Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nya och "gamla" juniorer möttes i Jönköping

Femtio unga boulespelare från stora delar av landet samlades vid Juniorvinterspelen i Jönköping. Allt ifrån landslagsspelare till rena nybörjare. Fem av dem hade aldrig tidigare tävlat i boule – nu är de licensierade medlemmar i Svenska Bouleförbundet.

Helgen inleddes med en trippeltävling, där spelarna delades in lag utifrån sina erfarenheter. Juniorernas förbundskapten, Henri von Eggers Patron, som tillsammans med Anders Lindberg och Sörbyängens BK stod bakom tävlingen, delade in alla spelare i tre olika seedningsgrupper – baserade på boulekunskaper – och lottade sedan ihop lag med en spelare ur varje grupp.

– Det var stor nivåskillnad på spelarna. Daniel (Eriksson), Gustav (Oskarsson) och Tobias (Svensson) var till exempel med och ska ha en stor eloge för att de tog hand om de mindre erfarna spelarna.
– Överhuvudtaget är de äldre jätteduktiga på att hjälpa de mindre. En del har det med sig från sin klubbkultur och andra ser hur de gör och tar efter. Det är en viss prestige i att vara den som lyckas ta en nybörjare till seger också, säger Henri.
Teorin bakom lagsammansättningarna visade sig med andra ord fungera också i praktiken – och Henri är nöjd.
– Jag tror att det är en bra modell att försöka hålla vid liv

Vill skapa nya tävlingstillfällen för juniorer
Tanken med tävlingen var att ge alla yngre boulespelare ett tillfälle att mötas och tävla mot varandra. Sådana saknas idag, menar juniorernas förbundskapten Henri von Eggers Patron, som tillsammans med Anders Lindberg och Sörbyängens BK stod bakom tävlingen.
– Det finns SM och Prins Bertils Juniorcup – men inga tävlingar där alla juniorer kan mötas.
Arrangörerna ville ge spelarna känslan av att det var många lag med i tävlingen. Och även om antalet anmälda spelare (av lite oklara anledningar, men bland annat sjukdomar) sjönk från 66 till 49 under veckan före tävlingen var det tillräckligt för att fylla hallen i Jönköping.
– En dubbelturnering med 24 lag är egentligen vad hallen kan ta. Och när 50 juniorer av 80 licensierade är på plats får man ändå säga att det är rätt bra täckning, säger Henri.

Paul och Ivar från Sörbyängen segrade
I söndagens dubbeltävling fick de som ville anmäla sig med vem de ville.
– Så där blev det ju mer toppade lag.
Men tack vare ett spelsystem som inleddes med tre matchers monrad, varpå lagen delades in i A-, B- och C-slutspel blev det ganska jämbördigt motstånd för de åtta lagen i varje slutspel – som inleddes med gruppspel – ändå.
– Framför allt var det här en tävling för alla andra ungdomar – de som inte är vana vid att spela öppna tävlingar, säger Henri.
Så var det också framför allt yngre juniorer, men även miniorer, som deltog.
Någon träning, eller särskilda introduktioner, för de minst erfarna var det alltså aldrig fråga om under helgen. För sådant finns ungdomsläger. Nu var det tävling som gällde. Och att starta genom att tävla tillsammans med mer boulekunniga ungdomar verkar ha gett nybörjarna tillräckligt med självförtroende och kunskaper.
– I C-turneringen var det två nybörjare som vann. Och det fanns erfarna spelare där med. Landslagsspelaren Daniel Eriksson till exempel, som spelade tillsammans med en annan nybörjare.
Segrare i A-slutspelet blev Sörbyängens yngre juniorer Paul Johansson och Ivar Liljegren.

Kul med många matcher som filmas
Fem nya licenser löstes alltså också under helgen. Kompisar till redan boulebitna fick mersmak.
– De tyckte att det var jätteskoj.
Precis som alla andra verkar ha gjort.
– Ungdomarna verkade ha kul. Två tävlingar under en helg, med massor av matcher – det måste vara helt suveränt, säger ungdomskommitténs Joachim Andersson, som under några timmar på lördagen inspekterade tävlingen i Jönköping.
Massor av matcher blev det verkligen. Och ändå höll tidsschemat. Allt skulle vara klart klockan två på söndagen, hette det i förhandsinformationen. Tio minuter i två kunde alla packa ihop.
– De har spelat 13 matcher allihopa. Det går lite snabbare när det är juniorer som spelar, konstaterar Henri.
Peter Johansson fanns på plats och filmade hela helgen – matcher sändes live och går också att se i efterhand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
– Det tyckte spelarna var jättekul. Han filmade helt ideellt. Istanboules veteraner servade med mat och annat, Sörbyängens seniorer hjälpte till med transporter – alla drog sitt strå till stacken, berättar Henri.

En eller två nya juniortävlingar är målsättningen
Det enda problemet med tävlingen verkar ha varit att i få fatt i alla de ungdomsansvariga runt om i landet. Men till slut lyckades det också. Bland andra fanns nio stycken juniorspelare från BK Bläckfisken, som man annars bara brukar se vid SM.
– Jag har ringt runt till alla och försökt tills jag har lyckats få tag i dem. Det finns inte något riktigt bra forum för att sprida informationen så att den når fram. Tydligen går inte alla in på Svensk Boule och tittar. Via Facebookgruppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. når man en stor del av ungdomarna själva men inte alla, säger Henri.
Som hälsar att han nu har en bra sammanställning av kontaktuppgifter, om någon annan vill dra igång något juniorarrangemang.
Hur det blir med Juniorvinterspelen i fortsättningen återstår att se.
– I den här formen, där idrottslyftet stod för alla deltagarnas kostnader, blir det i alla fall ingen fortsättning. Då skulle pengarna ta slut för snabbt. Målet var att ge en knuff i rätt riktning och förhoppningsvis kan det ge ytterligare en eller två tävlingar för juniorer per år. Att intresset finns är uppenbart. Vi fick fem nya medlemmar den här gången – vi får säkert lika många om det blir en nästa gång.

Publicerad: 2011-12-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se