Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Coccinelle vinner spännande allsvenska

Coccinelle är svenska lagmästare i boule. Stockholm var spelplatsen när elitserien för första gången avgjordes i en slutspelsserie.

På Vårbergs IP avgjordes inte bara elitserien utan även veteranernas elitserie och Stockholms distriktsserier. Banorna som tidigare påmint om fotbollsplaner, hade fräschats upp av Stockholms bouleförbund. Bland annat hade man ”rakat” den forna fotbollsytan på sand och löst grus och istället spritt ut väl valda stenar. Det gav resultat för spelet. Till synes enkla lägg blev ”häxiga”, och skyttar med faiblesse för raspaille hade det svårt.
– Det här är vårt eldprov, sa tävlingsansvarige Jarmo Repka och var stolt över att man åstadkommit fungerande avgränsningar mellan banornas kortsidor och även hade ordnat med elektrisk belysning.

Kommentator sätter extra press
Arrangören hade även hyrt in Marcus Enbom som med mikrofon kopplad till högtalare agerade kommentator. Hans behagliga och initierade stämma gav en extra krydda åt utövarna.
– Jag tror det är bra att elitspelarna får höra någon kommentera vad de ska göra. Det sätter extra press på dem, sa Enbom.

Topptrion höll ställningarna, Boulero överraskade
Under lördagens spel tillskansade sig grundseriens tre främsta lag Coccinelle, Sibirien och Halmstad fem, fem respektive fyra poäng. Den riktiga överraskningen stod Boulerosällskapet för när man genomförde en uppmärksammad viktoria över Halmstad med 3-1, Stockholmarnas enda poäng under lördagen. Lindome och Strand var etter sämre och fick med vardera en poäng se sig akterseglade från toppstriden.

Dubbla seriefinaler för Halmstad på söndagen
Söndagen inleddes med en seriefinal. Det trodde om inte alla runtomkring, så väldigt många förståsigpåare.
Sibirien mötte Halmstad.
– Det känns jättebra, sa Sibiriens Albin Plantin.
– Den av oss och Halmstad som vinner mötet, vinner serien. Jag tror det, fortsatte han.
Motståndarna visste vad som väntade.
– Vi är taggade, sa hallänningarnas Patrik Andersson korthugget.
– Vi måste vinna två matcher i dag, tillade han och gav en fingervisning om att mötet därpå mot Coccinelle också var viktigt.

Löf och Terestchenko utmärkte sig i jämnt möte
Mötet de mellan de båda klubbarna blev en tajt historia där speciellt Jimmy Löfs säkra och energiska skytte och Jens Terestchenkos millimetertrygga läggspel utmärkte sig. I längden visade det sig att Löf i ett avgörande skede kunde säkra en 1-0 seger genom två utmärkta lägg på nio meter.
I den andra matchen var Sibirien illa ute vid ställningen 7-11. Man stod med ett-fem i klot. Då klev nämnde Plantin in i ringen och sköt helgens kanske vackraste färgbyte, inte minst för att solstrålarna sken ikapp i hans blanka kula. Den sibiriska glädjen och tre poäng på plats blev dock kortvarig när Thomas Wiede i Halmstad verkställde en triplé och krossade allt vad försvar Sibirien hade på banan. Stockholmarna gav upp på studs och Halmstad behövde inte ens lägga in för match. 2-0.

Returtripplarna var till en början tajta och emellanåt gick det nästan att ta på stämningen. Alla high five, knutna nävar och glädjevrål bidrog till ett sevärt raffel. Små marginaler avgjorde. Nämnde Löf som bildade trippel med Peter Oskarsson och Thomas Finné visade ett antal gånger prov på hög moral vid missade klot och kom igen. Kanske var det just den egenskapen den här eftermiddagen som gjorde att Halmstad gick fram till ointagliga 3-0.

