Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Öttenius gör comeback i fulltecknad Fyrling

Årets upplaga av Fyrlingen blev fulltecknad på bara 12 timmar. Bland dem som hann anmäla sig finns franske världsmästaren Bruno Le Boursicaud och forne svenske storspelaren Kenneth Öttenius – som efter femton år är redo för comeback.

När prins Bertil hade dött och utmärkelsen årets spelare för första gången skulle delas ut till hans minne var det Kenneth Öttenius som fick ta emot den. Året var 1997. Öttenius spelade dåförtiden oftast tillsammans med Björne Johansson och Dick Nilsson. Flera gånger spelade han med framgång i det svenska landslaget vid NM och Nordsjöturneringen. Ett VM blev det också, tillsammans med Daniel Johansson och Anders Larsson.

Börjar spela igen
Anders Larsson finns med i laguppställningen också nu, när Kenneth Öttenius – vars namn alltid nämns med största tänkbara respekt bland dem som då var med – för första gången på femton år bestämt sig för att på allvar putsa kloten igen.
Han har haft dem framme även efter sin storhetstid men bara spelat ”sporadiskt”, säger han. Och det måste man väl kalla det – när det på sin höjd rör sig om en tävling vartannat år. Men så länge som två år ska det alltså inte dröja till nästa tävling, efter Fyrlingen.
– Nej, jag har faktiskt tänkt spela mer. Jag ska till och med bli medlem i en klubb, säger Kenneth och får ett medlemskap att låta som någonting alldeles extraordinärt.

Till Sibirien på sportchefens inrådan
Klubben är Sibirien CP och anledningen till att det blev just den heter Anders Larsson. När han bestämt sig för att satsa lite igen vände sig Kenneth till Anders för att be om råd. Själv hade han ingen koll på klubbarnas dagsform.
– I La Fleur, där jag var medlem förut, finns väl nästan inga aktiva som inte är veteraner. Anders sa att Sibirien är en aktiv klubb, att han själv skulle gå dit och att vi kunde spela lite ihop om jag följde med.
Jesper Skult och Åke Löwbeer ingår också i laguppställningen vid Fyrlingen.
Och Kenneth hoppas på omedelbara resultat.
– Minst kvartsfinal – annars blir man besviken, säger han med ett skratt och fortsätter:
– Det är det här som är det svåra. Man har inte spelat på femton år men ändå har man samma krav på sig själv. Det känns självklart att man ska vinna det här.

Satsar på större tävlingar
Nu låter det kanske som att Kenneth Öttenius är en kaxig typ. Så är inte fallet. Även om han hade för vana att aldrig bli utslagen före semifinal när han tävlade på allvar.
– Jag hade alltid bra medspelare. Spelade man då bara hyggligt själv räckte det för att hamna i rankinglistans topp, säger han.
Och – om man ber honom att beskriva den nuvarande formen:
– Annalkande, får jag väl säga för att vara snäll mot mig själv…
Att han nu bestämt sig för att börja tävla igen beror helt enkelt på att han tycker att det känns kul.
– Jag slängde lite kula i somras och tyckte att det kändes roligt för första gången på väldigt länge. De tidigare gånger jag har gjort små inhopp har jag känt att det var lika tråkigt som då när jag la av, säger Kenneth.
Varför det förändrat sig just nu är han inte helt säker på.
– Men det är väl det att man fått vila sig ifrån det så pass länge.
Han säger att han de två-tre sista åren innan han slutade inte hade roligt när han spelade, att han då bara spelade på rutin och av gammal vana. Att det var bara boule som gällde under många år, med träning varje dag och tävling nästan varje helg.
Den intensiteten kommer det inte att bli när Kenneth nu på nytt ägnar sig åt boulen, även om han betonar att den inte kommer att vara någon ”dussingrej”.
– Men jag koncentrerar mig nog på de större, välbesökta tävlingarna, säger han.
Vid SM, Varberg och Lindome kan man med andra ord räkna med att stöta ihop med honom. Och kanske vid seriespel eller Svenska Cupen.
– Blir man uttagen så visst vill man spela. Om det ligger vid en tidpunkt där det fungerar. Nu har man ju familj, hus och jobb att sköta om.

Årets spelare ser 1997 års som svår utmanare
Nypremiär för Kenneth Öttenius blir det i vilket fall som helst under nästa års första stortävling Fyrlingen. Regerande mästaren Thomas Wiede, tillika den senaste i raden av årets spelare, ser radens förste som en farlig utmanare.
– Han var ju en av de bästa i Sverige när han spelade. Framför allt har han alltid varit en väldigt trevlig kille både på och utanför banan. Det ska bli roligt att se honom på den igen, säger Wiede som tillsammans med Patrik Andersson, Jimmy Löf och Johan Skagerlund kommer att försvara sin seger i Fyrlingen från i år.
Wiede nämner, utöver Öttenius, hans gamle lagkamrat Dick Nilsson, när han ska räkna upp de främsta hoten i Fyrlingen.
– Han är inte dålig, han heller. Även om man inte ser honom så ofta är han alltid väldigt duktig när man gör det.
Dick Nilssons lagkamrater är inte heller av det sämsta virket: Kristian Eklund, Jonas Jacobsen och Bo-Göran Stare. Coccinelles Joachim Andersson, Matilda Boström, Jessica Johansson och Rickard Nilsson hör, som så ofta, till förhandsfavoriterna – och till dem Wiede nämner som farliga konkurrenter. Liksom bröderna Henri och Viktor von Eggers Patron som, utöver den sedvanliga lagkamraten Håkan Hallberg, i Fyrlingen spelar tillsammans med pappa Jonny.

