Touren tar time-out
Det blir ingen bouletour 2012. Men troligtvis 2013. Förbundsstyrelsen har beslutat att under nästa år göra en mer omfattande utredning av touren och samtidigt låta den vila.
Bouletouren har nu spelats på försök under två år. Genom de utvärderingar som hittills gjorts har tävlingskommittén inte fått fram underlag som är tydliga nog för att den ska kunna fatta beslut om tourens framtid.
Tourfinalen har under de två år som gått inte lyckats locka alla de spelare som varit kvalificerade för att delta i den.
– Vi ser ändå att det finns ett stort intresse för den – även om man inte dyker upp fysiskt, säger TK:s ordförande, Pontus Thuresson.
Avhopp trots uppskattat upplägg
Att många spelare inte kommer till final kan ha många olika orsaker, säger Ulf Wallman, som under sin tid som tävlingskonsulent hade uppdraget att reda ut vad som ligger bakom att vissa spelare kommer medan andra inte gör det.
– Många har haft synpunkter på att den ligger fel i tiden, samtidigt som det är mycket andra tävlingar. Andra har inte deltagit i de nationella tävlingarna i syfte att ta sig till tourfinalen. Något lag hoppade av eftersom regelverket var otydligt och det tog onödigt lång tid att reda ut det. Många av dem som var kvalificerade i år kom från Stockholm och prioriterade inte en final i Göteborg – av olika anledningar förmodligen. Priset har kanske inte varit intressant för dem som redan är med i landslaget, säger Wallman.
– Samtidigt får spelformen i snitt betyget åtta på en tiogradig skala. Och de tillfrågade är både sådana som åkt för att spela finalen och sådana som avstått, fortsätter han.
– Folk gillar knockarna och att det påminner om det gamla landslagskvalet.
Färre finalister trolig förändring
Wallman berättar vidare att man bland annat diskuterat att förändra kvalificeringssystemet, att bjuda in internationella lag till finalspelet, att förlägga det till centrala platser och ge det mer uppmärksamhet.
En ökad exponering hör till de inslag som verkar vara troliga beståndsdelar i den framtida touren.
– Man borde kanske ta fasta på den delen av det ursprungliga syftet med touren och använda den för att marknadsföra boulen. Lägga finalen på centrala platser i orter som man samarbetar med för att försöka få den uppmärksammad, säger Pontus Thuresson.
– Förmodligen kommer vi att banta ner finalen och minska antalet lag. Kanske kan man då till och med köra den i förbundsstyrelsens regi, fortsätter han.
Ingenting är emellertid bestämt. Men det låter i alla fall på TK:s ordförande som om det kommer att bli någon form av fortsättning på touren.
– På något sätt bör vi nog länka ihop våra tävlingar. Men vi vill inte göra det redan nästan år utan hellre utreda det ordentligt och komma med ett väl genomtänkt förslag, säger han.
Exakt hur utredningen kommer att se ut är inte heller klart, men förmodligen blir det i första hand namn från TK som kommer att ta sig an arbetet.
Den som har goda idéer kring hur man på bästa sätt utformar en bouletour får gärna kontakta TK:s ordförande.
Bakgrund:
Förbundsmötet 2009 beslutade i enlighet med styrelsens förslag:
att införa en bouletour på prov under 2010–2011 med sex deltävlingar och finalspel med 16 lag,
att uppdra åt förbundsstyrelsen att utfärda detaljbestämmelser för bouletouren,
att uppdra åt förbundsstyrelsen att utvärdera försöket och senast vid förbundsmötet 2012 återkomma med förslag till fortsättning för Bouletouren.
Styrelsens förslag byggde på ett förslag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från TUT, tävlingsutredningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som av förbundsmötet 2008 fått i uppdrag att (bland annat) ta ställning till en motion från Kosta PC, i vilken det (bland annat) föreslogs att det öppna VM-laget skulle tas fram genom en tour (à sex tävlingar, varav fem skulle räknas) där dåvarande landslagsorganisationen skulle representeras av sex spelare som FK skulle ta ut.