Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

EM-arenan under konstruktion

Banbygget i Svenska Mässan är i full gång. Minst 120 ton grus - tre lastbilar med släp - är redan på plats. Kanske behöver det beställas mer. En 3,40 meter bred asfaltutläggare sprider gruset över den 1240 kvadratmeter stora EM-arenan.

Klockan sex på morgonen påbörjades arbetet i Svenska Mässans C-hall. EM-kommitténs anläggningsansvarige, Robert Boström, har hjälp av bland andra elitspelarna Henrik Hugosson och Stefan Holmström, Pontus Thuresson och Andreas Engelmartin för att konstruera EM-banorna.


Den boulespelande asfaltläggaren Bosse Sjöström och hans kolleger är på plats med sina maskiner.
När gruset strax före klockan tio skulle fördelas över linoleummattorna som skyddar golvet stötte man på patrull. Asfaltsläggaren som sprider gruset drog med sig mattorna.
- Jag hade föreställt mig att mattorna skulle vara bredare och kanske fästa med dubbelhäftande tejp, säger Bosse Sjöström.

Man räddade emellertid situationen tämligen snabbt och enkelt genom att låta en lastbil strö en rejäl sträng med grus som motvikt på mattan. 7-800 kilo grus rubbar man inte i första taget.
- Nu funkar allt som det ska, pustar Robert Boström.

Grusets tjocklek blir något större än vad som var tänkt från början, kring åtta centimeter, annars håller planen.

När banbygget kan vara klart vågar han inte säga.
- Bara det är klart imorgon bitti är jag nöjd. Och jag skulle tro att vi är klara före midnatt. Det är nog ungefär vad man får räkna med.

När allt grus ligger på golvet körs det över med vält, för att jämna ut det. Sedan ska det komprimeras genom vältens vibrator och med hjälp av en handpadda. Däremellan ska det vattnas och vattnas igen.

Boström har själv testat konstruktionen på tre kvadratmeter på sin arbetsplats.
- Det blir hårt. Som betong, nästan. Vi strör kisel ovanpå. Skulle det behövas får vi lägga salt på skyttebanorna för att binda ihop dammet.


Publicerad: 2011-08-18

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se