Segerchansen överraskade Jessica Johansson
– Vi är nöjda med lördagen. Resultaten var helt okej, sa Jessica Johansson på söndagsmorgonen inför mötet med Strand.
– Jag trodde inte att vi hade chans att vinna elitserien. Att man skulle ha saken i egna händer, fortsatte hon och såg aningen lurig ut.
Att Strand skulle bli en odiskutabel, möjligen knepig expeditionsaffär för Coccinelle verkade ett rimligt scenario. Men, men, i idrottens värld är mycket möjligt och Strand körde över skåningarna med 3-1.
Västgötarnas Jörgen Strende myste i campingstolen och konstaterade att hans båda tripplar tagit vara på sina chanser. Andra känslor hade han av första dagens spel.
– Vi hade svårt att knyta ihop under lördagen.
De orden adderades av Annelie Behring:
– Vi hade fyra matchlägen mot Sibirien, utbrast hon.

Sibiriska Björnarna tillbaka i slutstriden
En möjlig poäng eller till och med två mot stockholmarna hade inneburit klar medaljchans för laget från Hjo.
Sibirien hade för övrigt de före detta landslagsspelarna Björnarna Ivarsson och Johansson i sin laguppställning. På fritiden koncentrerar sig den förre numera på löpning, medan den senare ägnar sig åt klättring. De såg fram emot att lira med kompisarna.
– Det är pirrigt och bara matcher som gäller, svarade Johansson på hur det var att lira.

Halvdan start i den verkliga finalen
Inför sista omgången stod det klart att mötet mellan Coccinelle och Halmstad var en ren seriefinal. De förra var tvungna att vinna, annars skulle de senare ro hem mästartiteln.
I ena matchen mönstrade Halmstad nämnda trio Oskarsson/Finné/Löf. För motståndet svarade Janne Simonsen, Rickard Nilsson och Tobias Svensson. Matchen bjöd på ett nervigt, stundtals dåligt spel.

Profeten Löf och carreaukvinnan Johansson plockade poäng
– När båda lagen spelar dåligt, brukar jag vara i det som vinner, filosoferade Jimmy Lööf.
Han fick rätt. 1-0 till Halmstad.
Den andra matchen mellan Patrik Andersson/Pontus Thuresson/Thomas Wiede och Thor Andreas Hjelm/Joachim Andersson/Jessica Johansson var också en stundtals hafsig historia. Men det enda kvinnliga inslaget i finalen utmärkte sig med ett gäng carreauer, varav några också gav poäng. Saken var biff och ställningen 1-1.

Byte och seger för Coccinelle i första returtrippeln
I ena returmatchen la unge Hjelm som en klocka och hans trio gick som tåget. Vid ställningen 10-0 kunde Joachim Andersson skjuta och stanna på ett klot framför – för match. I stället duttade han och Halmstadreduceringen var ett faktum.
Även på banan bredvid hade spelnivån höjts ett antal snäpp. Halmstad kopplade ett säkert grepp om matchen och jobbade sig metodiskt upp till en betryggande ledning, när Coccinelles Thomas Johansson bytte med Janne Simonsen. 5-8 förvandlades till 8-8. Förvisso blev 8-9 och 9-9 både 9-10 och 9-11, men sedan tyckte skåningarna att det var nog med poäng för motståndarna. Speciellt Tobias Svensson, som verkade bli allt hetare för varje vända, agerade resolut när han sköt och stannade på poäng, vilken visade sig räcka mot Halmstads återstående klot. Med två poäng och 11-11 på plats hade Svensson och Simonsen vardera ett och Rickard Nilsson två klot att lägga in match på.

Simonsen går in i ringen, sätter sig på huk och visar vägen med sitt kast. 12-11 på plats. Nilsson hivar sin första kula. Den blir inte bra utan riktigt kort. Kanske är han rädd för Halmstadkloten som ligger sex decimeter bakom lillen. Rädsla eller andra sorters nerver. Till sitt andra klot visar han samma bestämdhet som han agerat med under hela mötet. 13-11 ligger. 2-1 i matcher för Coccinelle.

