Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

2012 års landslagsspelare

Sex herrar och fem damer. Så många spelare är uttagna i de landslagstrupper som kan bli aktuella för 2012 års mästerskap. Ali Abdi Aden är den största överraskningen bland herrarna. Hos damerna satsas det i ännu högre grad på unga förmågor – Emma och Rebecka Bergström tar båda plats i den redan ungdomliga truppen.

Att det lag som tog sig till kvartsfinal i årets EM finns med i truppen är väl ingen större överraskning. Patrik Andersson, Rickard Nilsson och Thomas Wiede har alla möjligheten att få spela vidare när det blir VM i Marseille 2012.

Reserven Robert Beijmo saknas visserligen i 2012 års mästerskapstrupp, men inte heller det kan betraktas som förvånande med tanke på att Beijmo flyttat till Schweiz.
– Jag hoppas att han ska finnas med på distans. Men det blir svårt att följa honom i en mindre grupp när han befinner sig i Schweiz och det skulle bli dyrt att hålla på och skicka honom till Sverige och tillbaka, säger Anders Larsson.
Från det andra svenska EM-laget återstår bara två spelare – Joachim Andersson och Albin Plantin. Veteranen Håkan Berg satsar inte längre på att spela mästerskap och Håkan Hallberg ville inte utlova och binda sig vid en helhjärtad satsning under det kommande året.
Istället tar den unge Ali Abdi Aden, som fyller 19 nästa år, klivet från U23-landslaget upp till seniortruppen.
– Han har gjort bra resultat och visat att han kan stå upp mot riktigt tuffa motståndare som Dylan Rocher. Han är en spännande framtidsmänniska helt enkelt, säger Alis nya förbundskapten Anders Larsson.

Föryngringen glädjande men inte planerad
I damlandslaget finns tre av årets VM-spelare kvar. Matilda Boström, Jenny Hamberg och Jessica Johansson. Den fjärde, Tove Orrbeck, ska föda barn i början av året.
– Hon faller bort naturligt, men kommer ändå att finnas till förfogande i den mån hon kan och hon planerar att fortsätta med landslagsövningarna. Hon och Robert Beijmo kommer förmodligen att göra på ungefär samma sätt 2012.
Emma och Rebecka Bergström från Motalaklubben Boule von Platen tar plats i mästerskapsgruppen. De fyller båda 18 under året som kommer. Det blir med andra ord en klar föryngring av seniorlandslagen. Det är dock ingen alldeles medveten strategi, enligt sportchefen.
– Men visst är det glädjande att det finns unga människor som visat så pass fina resultat att de kan ta plats i landslagen. Svensk boules framtid är kanske inte så dyster ändå.
Anders Larsson ser inga nackdelar med att såväl syskonen Bergström som Ali Abdi Aden samtidigt kan komma att bli aktuella för U23-landslagen.
– Nej, tvärtom. Varje möjlighet till erfarenheter av spel på den nivån är önskvärd och positiv, säger han.

Läggarläget mer stabilt hos herrarna
I herrlandslaget finns två utpräglade läggare – Joachim och Patrik Andersson. Det skulle möjligen kunna tyda på ett visst nytänkande hos landslagsledningen, som tidigare ofta betonat vikten av ett fungerande skytte och av spelare som kan fungera på samtliga positioner i ett trippellag.
– Både Patrik och Joachim spelade väldigt stabilt under EM. Och nu tycker jag visserligen att båda också har utvecklat sitt skytte – men det kan vara väldigt skönt för resten av laget att veta att de har en riktigt säker läggare att luta sig emot, säger Anders Larsson.
I damlandslaget finns däremot bara en utpräglad läggare i form av den unga Emma Bergström.
– Det är ont om damspelare tyvärr, kommenterar Larsson.
Samtidigt betonar han att såväl dam- som herrtruppen kan komma att utökas med en eller möjligen två spelare under årets första månad.
– Jag vill diskutera den kommande landslagssatsningen ytterligare med några spelare. Jag hoppas kunna träffa några av dem personligen i samband med Fyrlingen och annars får jag tala med dem på telefon.

Landslagen större än mästerskapstrupperna
När trupperna är fullständigt klara (senast i februari) kommer landslagen, som tidigare rapporterats, att fungera på ett annat sätt än tidigare. Det är bara de spelare som är uttagna i de här mindre trupperna som kommer att vara aktuella för 2012 års mästerskap – herr-VM i Marseille och dam-EM i Ghent.
Fler spelare kommer däremot att ingå i landslagen på så vis att de fortfarande står i kontakt med sina förbundskaptener och tillsammans med dem gör en årsplanering. Sedan får spelarna på egen hand göra samtliga övningar de får av landslagsledningen. Det kommer att handla om samma övningar som spelarna i mästerskapstrupperna får – det som skiljer spelarna i mästerskapstruppen från resterande landslagsspelare blir alltså dels möjligheten att få spela mästerskap redan 2012, dels den tätare och mer personliga kontakten med förbundskaptenerna och de övriga spelarna i truppen. Inom mästerskapstrupperna är tanken att man ska ha ett närmare samarbete än vad man haft de senaste åren.
Övriga landslagsspelare har däremot möjlighet att få spela mästerskap 2013 – om de visar resultat på tävlingar och i sitt arbete med landslagsuppgifterna under 2012.
– Att man kan behöva satsa på landslaget under två år innan man får spela ett internationellt mästerskap känns inte särskilt orimligt, tycker sportchefen.
– Kan vi inte ha en landslagsstrategi som är mer långsiktig än ett år i taget tror jag inte heller att vi kan räkna med att förbättra de svenska resultaten.

Vem som kommer att bli förbundskapten för damlandslaget är fortfarande inte bestämt. Tills vidare är det Anders Larsson själv som står för kontakten med spelarna och det är han som ansvarar för uttagningen.
– Men jag har gjort den i nära dialog med Maths Lind (som kan komma att bli damkapten) och Markel Sjöström (som var damlandslagets förbundskapten 2011).


Publicerad: 2011-12-23

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se