Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sibirisk fyra fick fira!

Sibirien CP är mästare av Fyrlingen 2012. Filip Goldéus, Albin Plantin, Robin Johansson och Anders Csapó vann sent på söndagskvällen den tuffa tävlingen i Borås och kan nu glida runt i Boulesverige som titelbärare under året.

Vägen till segern var dock inte självklar. Förvisso lekte man sig igenom lördagens gruppspel och höll sin seedning utan problem. Faktum är att man inte förlorade en enda av de nio matcher man spelade. Men på söndagsmorgonen var man faktiskt snubblande nära att åka ur tävlingarna. Lag Oscar Andersson, Robin Johansson, Hamid Zanghene och Mattias Thorell hade ett gyllene läge att slå ut sibirierna, men missade och förlorade sedan snöpligt.

Istället för tidig sorti i 8-delen fick man en raketresa genom kvarten. Lag Davy Johansson från Hällesåker hade skrällt i 8-delen genom att slå ut 5-seedade lag Markus Enbom, men i kvarten verkade krafterna tagit slut. Sibirien vann med 2-0 i matcher och även om Hällesåker kämpade blev Sibirienlaget klara för semifinal först av alla.

Halmstad deppade efter semin
De regerande mästarna från Halmstad, Patrik Andersson, Jimmy Löf, Thomas Wiede och Johan Skagerlund, vandrade igenom gruppspelet nästan lika säkert som Sibirien. Man inledde med att förlora den första trippeln, för att sedan vinna 8 raka matcher. Det blev också en klar seger i 8-delen mot lag Carljohan Möller, följd av en tuff kvartsfinaluppgörelse med Jonas Jacobsen, Dick Nilsson, Kristian Eklund och Patrik Thelaus, där segersiffrorna till slut dock var ganska klara. Men, i semin mot Sibirien tog det stopp. Man förlorade trippeln, krigade hem den ena dubbeln med en adrenalinkokande Jimmy Löf, men orkade inte med att vinna den andra. De regerande mästarna utslagna och syntes rejält besvikna när de lämnade hallen.

Finalklara Sibiriens halva avklarad – vad hände då på världsmästarhalvan?

Världsmästaren blev publikfavorit
Lag Bruno Le Boursicaud, William Silfverberg, Launy Larsen och Emil Pedersen blev redan under lördagen stora publikfavoriter. Med sitt offensiva spel drog man ned många applåder och artisten Le Boursicaud lyfte sina lägg högt upp under boulehallens tak. Det såg kassaskåpssäkert ut så långt och de flesta började ställa sig in på en söndag fylld av fransk uppvisning.

Det fick man delvis också, men det skulle snabbt visa sig att det var flera lag som var beredda att ge stjärnlaget en rejäl match. Först ut var lag Bergström BVP, som stretade emot bra. Därefter lag Håkan Hallberg, bröderna Viktor och Henri von Eggers Patron och deras pappa Jonny Patron. Man hade bra läge att vinna trippeln men förlorade snöpligt. I de efterföljande dubblarna spelade man fortsatt bra, men här glänste Bruno och Launy. Det blev seger till slut och därmed semifinaldags mot lag Cocinelle.

Sitting Boule hotade Coccinelle
Cocinelle hade haft en lördag som alla de andra toppseedade lagen – bekväm och överlägsen. Den följdes av en 8-del mot Ödenäs som tog lång tid, men slutade med klar Cocinelleseger. I kvarten brakade man samman i en riktig uppgörelse med lag Ali Abdi Aden, Kjell Pettersson, Kenneth Köhalmi och Robert Beijmo, SIT. SIT-laget hade bud på seger och kunde mycket väl stått som semifinalister. Det gjorde man nu inte.

