Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Tourfinal utan regerande mästarna

I helgen avgörs Bouletouren i Göteborg. Årets bästa trippellag får åka utomlands med landslaget nästa år. Många av årets mest framgångsrika tripplar kommer till den tuffa finalen – men lika många saknas när Bouletouren avgörs. Fjolårssegrarna hör till dem som saknas. Och i framtiden kommer touren att se annorlunda ut - om den överhuvudtaget finns kvar.

De lag som lyckats bäst under tävlingsåret som gått ska till helgen samlas i Göteborg för att göra upp om slutsegern i Bouletouren. Bara tio av de sexton lag som kvalificerat sig kommer till årets final. Vinnarna där får agera landslag vid en internationell inbjudningstävling i Europa. Förra årets segrare fick i år resa till Frankrike.
Istället för att i år tävla om en ny resa dit väljer Sibiriens Jesper Skult och Robin Johansson att åka till Finland och en inbjudningstävling där. Det gör också klubbkamraterna Albin Plantin och Filip Goldéus, vilket innebär att Anders Csapó och Jens Terestchenko får stanna hemma – om det inte blir någon plats ledig i ett annat trippellag (en spelare i varje trippel får bytas ut mellan de olika deltävlingarna i touren).
– Det var kul att vinna förra året, så klart. Men det var många av de bästa lagen som inte var där och det var inte den roligaste tävlingen på året, säger Jesper Skult.

”Roligare och bättre att åka till Finland”
Att åka till Finland och tävla på hösten har blivit en tradition för sibirierna. Förra året slog Jesper och Robin de båda klubbkamraterna Björn Ivarsson och Björn Folke Johansson i den internationella dubbeltävlingens final. I år spelar Jesper med Filip Goldéus och hoppas på att möta Robin och Albin i finalen. Även om den finska tävlingen i år, till skillnad från i fjol, krockar med tourfinalen var det inte svårt att fatta beslutet att prioritera den.
– Det var ingen lång diskussion, kanske fem minuter. Och hade vi inte vunnit Bouletouren förra året hade den varit ännu kortare. Anders ville spela, men det kan hända att han hoppar in i något annat lag istället och det har inte lett till några bråk – vi är fortfarande bra vänner, säger Jesper.
Argumenten för att åka till Helsingfors istället för Göteborg är flera.
– Det är kul att åka iväg tillsammans med gänget man tycker om på en liten bouletripp. Eftersom vi är inbjudna får vi allting betalt och eftersom vi har lärt känna dem i Finland har vi haft kul tillsammans med dem på kvällarna. Dit kommer lag som är nya för oss och det brukar vara lite bättre spel och lite tuffare motstånd där – finnarna brukar vara tuffa på hemmaplan, EM-spelarna från Estland kommer, förra året var det nåt tyskt lag med, i år kommer ett holländskt... Sedan lockar väl prispengarna – första pris är tiotusen kronor – också lite.

”Bouletouren är bästa chansen att utvecklas som svenskt lag”
Det är inte särskilt svårt att förstå att man som svensk boulespelare gärna åker på en tävling som den finska tillsammans med sina klubbkamrater. Men samtidigt har elitspelarna, bland annat till TUT – tävlingsutredningen som för några år sedan undersökte de svenska tävlingsmöjligheterna och spelarnas åsikter om dem, framfört både att de önskar möta övriga elitlag oftare och att lag som satsar tillsammans och spelar ihop sig under en säsong ska gynnas. 85 procent av elitspelarna ställde sig positiva till Bouletouren innan den infördes.
Patrik Andersson, som nyligen spelade kvartsfinal i EM, som själv satt med i TUT – tävlingsutredningen som förespråkade Bouletouren – och som själv ska spela finalen tillsammans med sina klubbkamrater Jimmy Löf och Thomas Wiede, respekterar sibiriernas beslut. Men beklagar samtidigt att inte fler av de kvalificerade lagen kommer till start.
– Det är tråkigt och det rimmar inte med den inställning vi har i vårt lag. Vi vill utvecklas som lag och det här är vår bästa chans att få göra det.
Att få möta de övriga topplagen i Sverige i många matcher är en möjlighet som inte finns i några andra sammanhang.
– Under säsongen som gått har vi inte mött lag Hugosson en enda gång och Coccinelles trippel har vi bara mött i SM-finalen, berättar Patrik.
– Nu får man möjlighet att möta de bästa lagen flera gånger. Det är det vi elitspelare behöver och det här är enda chansen att göra det förutom vid seriespelet. I vårt lag satsar vi stenhårt på tourfinalen och ser fram emot den.

