Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Landslagen krymper – för att resultaten och spelarna ska växa

Färre spelare ska göra seniorlandslagen tajtare – och bättre. Landslagstrupperna bantas rejält inför 2012. På så vis ska kontakten mellan spelare och förbundskaptener bli både tätare och djupare.

Bara sex-åtta spelare kommer att ingå i herrklassens landslagstrupp 2012. I damlandslaget blir det nog fem-sex. Tanken är att landslagsspelarna och deras förbundskaptener ska bilda små, tajta grupper där det blir lättare att hålla en tät kontakt med noggranna uppföljningar och djupare samtal.

– Jag har ju varit med i tre år nu och en av anledningarna till att ha större trupper var att ge fler möjligheten att visa upp sig och ta klivet upp till en internationell nivå. Men det är ingen som riktigt gjort det, säger sportchef Anders Larsson, som nu alltså bestämt sig för ett annat upplägg.
Målsättningen är de internationella mästerskapen och att där göra så bra resultat som möjligt.
– Jag tror verkligen på det här, måste jag säga. Vi kan ha mer kontakt, mer uppföljningar av träning och tävling, arbeta mer fokuserat och ge mer hjälp till den enskilda individen, fortsätter han.

De besvikna bör fortsätta att fajtas
Samtidigt inser sportchefen förstås att han kommer att få ta hand om fler besvikna elitspelare som blir utan landslagsplats.
– Så är det ju. Men skillnaden är egentligen bara att man istället för att bli ratad precis före ett mästerskap blir det redan inför det nya landslagsåret. Och man kan väl fråga sig om det verkligen är så mycket värre?
– Vi vill att de spelarna ska knyta nävarna och tänka: ”Nu jävlar, ska jag vara med nästa gång”. Det handlar om att visa upp sig. Att skicka in sina träningsresultat och visa att man förtjänar en plats i nästa års landslag.
Samtliga spelare som varit med i landslagen under hela år 2011 kommer att få detaljerad information om vilka förutsättningar som gäller det kommande året, för att kunna ta ställning till om de vill vara med och slåss om platserna inför 2013.

Ser du någon risk för att det totala antalet satsande spelare minskar som en följd av det nya systemet?
– Det är klart att risken finns – att man inte vill satsa vidare för att man inte blir uttagen i år. Men då ser jag snarare att det är av ännu större vikt att man underhåller U23, som är nästa generation som ska in i herr- och damlandslagen.
De landslagstrupperna kommer inte att vara stängda – i bemärkelsen att det är fullständigt omöjligt att slå sig in där under pågående verksamhetsår.
– Men det ska jävligt mycket till…, säger sportchefen som ”gärna ser att vi får sådana angenäma diskussioner på grund av att någon levererar tillräckligt fina resultat”.

Målsättning: mästerskap
På samma sätt sitter det fåtal spelare som kommer att ingå i landslaget inte fullständigt säkra i truppen.
– Det ska man absolut inte tro. Gör man ingenting under året kommer man att få lämna sin plats, säger Anders.
Annars är meningen att landslagsarbetet ska vara långsiktigt. En spelare som inte ingått i landslagstruppen föregående år kommer inte att få spela något mästerskap. För att komma ifråga för ett mästerskap 2013 krävs det med andra ord att man ingått i landslaget under 2012.
På samma sätt kommer de spelare som bildar landslagstrupperna 2012 bara att bestå av spelare som funnits med i trupperna också i år.
– Vi kommer nu att ta ut de spelare som vi tror är bäst lämpade för att spela mästerskap 2012, säger sportchefen enkelt och rättframt.

Trupperna snart klara
Vilka det blir kommer att meddelas under de närmaste veckorna.
– Då kan vi redan i januari ha gjort en planering för hela det kommande året. Hur mycket ska man träna, på vilka övningar? Vilka tävlingar ska man spela? När blir det aktuellt att åka utomlands? Alla kommer att kunna se hela årets agenda redan från början.
Landslagsspelarna åtar sig i och med att de deltar i planeringen också att delta i alla agendans aktiviteter.
– Då kan ingen komma och säga senare att de får problem – om det inte händer något väldigt exceptionellt.

Lättare att samla landslagen
Att spela i landslagströjor på nationella tävlingar kommer inte att vara en av uppgifterna i årsplanen.
– Kanske för juniorerna. Men annars tar vi bort det. Det ger inte så mycket att dra på sig en landslagströja i en vanlig tävling. Den nervositeten och den pressen som man kanske tidigare kunde känna som en följd av det finns inte riktigt kvar längre.
Kommer ni att använda er av de nationella tävlingarna för att testa nya spelarkombinationer då? Det blir väl lite billigare att låta dem spela ihop sig här hemma än utomlands?
– Det är viktigt att spelarna får pröva varandra som lagmedlemmar och kanske använder vi oss också av tävlingar i Sverige – det är inte omöjligt, säger Anders.
Eller kommer ni att ha landslagssamlingar där spelarna får lära känna varandra ordentligt?
– Det kan jag inte säga. Det beror på ekonomin – och på om det är där vi vill lägga pengarna. Med en mindre grupp blir det lättare att göra saker tillsammans. Om det sedan blir att vi gör resor, samlingar, läger – det finns massor av olika varianter.

Att det herrlandslag som spelat ihop vid internationella tävlingar inför EM slutade på en betydligt högre placering än det lag som inte gjort det verkar ha spelat en marginell roll inför det nya landslagsupplägget.
– Det är så små marginaler som avgör vilket lag som går bra och inte. Men ju fler gånger mästerskapsspelarna kommer utomlands inför mästerskap, desto bättre, tycker Anders.

Inga nya krav – men tätare samarbete och kontroller
Några nya krav kommer inte att ställas på landslagsspelarna. Grundtankarna när det gäller träning och förberedelser är desamma som tidigare.
– Men vi kan gå ner mer på detaljnivå – både i gruppen och i personliga kontakter med varje individ. Noggrannare kontrollera resultaten och varför det gått bättre eller sämre vid vissa träningar eller tävlingar.
– Upplever man det som ett krav snarare än en möjlighet är man nog inte rätt person för landslaget, menar Anders.

Många spännande möjligheter
Varje landslagsspelare kommer att få hjälp med att lägga upp en individuell träningsplanering.
– Det borde göras redan på klubbnivå men när det nu inte finns klubbtränare får vi göra det på landslagsnivå istället, säger sportchefen med ett uns besviken irritation.
Som har försvunnit när han berättar att landslagsledningen sökt pengar för att låta en idrottspsykolog följa laget under en hel tävling och observera vad som händer och sker. Kanske kan hon eller han till och med vara med under ett mästerskap.
– Fler möjligheter öppnar sig när det inte är lika många spelare i trupperna. Det blir ett spännande och utmanande landslagsår, säger sportchef Anders Larsson.

Publicerad: 2011-12-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se