Episk semifinal
Semifinalen mellan Coccinelle och lag Le Boursicaud blev episk. Bruno, Launy och Emil vann en glasklar seger i trippeln, men sedan började en sällan skådad triller. William och Emil ryckte ifrån till en stor ledning mot Rickard och Joachim och såg ut att avgöra semifinalen, men den rutinerade duon vände och vann. Samtidigt hade Jessica och Tobias tappat en lika klar ledning och såg ut att förlora efter några magiska omgångar av främst Launy Larsen. Men plötsligt gick inte läggspelet Brunos väg. Launy lyckades rädda matchen en gång genom att skjuta lillen död, men i vändan efter uppstod samma läge och då lyckades inte dansken med samma bedrift. Förlusten var ett faktum när Joachim och Rickard la in matchsegern några minuter senare på banan bredvid.

Sibiriska glädjescener
Finalen kändes sedan lite ljummen. Kanske satte semifinalen en viss prägel, då stämningen bland de täta publikleden var hög och spelet av hög klass emellanåt och när Coccinelle inte orkade streta emot i trippeln dog stämningen något och publiken försvann. Coccinelle gjorde vad man kunde i dubblarna, men när Robin och Anders tillslut vann med 13-12 över Joachim och Rickard, var alltså den sibiriska triumfen ett faktum. Glädjen var påtaglig sekundrarna efter att segern var bärgad.

Comebackande Kenneth nöjd
Hur gick det förresten med Kenneth Öttenius comeback?
– Det här var skitkul och gav mersmak. Nu ska jag hem och nöta inför nästa tävling, för jag vill vara bättre förberedd, sade Öttenius under förmiddagen. Hans lag med Anders Larsson, Jesper Skult och Åke Löwber hade någon halvtimme tidigare förlorat 8-delen mot lag Hallberg och medan de övriga deppade tycktes Öttenius njuta av situationen.

– Det är hur länge sedan som helst som jag tyckte det var kul att sitta och kolla på boule, nu är det hur skoj som helst. De andra vill dra hem och jag vill vara kvar, skrattade han bort mot lagkamraterna.

Att han ska fortsätta spela råder det inget tvivel om, men nivån får bli ganska låg på grund av tidsbrist. Det blir åtminstone en start under sommarens SM i Skövde.

– Jag ska spela mixedtrippel med Anders Larsson och Tove Naess, spelare jag spelat mycket med tidigare år. Inte som lag, men som medspelare på olika sätt.

Kenneth tyckte själv att han har en bra bit till forna dagars glans, men han visade upp imponerande spel vid ett par tillfällen. Kraven är högt ställda.

Sportchefen imponeras av Fyrlingen
Vad tyckte förbundskapten Larsson om den comebackande kompisen då?
– Jätteskoj att han är tillbaka. Vi ska spela mixedtrippeln på SM och det kan bli riktigt bra, absolut!

Tävlingen som sådan imponerade också stort på sportchef Larsson.
– Tävlingen fungerar ju enormt bra. Organisatoriskt ser man inga missar, finns de så löser man det mycket snyggt i så fall. Fyrlingen och Varberg är det största vi har utanför SM och de enda rimliga tävlingarna vi nu har som kan locka spelare från Europa. Det ska vi utnyttja till nästa år.

– Att matcherna startar på 4-4 i stället för tid är också ett väldigt bra inslag. Elitlagen har inga marginaler att slarva, då kan de åka dit. Det gör att de presterar på hög nivå hela helgen. Med ett sådant här startfält dessutom, så är det en enorm utmaning att vinna. Nackdelen är att tävlingen ligger så tidigt på säsongen, normalt ska det här vara en tung träningsperiod.

Tävlingarna sändes på nätet under dagarna två. Dessutom var Borås Tidning på plats och rapporterade från båda tävlingsdagarna och Radio Sjuhärad gjorde ett reportage under söndagens finalspel. Tävlingen röner stort intresse i Borås och åskådarleden var under båda dagarna stundom täta med hög stämning.

Publicerad: 2012-01-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se