Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Coccinellespelare till EM

De svenska representanterna i Europamästerskapen för veteraner är klara. Trion Carina Janson, Clas Jansson, Simon Cohen från Coccinelle gick obesegrade under söndagen och visade ingen som helst pardon mot sina motståndare.

Svårast motstånd mötte trion i andra omgångens dubbelknock där Boulesjevikernas Markel Sjöström, Bengt-Åke Håkansson, Klas Hedengren tog en skenbart betryggande, och kanske lite för lätt, 10-0 ledning. Men sedan visade skånelaget var skåpet skulle stå och slutsiffrorna kunde skrivas till 13-10.

Lördagens överraskningar
Men först lite andra fakta. Gårdagens båda överraskningar Bernhard Rubinsztajn, Leif Eckerman, Kjell Mattsson från BSJ och Tommy Åberg, Ann-Kristin Rosen, Viviann Simpsson från LBJ möttes i en morgonmatch, som inte bjöd på något skönspel, däremot en massa kamp. Boulesjeviktrion stod närmast med byxorna nere när Gävlelaget hade chans att göra match men i stället hamnade på försmädliga tolv. I vändan därpå tog stockholmarna en fyra och vann med 13-12.

Pur spelglädje
Gävletrion vann sedan sin andra match, mot Kjell Andersson 018, Lars Frykberg 018, Kenneth Tengström HED, och utstrålade pur spelglädje.
– Vi har inte räknat med det här. Vi spelar utan press, sa Ann-Kristin Rosen.
– Vi har åkt fram och tillbaka från Gävle, tillade Viviann Simpsson.
– Vi förlorade första. Nu tar vi resten, siade Tommy Åberg efter vinsten och garvade.
Och jo, Gästriklands stolthet i petanque höll i nästa batalj på att ställa till det ordentligt för lag Sjöström som i första vändan hamnade i brygga med en femma i baken. 13-10 till Boulesjevikerna slutade den matchen till slut.


Kasta kloten i sjön”
En annan överraskning, men av ett mer negativt slag, var att Carlos Sotos Sandsbrotrio blev utslagen under lördagen.
– Vi är besvikna. Vi spelade inte så bra som vi kan, sa Soto på söndagsförmiddagen.
– Det smärtar. Just i dag känns det som om jag ska kasta kloten i sjön, fortsatte han, för att i nästa stund antyda att SM kommer inom kort.
Anders Tapper och hans Quatre Boule-kamrater förvånade också med att inte kvalificera sig till söndagens spel.
– Vi spelade stundtals bländande och stundtals som amatörer. Vi ledde alla matcher som vi förlorade, berättade han.
– Jag tror vi var övertända. Vi tog kanske lite för svåra beslut, förklarade han.

Poolspel med hejarklackar
Efter dubbelknocken väntade poolspel. Där ställdes de slutliga vinnarna från Coccinelle mot Fagersjös Håkan Nordenstein, Stefan Landell, Bengt Berglund. På banan bredvid väntade ett stockholmsderby mellan Marias Åke Löwbeer, Leif Bäckström, Håkan Engman lag Sjöström/Håkansson/Hedengren. Båda matcherna var rafflande och nerviga, och kanske hörde det till sakens natur – när så mycket som Europamästerskapsbiljetter stod på spel – bara stundtals välspelade. Hejarklackar bredvid banan försökte skandera ”Fagersjö!” och ”Boulesjevikerna!!”. Ja, till och med något försynt ”Maria!” hördes från åskådarskaran, och även Coccinelles spel tilldelades spridda applåder.

I båda matcherna följdes lagen åt med en fördelad poäng så gott som hela tiden. Vid ställningen 8-8 i båda fajterna gjorde Fagersjö vad som såg ut att bli Coccinelles dödsstöt. Man tog en trea och sken i kapp med solen som förhöjde temperaturen över banorna i Orminge. Men icke sa nicke. I vändan därpå la firma Jansson, Jansson & Cohen beslag på lillen och i omgången som följde replikerade de med en trea. Nästa vända behövde de bara spela två klot, för att dra ner rullgardinen för Fagersjös kämpar.
Ytterligare en vända höll den andra poolmatchen på. Sedan kunde det konstateras att Boulesjevikerna dragit det långa finalstrået.

Kompetenta solister med en dirigent
Finalen påbörjades strax efter fyra. Boulesjevikerna tog ledningen med 2-0. Sedan höll Coccinelle i taktpinnen. Med ett metodiskt spel utöver det vanliga och med två synnerligen kompetenta solister i Carina Janson och Clas Jansson kunde Simon Cohen dirigera i gruset och mala ner motståndarna. Skånelaget gjorde hela tiden något klot mer än stockholmarna och efter åtta vändor kunde man konstatera att Coccinelletrion får fila på danskan och vässa formen inför Europamästerskapen i Hvidovre.
– Vilka bra gubbar jag har. Och så duktig jag är som tagit mig hit, sa en omtumlad Carina Jansson några ögonblick efter att den trettonde finalpoängen bärgats.
– Det känns så jäkla bra. Det finns inte ord, avslutade hon innan motståndare efter motståndare i kvalet vallfärdade för att gratulera henne.
Grattis Coccinelle!

Publicerad: 2012-06-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se