Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

VM-äventyret har börjat

VM-äventyret har börjat! För Ingela med en kongress och för spelarna med en uppskjuten start och mängder av regn.

Kongressen dvs det internationella förbundets årsmöte inledde VM men att hålla sig till den utskickade agendan var svårt. Tror nog att SISU och deras kurser i mötes- och styrelseteknik skulle göra underverk.
 
Att helt plötsligt börja rösta om en kvotering av manliga eller kvinnliga styrelseledamöter, som dessutom inte fanns med på agendan, under pågående diskussion om det enda som jag tyckte var en riktigt allvarlig punkt är inte ok.
 
Mötet hölls på frenglish dvs inte alls som i det europeiska förbundet där allt simultantolkas mellan franska och engelska för att alla ska förstå och kunna ta del av det som sägs och som beslut ska fattas om.
 
Jag satte mig bredvid Signe, som är ordförande i Norge, och när den ena inte fattade så hade den andra lyckats förstå eller så vände vi oss om till den finske ordföranden och kollade med honom.


Den allvarligaste kritiken kom mot styrelsens förslag att ändra stadgarna avseende val. Styrelsen hade på fullaste allvar lagt fram förslaget att det skulle vara ok att maila in personval?!? Hur i hela världen skulle det funka? Tekniken kunde inte redogöras för och det var mest svammel och helt plötsligt innan vi var klara togs ett nytt ämne upp, kvoteringen.
 
En helt otrolig mötesteknik, få förunnat. Jag har fått för mig berättat om när Havelange, tidigare FIFA ordförande, fick mothugg i beslutsdiskussioner då ajournerande han mötet och drog i gång dem när alla inte hade hunnit tillbaka in i möteslokalen och kunde på så sätt få igenom sina beslut. Ingen vidare mötesteknik utan mer en härskarteknik. Riktigt så illa är det väl inte men helt klart irriterande.
 
Kommande VM informerades det om:
2013 Dam VM i oktober kommer att gå i Monastir, Tunisien
2013 Junior VM, månad i inte bestämd men att det blir Montauban i Frankrike är bestämt
2014 Herr VM, Tahiti, eller som en av tjejerna sa det blir nog Turkiet. För många länder kommer inte att ha råd att åka dit.

Årsberättelse och information om nästa års VM i Marseille gavs även och därefter följde lottning. Det är första spelmötet som lottas och därefter följer ett spelsystem som närmast kan förklaras som en variation på Monrad. Säkert någon expert som idiotförklarar mig men men det tar jag. Matcherna går på tid 60 minuter och 2 lilleutkast.
 
Efter kongressen åt jag lunch med tjejerna och Markel. Vi började redan då prata om väder och väder skulle det bli. Många droppar och åska.


Jag pratade med en av de tyska ledarna i kväll och han sa att ”Det har varit en skitdag idag” och absolut jag håller. Vilket busväder och någon plan B fanns inte och ingen plan C heller och ord som riskanalys om det ena eller andra skulle inträffa fanns inte och finns inte. Det är bara att hoppas att vi slipper mer regn i veckan för då blir det katastrof.
 
Invigningen flyttades fram till klockan 18 vilket var bra. Skytte skulle det bli om det blev bättre väder och det blev det för vädrets makter hade fixat uppehåll. Skyttet började 20.30 och Jessica var med i den första gruppen, hon sköt 17 poäng vilket räcker till återkval.

 

Vän av ordning som jag är vill jag naturligtvis veta: när är återkvalet? Markel gick iväg och pratade med tre FIPJP herrar, gissa hur många olika svar han fick? Tre. Kul? Nej.

 

Vad är det då som fungerar bra? Allt annat än själva tävlingen faktiskt. Landet, maten, människorna. Kemer ligger fantastiskt vackert vid havet.

 

Imorgon är det spelstart kl. 08.00 och vi möter Frankrike.

Publicerad: 2011-10-18

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se