Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Lindomes juniorer vann elitserien

Daniel Eriksson, Sebastian Hjortander och William Silfverberg, Lindome BK, vann juniorallsvenskan som i helgen avgjordes i Sveriges bästa idrottsstad, Örebro. Lindomespelarna fick därmed revansch från SM-finalen i trippel, som de förlorade mot Coccinelles Thor Andreas Hjelm, Loo Stening och Tobias Svensson. I seriespelet slutade Coccinelle överraskande nog inte högre upp än femma.

– Vi spelade väldigt bra. Av någon anledning gjorde vi katastrofala förstarundor i alla matcher utom de mot Boule von Platen och Coccinelle, men sedan spelade vi upp oss, säger Daniel Eriksson från det allsvenska mästarlaget om helgens spel.
Att ta revansch för förlusten i SM-finalen var en uttalad önskan hos de unga Lindomespelarna, varav två - Daniel Eriksson och William Silfverberg - ska spela Junior-VM i oktober.
– Vi ville gå lite för det, säger Daniel.
En satsning som måste betraktas som lyckad. Efter två rundor stod det 12-0 till Lindome. Matchen slutade 13-5 och det hjälpte alltså inte att Tobias Svensson sköt ut lillen två gånger.

Coccinelle fick inte till det
De flesta hade väntat sig att Coccinelle, med de båda VM-spelarna Stening och Svensson, skulle ha mer motstånd att erbjuda. Så även Daniel Eriksson.
– Det var lite förvånande att de slutade femma. Topp-tre borde de ha varit, säger han.
Coccinelles SM-trippel var till seriespelet utökad med 12-åringen Sara Andersson, som här fick möjlighet att skaffa sig värdefull rutin.
– Coccinelle fick inte alls till spelet. Och det berodde inte på att de hade med sig Sara, som ju inte är så gammal – hon var väldigt stabil och spelade bäst i laget, tycker Rasmus Kling, ungdomskommitténs ordförande som representerade förbundsstyrelsen på plats och tjänstgjorde som domare.
– De hade kanske bara en dålig helg, tror Daniel.

Bra helg för Ödenäs
Istället blev det Ödenäs förstalag – Jack Jansson Carlsson, Lars Nilmark och Gustav Oskarsson – som tog hand om seriesilvret. Ödenäs andralag tog bronset och Ödenäs 3 blev det enda av Lindomes nio motståndarlag som lyckades slå de allsvenska mästarna.

Lyckad matchflytt
Efter en titt på väderprognosen, som spådde regn på söndagen, var samtliga ledare överens om att flytta en match – så att det spelades sex matcher på lördagen och bara tre på söndagen. Ett klokt drag, skulle det visa sig. Solen sken på lördagen och vädret var fint även på söndagen, fram till dess att prisutdelningen ägde rum – då kom regnet.
– Det var ett väldigt bra arrangemang. Sörbyängen gjorde ett jättebra jobb. Det var lättspelade banor och det är inte fel när det finns spelare från miniorklass till juniorklass i samma serie.
Banorna var inte Sörbyängens ordinarie banor. Dit begav man sig emellertid på lördagskvällen för att grilla och umgås.
– Vi hade väldigt trevligt, säger Daniel.
– Då spelades det till långt efter mörkrets inbrott, berättar Rasmus.

Nya regeln floppade
Juniorallsvenskan spelades i år bara med en serie, istället för som tidigare med två – elitserien och division 1. Därmed kunde varje förening anmäla fler än ett lag till elitserien. Ödenäs och Sörbyängen hade tre lag var med. Resterande klubbar – Lindome, Coccinelle, Boule von Platen och CdB Gränna – ställde upp med ett lag. Förändringen innebar också att juniorallsvenskan i år avgjordes med enkelmöten på en enda helg istället för med dubbelmöten vid två seriesammandrag.
Den huvudsakliga anledningen till det nya seriespelet var emellertid en annan. Man ville ge juniorspelare möjlighet att ställa upp i seriespelet även om de inte kunde få ihop ett helt lag inom den egna klubben. Ungdomskommittén skulle kunna sätta ihop trippellag av enskilda spelare på samma sätt som den gör vid SM.
– Det blev lite av en flopp, får man säga. Det var ingen som anmälde sig på det sättet, säger Rasmus.
Samtidigt tycker han att det är positivt att klubbarna ser till att hitta spelare för att bli fulla lag.
– För Boule von Platen spelade en kille som jag aldrig sett förut, till exempel. Och tio lag var ändå mer än väntat. BC Öland saknades – de tyckte kanske att det var för långt att åka.
Hur det blir med juniorallsvenskan nästa år återstår att se. Årets regler skulle vara en dispens under två år ”för att rädda juniorserien och för att alla ungdomar som ställer upp ska få spela och spela många matcher”, förklarade ungdomskommittén när den infördes. Nu låter det på Rasmus som om han kommer att förorda en återgång till dubbelmöten och två helger, utan möjlighet att anmälda enskilda spelare.

"Kan varandra och har roligt"
Lindometrippeln med Daniel, Sebbe och Wille kommer i alla fall att försvara sitt serieguld även nästa år.
– Vi har ju spelat ihop hela året nu. Vi kan varandra, peppar varandra och har roligt tillsammans, förklarar Daniel deras seger. Och frågan om de kommer att fortsätta att spela i samma trippel besvarar han:
– Ja, det tror jag. Åtminstone nästa år också.

Publicerad: 2011-08-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se