Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Klasskamp på årsmöte

I morgon, söndag, står en intressant strid på distriktsmötet i Wästgöta-Dahl. En motionär vill avskaffa åldersklasserna i inomhus- och lag-DM. Och har, inte oväntat, fått mothugg.

Herman Thorell och hans klubb, Pomme de Pin, vill att distriktets inomhus-DM och lag-DM under en tvåårsperiod ska arrangeras bara i en enda klass - den öppna. I syfte att främja den öppna klassen. Motionären menar att Boulesveriges medlemmar delar upp sig mer och mer och att den utvecklingen bör stoppas.
- Just på inomhus- och lag-DM har det varit sjukt mycket lag i veteranklassen och nästan inga i den öppna, så där är det bra att börja. Samtidigt kallas mästerskapen för framgångsrika eftersom de drar många lag - och det är ju både sant och inte. För den öppna klassen stämmer det inte alls, säger Herman Thorell.

Att det blivit som det har blivit beror på två orsaker, menar Herman.
- I Borås är det många som börjat spela boule som veteraner. Många av dem tror eller har trott att de inte får vara med i den öppna klassen - att den bara vänder sig till folk under 55. Så det är dels sådana som inte vill spela öppen klass, dels en okunskap.

Motionen har väckt en hel del starka reaktioner från medlemmar som inte vill att den ska gå igenom.
- Det är de vanliga argumenten: "Varför ska de äldre offras för att de yngre vill ha fler motståndare att slå?" Men det handlar ju inte alls om det. Vi måste ha en fungerande öppen klass för att fylla på i alla andra klasser. Och nu håller den på utarmas.
Herman vill utnyttja det faktum att boulesporten inte påverkas av faktorer som ålder och kön.
- Min teori är att om det finns en veteranklass att spela väljer veteranerna den. Om det inte finns en veteranklass är de med ändå.

Problemet gäller hela landet och inte bara Wästgöta-Dahls distrikt. Men Herman har ändå valt att nöja sig med att försöka förändra de båda inoficiella distriktsmästerskapen än så länge.
- I officiella DM blir det mer komplicerat eftersom det påverkar SM-seedning och rankingpoäng. Och jag tror att man måste börja i det lilla. Skulle det fungera kan man lyfta det till förbundsmötet.

Ändå tror Herman att motionen kommer att avslås.
- Wästgöta-Dahl är det värsta exemplet när det gäller uppdelning mellan veteraner och andra. En dam som är 65 år har 70 tävlingar att välja på i vårt distrikt under året. En man som är 54 har bara 20.
Hermans egen klubb står enad bakom motionen och Skövdeklubben Bonbon håller med.
- Och jag tror att Sansjö, som är en veteranförening, också ställer sig bakom den. Vi får se. Jag har gjort en väldigt seriös presentation med diagram och grejer. Jag hoppas att jag får upp ögonen på någon.
- I två tävlingar på distriktsnivå borde man kunna våga sig på ett försök. Och veteranspelare kommer naturligtvis att vinna ändå. Då kanske de förstår att det inte är farligt att spela tillsammans.

Läs motionen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2012-03-24

Senast uppdaterad: 2012-03-24

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se