, liksom att slå världsrekordet i precisionsskytte (67 poäng). Även fjolårets säsong var lysande för Sévillas del och på den franska hemmafronten muttras det en del över att han inte är med i landslaget.
När Peronnet kommenterar blir den franska långsiktigheten åter tydlig.
– Det är självklart att han, om han fortsätter i samma takt under 2012 som han gjort under 2010 och 2011, är en spelare vi måste räkna med till nästa EM, 2013. Men det vore för tidigt att tänka på honom för VM nästa år.

Det huvudsakliga uppdraget är att skapa lag som når det huvudsakliga målet – att ta guld
– Spelare som kan komma ifråga för uttagning till VM ska redan ha erfarenhet av att ha deltagit i ett VM eller i ett EM. De spelare som är aktuella för VM 2012 är alltså de spelare som då har sådana erfarenheter.
– EM är med andra ord en nödvändig inkörsport för att kunna bli uttagen till ett VM.
– Även om Sévillas resultat nästa år skulle göra honom till en potentiell landslagsspelare 2013 återstår det fortfarande att se på lagets sammansättning. Alla vet att man inte per automatik får ett bra lag genom att låta de bästa spelarna spela tillsammans. Och uttagningskommitténs huvudsakliga uppdrag är att skapa lag som presterar tillräckligt för att nå målet, att vinna guldmedaljerna – även om det innebär att vi måste klara oss utan några av de stora spelarna. Och i Frankrike har vi åtskilliga…

Publicerad: 2011-08-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se