Exceptionellt intensiv säsong för herrlandslaget
Både Patrik och hans lagkamrat Thomas Wiede var, precis som Albin Plantin, med i EM-truppen och har en intensiv säsong bakom sig. Utöver de nationella tävlingarna som utgjort Bouletourens etapper har de gjort flera utlandsresor under säsongen och sedan SM har de spelat internationell stortävling i Travemünde och EM, såväl som ett sammandrag i elitserien. Nästa helg är det dags för elitseriens slutspel.
Men trots allt verkar samtliga EM-spelare utom Albin Plantin och Robert Beijmo, som flyttat till Schweiz, komma till tourfinalen. Håkan Berg ska enligt uppgift ersätta Alex Lindquist i Henrik Hugossons och Stefan Holmströms trippellag.
– För oss landslagsspelare som varit iväg på mycket resor i år har det varit ovanligt många tävlingshelger. Men utlandstävlingarna ska ju vara komplementet – inte förutsättningen, säger Patrik.

Tourens framtid avgörs efter finalen
När årets tourfinal är färdigspelad ska hela Bouletouren utvärderas. Försöksperioden på två år är över och tourens framtid ska avgöras. Att den inte kommer att finnas kvar i sin nuvarande form är tävlingskommitténs ordförande, Pontus Thuresson, redan säker på.
– Om det är förändringar som krävs eller om den ska läggas ner får vi se. Öppnar man historieboken hittar man åtminstone tre misslyckade sådana här försök – med Grand Prix och tourliknande inslag. Efterfrågan finns alltid, men när det väl kommer till kritan dyker folk inte upp.
– Tävlingskonsulenten Ulf Wallman ska tala med åtminstone någon i varje lag och höra vad som ligger bakom avhoppen och vad som motiverar folk att spela, säger Pontus.
Faktum är att Pontus eget lag placerade sig högt efter deltävlingarna och hade kunnat ta en av reservplatserna till finalen.
– Men jag tar mitt ansvar som FS-ledamot och åker på förbundsstyrelsens möte i helgen.
Sportchef Anders Larsson kan inte heller komma till finalen, men ser till att få rapporter därifrån. Han tycker att touren ska förändras.
– Jag tycker absolut att man ska ha den kvar. Men den måste göras om. Att den inte är den perfekta tävlingen kan vi konstatera.

Fel tidpunkt?
Det finns ett antal problem med Bouletouren som är svåra att lösa. Ett av dem är tidpunkten. Nu hamnar finalen mitt i säsongsavslutningen, då många spelare verkar ovilliga att fortsätta lägga varje helg på boulespel. Så mycket tidigare kan man inte lägga finalen, eftersom de nationella tävlingarna som utgör tourens etapper måste hinna spelas. SM och det allsvenska seriespelet ska också hinnas med. Återstår att lägga finalen senare, inomhus, eller att spara på den och låta den inleda kommande säsong. I det senare fallet finns förstås en risk för att spelarna inte hunnit nå toppformen.
– Lägger man finalen senare kommer vi antagligen att få en hel del återbud på grund av att spelarna byter lagkonstellationer inför nästa säsong, tror Pontus.

Fel pris?
Samtidigt kan segrarna ändå inte kvittera ut sitt pris förrän följande säsong – så länge priset är ett internationellt representationsuppdrag.
– Jag tycker inte att det är något dåligt pris. Skulle man omvandla det till pengar är det nog bara SWIO som slår det, säger Pontus.
Dessutom får man möjligheten att utvecklas ytterligare som lag, genom tufft internationellt motstånd, och chansen att verkligen visa upp sig för förbundskaptenerna genom att resa till tävling tillsammans med landslagsledningen. Å andra sidan är det bara segrarna och tvåorna som belönas.
Och herrlandslagets förbundskapten är själv inte säker på att priset är det rätta.
– Det kanske inte är det. Om man har ambitioner kan man själv ta ett billigt flyg till Paris och ställa upp i en fransk tävling. Alla vill kanske inte ta sig dit, säger Anders Larsson.
Han menar att fler borde ställa upp i finalen – och själva åka iväg för att förkovra sig – om franska tävlingar stod högst upp på önskelistan.
För fjolårets segrare – Anders Csapó, Robin Johansson och Jesper Skult – innebar ändå toursegern och den efterföljande tävlingen i Clermont-Ferrand ett genombrott i landslagssammanhang. Sedan dess har de flera gånger spelat i landslagskläder och åtminstone Robin Johansson har följt med på fler utlandsuppdrag.
– Javisst. Där har vi ju ett typexempel. Och det borde vara lockande för fler att få den möjligheten. Men man kan också se det som att det var rätt personer som vann förra året – ett lag där alla tre spelarna har ambitioner, säger förbundskaptenen.

