Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svensk succé i Danmark

För svensk landslagsboule blev det en synnerligen lyckad helg i Danmark. Vid den internationella tävlingen Hedebo Open blev, som väntat, Christophe Sévilla och de övriga fransoserna obesegrade. Men de svenska landslagen kom närmast.

Seniorlandslaget – Joachim Andersson, Rickard Nilsson och Thomas Wiede – slutade på andra plats efter att ha förlorat mot Sévilla, Figueres och Lenglet i finalen. På bronsplats kom det svenska juniorlandslaget – Daniel Eriksson, Jack Jansson Carlsson och Simon Åkesson. Liksom landslagsjunioren William Silfverberg, som den här gången spelade tillsammans med danskarna Kasper Bak Laursen och Launy Larsen.

Vidrigt väder
– Förutom vädret tycker jag att det har gått jättebra, säger juniorlandslagets förbundskapten Henri von Eggers Patron.
Väderleken var inte den bästa. Det var riktigt kallt, regnade då och då – och spelarna bjöds till och med på en hagelskur.
– Man kände inte fingrarna stundtals, berättar Henri.
Vädret inverkade också på banorna. Merparten av spelet går på fotbollsplan, men slutspelsmatcherna kan lyftas in på finalbanorna som är betydligt lurigare.
– Det var lite Hedenvarning – på en blöt fotbollsplan händer ingenting om man inte träffar på järnet, säger Anders Gerestrand som följde seniorlandslaget och fungerade som ställföreträdande förbundskapten i Anders Larssons frånvaro.
Förmodligen var det en starkt bidragande orsak till att många skickliga lag försvann redan i poolspelet (Mayopool) och förpassades till B- eller C-slutspelet, där det blev gott om farliga motståndare.
– Jimmy Löf, Ali Abdi Aden och Bosse Persson är ju inget dåligt lag på pappret. Men de förlorade första gruppspelsmatchen med 0-13. De spelade alldeles för aggressivt, säger Gerestrand.
Henri gör samma analys:
– Det var flera duktiga svenska lag där men inga som gick bra. De gick för mycket på attack innan de kom på att här är det att lägga som gäller.

Står upp mot fransmännen
Även om seniorlandslagets resultat var det bästa tänkbara (att de skulle slå Sévillas lag hade vi, i ärlighetens namn, inte tänkt oss) låter Anders Gerestrand inte överdrivet imponerad.
– De var bra. Inte jättebra, men stabila. Och de gjorde många klot.
– I finalen var det ett klot för lite per vända ungefär, säger han och jämför då med fransmannen. Men inte heller den ställföreträdande förbundskaptenen hade förväntat sig en seger i den finalen.
– Det är riktigt bra att de kan hålla spelet uppe mot det motståndet. De spelade inte sämre när de mötte dem och det är skönt att ta med sig hem, menar han.

Simon Åkesson imponerar
Henri säger samma sak om juniorlandslaget, som stötte på det franska vinnarlaget redan i semifinalen.
– De gör en bra match mot Frankrike. En dålig runda blev det, men annars gör de fyra-fem klot hela tiden. De stod på sig, vågade gå på attack, hade lite lägen och spelade sitt spel, berättar han, tydligt imponerad.
– Att Daniel gör det, som har rutin från internationella mästerskap, är kanske inte så förvånande – men de båda andra har inte sådana erfarenheter.
Juniorlandslaget var stabilt hela vägen, tycker deras förbundskapten.
– Både Daniel och Jack var stabila. Och Simon imponerade mycket. Han visade ett jättefint skytte och det var mycket det som tog dem framåt. Det här var hans klart bästa prestation i landslagssammanhang, säger Henri.

Små marginaler
Som så ofta är det små marginaler som avgör. Seniorlandslaget räddades på gränsen i sextondelsfinalen mot Freddy Tapper, Jimmy Nilsson och Anders Möller låg det under med 8-11. Joachim Andersson hade lagt in några centimeter bakom lillen. Tapper skjuter och hattar lillen så att hans klot studsar över Pimmens. Då bestämmer han sig för att raspa bort klotet. Men trots att han skickar kulan längs marken studsar den upp på lillen och över Pimmens poängkula.
Wiede kan sedan gå in, skjuta och stanna samt plocka en dubbel så att landslaget får de fem poäng de behöver för seger.
Också i semifinalen mot William Silfverbergs lag såg det oroväckande ut vid ställningen 5-3. Motståndarna hade fem poäng inne och skulle bara lägga in den sjätte när de plockar med sig lillen till ett landslagsklot. Istället för 9-5 fick de 3-6.

Riktigt lovande resultat
– Att Wille också tar sig till semifinal gör att vi har fyra svenska juniorer på bronsplats i en internationell tävling med 90 tripplar. Jag är jättenöjd med den här helgen, säger Henri.

Publicerad: 2012-06-04

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se