Coccinelles juniorer – Hjelm och Svensson – håller elitserienivå
I den sista matchen sprattlar Halmstad. Ställningen är 10-4. Coccinelle har poäng på plats och tre kvar.
Joachim Andersson lägger sitt första. Det hamnar ca en decimeter om Halmstads bästa klot och 70 cm till höger om lillen. Det är borta. Hans andra kula lägger sig snett framför egen. Jessica Johansson går in i ringen för att skjuta bort Halmstads bästa. Hon är kort på skottet och duttar på Anderssons sista lägg, som spelas in på poäng! Jo, det är riktigt. Johansson som strött träffar omkring sig under mötet gör ett illa spelat klot som turligt nog blir bra.
I vändan därpå kastar Thor Andreas Hjelm ut lillen på sju och en halv meter meter.
Han lägger bra. 10 cm framför.
Jimmy Löf skjuter – och missar. Man resonerar i Halmstad. Ett nytt skott är nödvändigt.
Det blir Thomas Finné som går in i ringen. Han skjuter, träffar, stannar själv på poäng en och en halv meter bakom.
Hjelm lägger ånyo en fin kula: 25 cm snett till höger framför lillen.
Finné träffar sitt skott, som sveper iväg poängkulan en meter bakom lillen. Fortfarande Coccinellepoäng.
Peter Oskarsson lägger och blir knappt bättre än motståndarkulan bakom.
Joachim Andersson lägger till vänster, 65 cm snett bakom lillen. Coccinelle har åter 13 på plats. Halmstad har klotunderläge två-tre.

Hårfin miss och lillen lever
Jimmy Löf ska skjuta lillen. Han böjer sig ner och drar handen genom gruset. Han går till ringen. Han går ut ur ringen, böjer sig åter ner mot marken och drar högerhanden i gruset. Nu jävlar säger han inte, men det känns så.
Han siktar inte länge innan han skjuter. När han gör det är skottet bra, men det är en hårfin miss.
Peter Oskarsson gör vad han kan för att hålla matchen vid liv och han gör det bra: en decimeter till höger om lillen.
Jessica Johansson vet vad som ska göras. Skottet har en fin båge, men landar några centimeter bakom. Kanske hon känner mästartiteln. Börjar hon tänka?
Trodde hon i morse på att hon och lagkamraterna hade saken i egna händer? Jovisst, trodde hon det.
Hennes andra skott sveper bort Halmstadkulan. Segern i mötet är ett faktum.

”De andra lagen är lite sämre”
Efteråt kunde Johansson inte förklara hur elitnykomlingarna Coccinelle faktiskt gått hela vägen och blivit svenska mästare. Joachim Andersson fick frågan och han gav ett jordnära svar.
– För att de andra lagen är lite sämre än oss.
Han visade också tacksamhet över att resultaten gått deras väg.
– Vi spelade bort oss när vi förlorade mot Strand i morse. Men när Halmstad slog Sibirien fick chansen.
På frågan hur de ska fira, syns det hur trött Andersson är.
– Vi ska vila.
Det är allt han får ur sig innan han spricker upp i ett stort leende.

Tre nya lag i nästa års elitserie
Nästa år får Coccinelle, Halmstad, Sibirien, Lindome, Strand, Boulerosällskapet, Boulesjevikerna och Sitting Boule chans att fördjupa bekantskapen med Ronneby, som slutade på 10:e plats i eliseriens grundserie.
Roger Svensson och hans lagkamrater åkte hela vägen från Blekinge till huvudstaden för att kvala och hålla sig kvar i första divisionen. Redan efter fyra omgångar av kvalseriens sex till antalet var det svart på vitt att man höll sig kvar i elitserien.
– Vi bestämde oss för att vi skulle ha kul. Och vi tog på oss grovhandskarna.
Elitseriens uppställning fullbordas med Boo SK från Stockholmskvalet plus BK Kärnan (Helsingborg) och Le Petit Knäred från Södras kval.

Publicerad: 2011-09-11

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se