Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Beijmo laddar inför Sverige-EM - i Schweiz

Robert Beijmo, fjärdespelare i det seedade svenska laget, bytte nyligen hemmaplan. Från Sverige, Stockholm och Bromma till Schweiz, Zürich och Thalwil. Där laddar han nu inför årets stora boulehändelse, i Sverige såväl som i resten av Europa – EM i Göteborg.

I drygt två veckor har Robert Beijmo varit schweizare. När SM i Uppsala var över satte han sig i bilen och körde till sin nya bostadsort, Thalwil, utanför Zürich i Schweiz. Och flyttkartongerna (tre återstår att packa upp) har inte hindrat honom från att kasta klot.
– Det är ganska lätt att hitta träningstillfällen. Jag bara frågar min åttaårige son om vi ska spela boule, han skriker ”Jaa!” och så går vi ut och spelar.
Faktum är att det första Robban gjorde när han kom till sitt nya hemland var att kasta klot. Men då på egen hand.
– Då var det nationaldag här och jag hittade en park där boulespelare samlas för fredagstävlingar.
Som, förstås, spelas enligt det schweiziska systemet.
– Frågar man om spelsystemet får man konstiga blickar som verkar säga: ”Finns det nåt annat?”
Två sådana har Robban också hunnit med att delta i. De lokala spelarna håller inte riktigt landslagsklass.
– Det är väldigt blandat. En del är ganska bra, duktiga, säger Robban och man kan ana att han själv har varit bästa man på plan, även om han inte gärna vill säga det själv.

Mötte Litauens schweiziske coach
Robban är en ödmjuk natur och har inte marknadsfört sig som svensk landslagsspelare i den schweiziska parken. Men i fredagens upplaga av den lokala tävlingen kände han sig tvungen att bekänna färg. Då dök Litauens landslagscoach – Martin Winter från PC Zürich – upp på Beijmos nya hemmabana och berättade att han skulle till Göteborg för att vara med som coach vid EM.
Då kunde Robban inte gärna låta bli att berätta att han skulle vara med som spelare. Schweizaren Winter verkar inte vara den som låter sig imponeras av svenska landslagsspelare.
– ”Ni får ha två lag med”, sade han. ”Ja, just det – det är därför jag får vara med”, svarade jag och skrattade.

Vill klappa åt och om medspelarna
Så är det förstås inte. Men Robert Beijmo är uttagen som uttalad fjärdespelare i Sverige 1. Det är hans lagkamrater – Patrik Andersson, Rickard Nilsson och Thomas Wiede – som är de ordinarie spelarna.
– Min plan är att mina medspelare ska vara så bra att jag bara ska heja på och klappa dem på ryggen. Det måste ju vara min grundutställning när förutsättningarna är sådana som de är. Hade jag inte känt att det verkligen ska bli kul och räcker hade jag tackat nej.
Ett visst sug efter att spela känner Robban trots allt.
– Självklart. Jag hoppar gärna in om någon skadar sig eller om spelet fallerar. Men hoppas att jag slipper, eftersom jag ju håller på mitt lag och vill att det ska gå så bra som möjligt.

Känns bra – både inför Sverige och Schweiz
Och Robban är förberedd.
– Jag har gjort det jag har kunnat och det känns bra, både mentalt och spelmässigt.
Hur han kommer att trivas i Schweiz – och hur vistelsen där kommer att påverka hans boulespel – är det egentligen för tidigt att svara på.
– Jag tror att vi kommer att trivas bra. Här är jättefint. Och folk verkar ganska snälla. Det enda är att allting är så dyrt… Men det blir bättre när vi själva får betalt i Schweizerfranc.
På måndag börjar hans barn i skolan och någon vecka senare startar Robbans egna studier.
Innan den nya schweiziska vardagen börjar är det en annan ny upplevelse som ska klaras av – ett EM ska spelas. I Sverige.

Publicerad: 2011-08-17

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se