– Man kan ju göra en resa till Frankrike ändå, säger Jesper Skult inför årets tourfinal.
Men då får man själv betala för den.
– Eller bli uttagen till landslaget. Vi satsar ju på att bli det och på att ändå få göra en resa.
Anders Larsson säger att han inte vet om det är rätt eller fel att åka till Helsingfors istället för att spela Bouletourens final, men verkar ha viss förståelse för principen i resonemanget.
– Den yttersta toppen i Sverige gynnas nog mer av att åka utomlands än av att möta varandra. Men segrarna får ju åka utomlands och här har man dessutom chansen att visa upp sig även om man befinner sig utanför landslagstruppen.
– Statusmässigt bör tourfinalen jämföras med de stora tävlingarna, menar Anders.
– Men hade alla lag som kvalificerat sig verkligen varit med hade den förstås fått högre status.
Att så många lag hoppar av är ett annat problem. I år blev problemet större än i fjol, eftersom de lag som inte tänker delta meddelade det efter den utsatta tidsgränsen – två veckor före finalen – och eftersom arbetsbelastningen för anställda och förtroendevalda varit högre än någonsin på grund av EM.
– Ett par av lagen hoppade av så sent som i måndags. Då är det inte så lätt att hitta ersättare. De sena avhoppen fäller touren, säger Pontus Thuresson, som samtidigt medger att man kunnat kontrollera startfältet tidigare.
– EM har gjort att arbetsbelastningen inte har varit normal – så är det ju. Och folk har trots allt vetat om att de varit kvalificerade en stund.

Fel spelmodell?
Kanske måste det bli svårare att komma med i finalen för att den ska vara attraktiv. Det är åtminstone ett argument man då och då hör. Som det ser ut nu räcker det med en kvartsfinalplats i en av de tre största tävlingarna för att få vara med i finalfältet. Men det beror i sin tur på avhoppen. För att vara med bland de sexton bästa krävdes att man kommit till åtminstone en kvartsfinal och en åttondel. Och gör man det för svårt ger man inte längre möjligheten att visa upp sig och satsa till de boulespelare som inte tillhör den yttersta eliten.
– Det är tydligen lättare att surra om hur dåligt saker och ting fungerar än att ta chansen och vara med och visa upp sig när den kommer, säger Anders Larsson.
Han funderar ändå på om man inte ska krympa startfältet och leta efter andra lösningar.
– Touren har ett i grunden intressant upplägg och den borde gå att göra lite häftig och kul. Man kanske borde bjuda in ett utländskt lag eller två. Och bara låta vinnarna från deltävlingarna ta sig till final. Landslaget kunna få ställa upp med ett par lag, som tas ut efter deltävlingarna är färdigspelade. Och så skulle man kunna ha ett ”folkets lag” som alla kraxare på planken kan vara med och rösta fram via nätet.

Starkt startfält trots allt
Hur det blir med touren i fortsättningen återstår att se. Till helgen spelas i alla fall vad som verkar bli den sista finalen enligt nuvarande modell. Och det är verkligen inget dåligt startfält som ställer upp i Göteborg. Henrik Hugosson och Stefan Holmström – med seger i Lindomespelen och en lottad finalförlust i Varbergs strandcup – spelar som sagt med Håkan Berg istället för Alex Lindquist, som nyss blivit pappa. Halmstads SM-segrare Patrik Andersson, Jimmy Löf och Thomas Wiede kommer, liksom SM-tvåorna Joachim Andersson, Jessica Johansson och Rickard Nilsson. Den sjätte och sista EM-spelaren i tourfinalen, Håkan Hallberg, spelar som vanligt tillsammans med bröderna Henri och Viktor von Eggers Patron.
I det andra Halmstadslaget som kvalificerat sig för final ersätts Thomas Johansson av Peter Oskarsson, som spelar tillsammans med Johannes Thuresson och Stefan Sabel. Robert Beijmo ersätts av Niklas Marklund i laget tillsammans med Ali Abdi Aden och Lotta Larsson, som är det enda av de kvalificerade stockholmslagen som dyker upp. Från Örebro kommer Sörbyängens Kjell Andersson, Roger Gerdvall och Jonas Sjökvist som har visat framfötterna under säsongen som gått och utmanar de mer etablerade elitspelarna.
Två lag med spelare från damlandslaget finns också med i startfältet. Boo-spelarna Birgitta Ekroth och Pia Terestchenko spelar finalen tillsammans med Anne-Marie Carlsson, vilket innebär att den fjärde VM-spelaren, Jenny Hamberg, uteblir. De tre övriga finns dock på plats. Jessica Johansson har redan nämnts och Matilda Boström och Tove Orrbeck spelar, precis som under säsongen i övrigt, tillsammans med Anna Theander i det lag som slutade på sjuttonde plats och var självskrivet som första reserver.
Den sista reservplatsen går till Coccinelles Christopher Andersson och Mikael Hansen som spelar med Thor Hjelm istället för Jan Simonsen.

Något svagt startfält är det alltså inte frågan om, även om några av de tunga namnen saknas.
– Nej, tävlingen i sig ska man inte underskatta. Och det är väl inte direkt vinnarkandidaterna som har tackat nej, säger Pontus Thuresson som gissar att slutsegrarna finns bland de tre förstnämnda kandidaterna.
Även det återstår emellertid att se. Csapó, Johansson och Skult överraskade förra året. Kan något av de andra lagen överraska i år?

Här kan man följa resultaten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Som en följd av det minskade deltagarantalet spelas det gruppspel istället för trippelknock på lördagen. Bara två lag åker ut där. Resten spelar dubbelknock på söndagen och de fyra lag som tar sig vidare därifrån avslutar Bouletouren genom ett poolspel.

Publicerad: 2011-09-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se