Världsmästaren till Borås och danskt-franskt-svenskt lag
Och så, förstås, den franske världsmästaren Bruno Le Boursicaud som kommer till Borås för att spela med unge svenske junioren William Silfverberg och två av Danmarks bästa spelare – Emil Petersen och Launy Larsen.
Le Boursicaud och Silfverberg har tävlat tillsammans en gång tidigare, men Fyrlingens tävlingsgeneral Herman Thorell vet inte hur det kommer sig att världsmästaren nu dyker upp i Borås.
– Det var Markus Viktorsson från Pétanque Exclusive som anmälde två lag till tävlingen. Från början var det tänkt att tyske landslagsmannen Sascha Koch skulle spelat i det ena, men han blev utbytt mot Le Boursicaud. Det är i alla fall Viktorssons förtjänst att han kommer – och det är verkligen en förtjänst. Får vi hit en världsstjärna istället för en Sverigestjärna kan vi kanske väcka lite mer uppståndelse, säger han.

Regerande mästarna har inte spelat ihop på länge
Om 2011 års vinnare i Fyrlingen har kapacitet att plocka hem segern också 2012 återstår att se. De verkar inte veta själva.
– Formen är hyfsad för min egen del men jag kan inte riktigt svara för Patrik och Jimmy, säger Wiede.
Han har inte spelat tillsammans med sina lagkamrater sedan finalen i Bouletouren i september. Inomhustävlingar hör inte till Thomas Wiedes favoritsysselsättningar nämligen.
– Jag tycker att det är så tråkigt. Det är inte roligt att åka långt för att spela mot 15-16 lag.
Med Fyrlingen är det en annan sak.
– Man vet ju att den blir full och att man får spela många matcher. Den är väldigt rolig att spela och det kommer många bra lag.

Fyrlingen funderar på att växa
Fulltecknad – med 192 spelare i 48 lag – blev tävlingen redan tolv timmar efter det att den öppnade för anmälan.
– Vi har slagit något slags rekord varje år. Det är kul på ett sätt och tråkigt på ett annat. Det är inte roligt att behöva säga nej till så många spelare, säger arrangören Herman Thorell.
Han berättar att man i föreningen smider lite planer för att kunna utvidga tävlingen. För att kunna göra det behövs nya lokaler.
– Det handlar om pengar och arbetsmängd. Och vi vill vara försiktiga – det viktigaste är att tävlingen funkar.
Att tävlingen är välorganiserad och flyter på bra är nämligen det som gör att den lockar så många deltagare, tror Herman.
– Och att vi är den första större tävlingen på året. När alla anmäler sig i så god tid ökar ju suget och hysterin.
– Vi är inte så bra på att göra en massa jippon runtomkring och är ganska stela. Vi är ju lite bundna av lokalerna också. Och driver inte serveringen själva.
Att föreningen inte får några intäkter ifrån mat- och kaféförsäljning gör att Fyrlingen inte går med någon vidare vinst.
– Vi har alltid gjort ett plusminusnoll-resultat. Vi ser det som att vi tjänar goodwill istället. Och är inte ute efter att tjäna pengar. Det kan låta pretentiöst men det här är vårt bidrag till Boulesverige, säger Herman.

Öppet hus och nytt grus
Tävlingen kommer att vara sig lik och spelas på samma sätt som i fjol. Varje möte består av en trippel och två dubblar, startuppställningen i trippeln måste variera från möte till möte, matcherna startar vid ställningen 4-4 och spelas utan tidsbegränsning.
Att det hålls ”öppet hus” i hallen på fredagskvällen är dock en nyhet.
– Vi kommer att ha käk och minibar. Det är väl en liten uppiffning eller vad man ska kalla det. Men man vet ju inte hur många som kommer redan på fredagen. Blir det populärt kan vi satsa mer på det nästa år, säger Herman.
En annan nyhet är underlaget. Hallen har försetts med nytt grus.
– Det är hallföreningen som har beslutat och gjort det. Det ska vara större sten så det borde bli mer svårspelat. Men ryktet säger att de har lagt på för mycket grus. Då får vi skrapa i mellandagarna…

Vi återkommer med rapporter ifrån tävlingen här på Svensk Boule. Medan den spelas kan man följa den på Pétanque Exclusive Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Och fram till dess via tävlingens Facebookgrupp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2011-12-28

Senast uppdaterad: 2011-12-28

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se