Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Årets junior – Loo Stening

Loo Stening får priset för att han kombinerat sina prestationer med en beundransvärd inställning. När resultaten inte varit de bästa har han inte gett upp – tvärtom har han fortsatt att kämpa och gjort det så väl att han till slut tog plats i VM-truppen. Och blev årets junior.

 

Årets junior är inte alltid den junior som presterat bäst under hela året. Det är lika viktigt med inställning och engagemang.

Loo kombinerar både prestation och inställning under 2011. Han började året med sämre prestationer vilket resulterade i att han kom utanför landslagstruppen – men kämpade vidare. På sommarlägret var han fantastiskt duktig på att hjälpa de yngre deltagarna samtidigt som han själv presterade ett riktigt bra spel för första gången i år.
Han fortsatte att både spela bra och visa en fantastisk inställning som gav fina resultat på SM med guld i mix och trippel, silver i singel och brons i dubbel.
Dessa resultat gav Loo en plats i VM-laget som åkte till Turkiet. Även om det svenska spelet aldrig kom upp i förväntad nivå bidrog Loo med positiv energi såväl på som utanför banan – och han slutade aldrig att kämpa.

 

– Det känns fantastiskt kul! Att slitet lönade sig, säger årets junior, Loo Stening.
Ett slit har det varit. Det framgår av motiveringen ovan och det erkänner stipendiaten själv utan omsvep.
– Jag har tränat varje dag.
Att det tog Loo till VM innebar naturligtvis en stor glädje.
– Det var sjukt kul. Och en stor erfarenhet som jag nog kommer att ha nytta av hela livet, säger han.
Framför allt är det på taktiska områden Loo hämtade nya kunskaper under VM-vistelsen i Turkiet.
– Att till exempel thailändarna verkligen försökte lägga mycket – även om de kan skjuta grymt bra väljer de att försöka pressa motståndarna så mycket som möjligt – det var fascinerande.

Tyskland ny hemvist för årets svenska junior
För Loo Stening var det i dubbel bemärkelse sista chansen att bli årets junior. Nästa år tar han klivet upp i seniorklassen – och det gör han inte i Sverige. Sedan några månader tillbaka bor Loo i Tyskland, där han tränar och tävlar tillsammans med nya klubbkamrater i Münster, inte långt ifrån Dortmund.
– Det går jättebra. Det finns gamla juniorlandslagsspelare som nu är i 25-årsåldern som tränar här och de är jätteduktiga.
– Tråkigt nog har båda boulehallarna som fanns här just rivits – så det blir svårt nu när vintern börjar på allvar. Men på sommaren är det sjukt kul, då är man nästan hela dagen på boulebanan.
Men det är inte de tyska boulespelarna som i första hand lockat Loo till Münster.
– Jag ville plugga här och leva här. Jag kan ju språket och har varit här på besök ett antal gånger – min faster bor här, så jag bor hos henne nu. Jag tänkte att det var bättre att göra det här nu än efter gymnasiet, berättar Loo på telefon från Münster.
Ändå tänker sig Loo att stanna i Tyskland även efter att han tagit studenten till sommaren.
– Ja, som det ser ut nu.
En plats i det tyska landslaget kan med andra ord vara närmare än en i det svenska. Även om det krävs att Loo spelat med tysk licens i två år – och skaffat sig ett tyskt medborgarskap – innan det kan bli aktuellt.
– Jag får träna vidare och se vad det blir av det.
När han kommer hem till Sverige och hälsar på lär han passa på att tävla även på de gamla hemmaplanerna. Och han hoppas kunna komma till förbundsmötet i april för att ta emot sitt stipendium.
– Om skolan tillåter det så kommer jag.

Publicerad: 2011-12-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se