Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Årets spelare – Thomas Wiede

En stabil spelare som är en god förebild. Thomas Wiede, Halmstad Petank, är årets spelare. Till sin egen förvåning.

– Det kom överraskande. Och är väldigt roligt. Det sporrar en till att träna ännu lite hårdare, säger stipendiaten själv om utmärkelsen.
Årets spelare tror nämligen att han kan bli ännu bättre. Även om hans ödmjukhet inte tillåter honom att själv formulera det exakt så.
– Jag har ju inte varit med i hetluften så länge och känner att jag kanske har lite mer utveckling i mig, heter det med Wiedes egna ord.

Patrik och Anders har inspirerat
Det var år 2007 som Thomas Wiede började träna ordentligt och regelbundet. Och det gav snabbt resultat. Samma år vann han sitt första SM-guld i singel som han året därpå försvarade.
– Sedan var det väldigt inspirerande att Anders tog med mig i landslaget, säger Wiede som då utökade träningsdosen.
Att Patrik Andersson kom till Halmstad Petank, sedan han lämnat Lindome BK, för två år sedan är en annan milstolpe i Wiedes karriär. Sedan dess har dubbeln Andersson och Wiede, liksom trippellaget Andersson, Jimmy Löf och Wiede, varit mycket vanligt förekommande i resultatlistornas topp.

Fortfarande ung trippel
Kanske är det just därför – för att man så ofta sett lagen i stortävlingarnas finalspel – det känns som om de varit verksamma längre än så. Men Wiede själv verkar dela känslan.
– Ja, det känns som om vi spelat länge ihop. Men två år är ju inte så jättemycket för ett lag – och vi har sagt att det nog kan ta ytterligare ett år innan vi borde vara som bäst. Så vi tror att vi har mer att ge, säger han om sin trippelkonstellation.

Smickrad förebild
I motiveringen förklaras att Wiede får priset bland annat för att han är en bra förebild för boulen.
– Det är svårt att bedöma själv om det stämmer, men det är smickrande att andra tycker det.
Att man sköter sig både på och utanför banan, tränar hårt och försöker lägga ner den tid och det engagemang man har i sporten ser Wiede som viktigt.
– Man måste behandla medspelare, motspelare och domare väl. Det är klart att man kan bli förbannad när man förlorar eller så men det måste man försöka behålla för sig själv, menar han.

Vill till VM
Även om säsongen nu är över tränar Wiede var och varannan dag, berättar han. Att han nu blivit årets spelare innebär inte att han saknar nya mål att nå.
– Jag har ju aldrig spelat ett VM, så det måste ju vara målet nästa år. Att göra resultat som är tillräckligt bra för att ta sig in i VM-laget, säger årets spelare – Thomas Wiede.

Motiveringen, årets spelare 2011:

Thomas Wiede är en bra förebild för boulen. Han är en glad person som behandlar såväl motståndare som medspelare och funktionärer med respekt.

Thomas Wiede symboliserar stabilitet med en mycket hög lägstanivå och en imponerande meritlista.

Han har under ett antal år gått från klarhet till klarhet med till exempel SM-guld i singel 2007 och 2008 samt silver 2010. 2010 års guld tog han i dubbel och 2011 vann han SM-guld i trippel.

Han har under 2011 visat en imponerande jämnhet vilket bland annat visas av att han nått minst kvartsfinal i bouletourens alla fyra deltävlingar.
Under augusti 2011 spelade Thomas Wiede sitt första mästerskap då han representerade Sverige i Europamästerskapen i det lag som nådde kvartsfinal.

 

Publicerad: 2011-12-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se