Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nu är VM-äventyret nära

På måndag startar damernas VM-turnering i Turkiet och några dagar senare tar juniorerna över, för att på samma plats och på samma banor göra upp om sitt VM.

I morgon samlar damernas förbundskapten, Markel Sjöström, och juniorernas kapten, Henri von Eggers Patron, sin respektive trupp för avresa till den turkiska semesterorten Kemer. De två trupperna reser nämligen tillsammans, vilket betyder att juniorerna kommer att vara på plats sex dagar innan deras turnering startar. Något som i sin tur innebär att de har hela damturneringen på sig för acklimatisering och studie av banorna.

 

Just att juniorerna är på plats så pass tidigt tror Henri von Eggers Patron kan vara en liten fördel, i vart fall gentemot de lag som kommer först dagen innan turneringen startar.

– De kan se damerna spela, de kan se hur banorna fungerar och de hinner fokusera, påpekar han.

 

Goda förutsättningar

Att såväl spelarna som kaptenerna ser fram mot VM-äventyret är förståeligt. Det är nämligen två landslag som bör ha möjligheter att ta sig ganska långt i sin respektive turnering. Om det sedan går återstår att se, men förutsättningarna finns som sagt.

 

Damerna har presterat bra resultat under året. Ett exempel på detta är Jessica Johanssons och Tove Orrbecks genrep i Eskilstuna, där de på allvar utmanade Kristian Eklund och Erik Janson.

Juniorerna visar stundtals också upp en bra nivå. Men verkligheten är naturligtvis för dem också att de måste vara bra samtidigt för att ha en riktig chans mot de bättre lagen.

 

– Allt kan hända, ett så pass bra lag har vi. Tjejerna har presterat och de vill spela med varandra, påpekar Markel Sjöström.

– Jag hoppas att damerna gör ett bra VM. Det kan inspirera oss, hoppas Henri von Eggers Patron.

 

Skyttarna är klara

Det enda de båda kaptenerna i detta skede har klart för sig är vilken spelare de skall ha i skyttet. Bland damerna blir det Jessica Johansson och bland juniorerna William Silfverberg. Två till synes självklara representanter, med kvaliteter som vi har all anledning att tro på.

 

Jessicas meritlista som skytt är både lång och imponerande. Hon är till exempel den enda tjejen som har stått på prispallen i skytte-VM för juniorer. Hon har haft ett världsrekord för juniorer på 67 poäng, ett europarekord för damer på 35 poäng och hennes bästa serie är 67 poäng.

 

Att Wille, trots sin låga ålder, har goda kvaliteter som skytt torde de flesta som följer elitspelarna ha klart för sig. Vid sommarens SM i Uppsala blev det till exempel guld i juniorklassen och brons i öppna klassen.

– Han ser inte bara cool ut på banan, han är cool, svarar Henri von Eggers Patron när vi diskuterar uttagningen av Wille som skytt.

 

Realistiska chanser

För juniorkaptenen är det av förklarliga skäl lite svårare att bedöma motståndet än det är för damernas kapten. Även om Markel inte går längre än till konstaterandet att det skall bli kul och spännande att resa till Turkiet, att han tror på laget och att det är godkänt om laget får spelet att stämma lyckas han inte helt dölja att han innerst inne har vissa förhoppningar.

Om vi skall se någorlunda realistiskt på chanserna bör han ha lagt ribban på en åttondel och tar han i lite är det kanske en kvartsfinal han siktar på. Det senare vore utan tvekan ett godkänt resultat, men då krävs det sannolikt både en gynnsam lottning och att tjejerna spelar på topp.

 

För Henri är det som sagt svårare att bedöma motståndet. Dels är det här hans första stora turnering som förbundskapten och dessutom sker det större förändringar i juniortrupperna är det gör i exempelvis damtrupperna.

Realistiskt sett bör dock juniorernas chanser vara ungefär desamma som damernas. Åttondels- eller kvartsfinal, till stor del beroende på lottning och dagsform.

 

Ytterligare information finns på den officiella hemsidan: http://www.wpc2011.org/us-US/ Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2011-10-13

Senast uppdaterad: 2011-12-02

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se