Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Rickard redo för fler tatueringar

Rickard Nilsson bär alltid sin bronsmedalj med sig. Han har den tatuerad på sin vänstra överarm. Efter EM fyller han gärna på med en ny, helst gyllene, tatuering.

– När vi var i Senegal sade jag att tar vi en medalj ska jag tatuera in den. Det kändes rätt lugnt att säga… Men när jag lyckades ta ett brons vid EM i Nice året efter kände jag att jag kan lika gärna göra det nu, berättar Rickard.
Frågan är om han har berett plats för fler medaljer. Ett brons kan trots allt överträffas.
– Ja, men den första medaljen är alltid den första. Bronset 2009 är ju inte bara min första medalj i ett större internationellt mästerskap, det är också Sveriges första.
– Jag kan ju inte tatuera in varje SM-guld – men det här bronset är en av de större grejerna man hinner med under karriären. Ett guld hade absolut kommit på kroppen. Ett silver? Ja, det kan hända, det också.

Blandar och ger
Rickards resultat i precisionsskytte hittills i år pekar inte riktigt mot medaljerna. På SM sköt han 30 poäng och missade precis en plats i semifinalen. På skyttetävlingen i Travemünde blev det bara 21 poäng.
– Jag har tre SM-guld och ett EM-brons, men kan skjuta riktigt halvdana resultat emellan de lyckade. Man kanske måste vara jämnare för att vara en bra VM-skytt.
Känner du inte att du är bra på VM-skytte?
– Jo, jag känner att jag är bra på det, men när man har 21 poäng ska man ha två övningar kvar känns det som… I Travemünde var jag helt ute och cyklade. Men det var ingen bra uppladdning att sitta sju timmar i en bil. Och i SM gick jag in i skyttet direkt från en kvartsfinal som vi hade vunnit med 13-12.

Hemmapubliken skapar bästa förutsättningarna
De bästa förutsättningarna är, enligt Rickard, när man har en hel dag på sig med vetskapen om att man ska skjuta, när man kan ta det lugnt, duscha, lyssna på musik och värma upp. Inför skyttet vid EM ska han ha åtminstone en halvtimme på sig att ladda upp efter trippelspelet.
Rickard tränar flitigt inför precisionsskyttet.
 – De övningarna tränar jag säkert varannan bouleträning, i två omgångar. Nu inför EM gör jag det vid varje träning. De är ju bra som träning inför vanligt spel också och det är alltid skönt att ha några poäng i ryggen innan man går in och ska skjuta.
– Det har inte gått särskilt bra på träning heller, men jag känner ingen större oro. Det är alltid en annan sak när det väl gäller och nu med hemmapublik kommer det att bli extra kul – då blir man extra peppad.

”Rocher är inte självklar”
Frankrikes Dylan Rocher är favorit till segern i precisionsskyttet. Han har skjutit 69 poäng vid en tävling i Millau tidigare i år. I skyttetävlingen i Travemünde sköt han 56 poäng tre gånger i rad för att avsluta med 60 i finalen.
– I Travemünde var han ju helt galen. Men han var i Millau nu i helgen, där sköt han bara 38. Det hade jag när jag sköt ut italienaren (Fabrizio Bottero) i Nice 2009. Så Rocher är inte självklar som vinnare, menar Rickard.

Räknar sekunderna
Nu räknar Rickard sekunderna till EM. Eller rättare sagt gör hans telefon det åt honom.
– Jag har en applikation i min iPhone som räknar ned.
Det är Rickards tionde mästerskap på världs- eller Europanivå och ändå ser han fram emot det mer än någonsin.
– I och med att det är på hemmaplan och många svenskar ska dit och titta. Det kommer säkert att vara 70 procent svenskar i publiken. I vanliga fall är det inte någon. Bara det gör ju att det kommer att bli hur kul som helst.
Två internationella tävlingar har Rickard och hans båda landslagkamrater Patrik Andersson och Thomas Wiede hunnit göra under säsongen.
– Vi har ju gjort rätt bra resultat och det har känts lugnt. De enda vi haft riktiga problem med är Quintais och dem – och dem har man problem med oavsett hur bra man är.
– Det ska bli kul att spela med Beijmo också. Det har jag aldrig gjort, men jag tror att han smälter in bra också.

Kittlande känsla
Hur bra det kommer att gå för Sverige 1 – Patrik, Thomas, Robert och honom själv – vill Rickard egentligen inte spekulera i.
– Det känns inte som att det är lönt att gå ut och tänka så mycket. Men det är en kittlande känsla att stå i kvartsfinal på hemmaplan…
Om Sverige 1 och Frankrike båda håller sina seedningar kommer de att mötas i kvartsfinal.
– Det är helt okej, tycker Rickard.
– Det känns som att det är då man ska slå dem. I kvartsfinal på hemmaplan.

Publicerad: 2011-08-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se