Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Slagsmålet om seriesegern kan börja

Coccinelle PC gjorde sin debut i elitserien förra året. Och gjorde det med besked. I år kan det bli svårare att ta hem ligaguldet, tror Joachim Andersson. Kan någon av de nya debutanterna utmana?

Coccinelle PC, Malmö, är regerande allsvenska mästare. Något som förvånade medlemmarna själva lite grand.
– Seriespelet har vi alltid varit med i mest för att det är kul. Och vi räknade ju inte med att bli tvåa i ”förspelet”. Men vi förlorade bara mot Boulesjevikerna. Så när vi väl var där kände vi att det kanske kan gå ändå, säger Joachim Andersson.
– Slutspelets lördag gick bra. Vi vann två möten och spelade oavgjort mot Sibirien. Om vi kunde vinna de två återstående mötena skulle vi vinna serien. Men då förlorade vi det första, mot BK Strand. Sedan slaktade Halmstad Sibirien och plötsligt spelade vi en direkt final mot HPK. Och då trodde jag faktiskt på seger. Vi hade aldrig förlorat mot dem och det hade varit värre med Sibirien, fortsätter han sin berättelse från i fjol.

Juniorerna visade vägen
Naturligtvis är Joachim Andersson både nöjd och stolt med förstaplaceringen.
– Det är vad jag vet bara tre klubbar som gått rakt igenom seriesystemet, från fyran och upp till seger i elitserien. Så det är rätt stort faktiskt.
– Från början hade vi många väldigt bra elitspelare i klubben. Nu fostrar vi juniorer. Som i mångt och mycket var nyckeln till segern. De spelade riktigt bra mot Halmstad. Så mycket är deras förtjänst – de kämpade och visade vägen.
Men i år kommer den vägen att bli tuffare, tror Joachim själv.
– Det blir lite svårare i år. Vi är nog lite bättre än förra året – men det är Halmstad och Sibirien också, medan Lindome har blivit lite svagare.

Sibirien skiter i serien
Alex Lindquist och Anders Larsson har lämnat Lindome BK sedan förra säsongen. Det verkar inte nämnvärt bekymra Henrik Hugosson.
– Det är klart att vi ändå har kapacitet att vinna, säger han samtidigt som han meddelar att klubben satsar på en bättre placering än fjolårets tredjeplats.
Sibirien har – även om Joachim Andersson utmålar klubben som ett av de största hoten – deklarerat att de inte kommer att satsa på seriespelet i år. Så här säger Albin Plantin:
– Vi kommer mer eller mindre att skita i serien och använda den i första hand för att utveckla nya spelare.

Hoten från Halmstad och Helsingborg
Halmstad måste betraktas som en av de största favoriterna till ligaguldet. Inte minst efter deras seger i Svenska Cupen. I år är klubben förstärkt med Johan Skagerlund och systrarna Emma och Rebecka Bergström. Dessutom borde man vara tämligen revanschsugna efter förlusten i den avgörande kampen mot Coccinelle i fjol.
– Och det hade räckt med oavgjort för att vi skulle vinna. Det kan man gräma sig över hur länge som helst, som Thomas Wiede formulerar saken.
Nykomlingarna från Helsingborg, BK Kärnan som vann division 1 södra utan att tappa ett enda poäng, visade även under årets final i Svenska Cupen att de tänker ta plats i toppen. Enligt den femårsplan som sedan tre år tillbaka ligger till grund för klubbens satsningar är årets målsättning att etablera sig i elitserien. Men den har efter framgångarna modifierats till att hamna på övre halvan. Med tanke på hur många skickliga spelare klubben har att tillgå borde den också infrias.
– Vi kan sluta precis var som helst. Vi har rimligtvis styrka för att bli topp-fyra, men det kan hända mycket och handlar om vilka om vill vinna mest, säger Kärnans Pablo Patron.

Knäred kommer underifrån
Le Petit Knäred är en annan av årets nykomlingar. Även om klubben spelat i elitserien förr.
– Vi var uppe för ett par-tre år sedan, men då blev det en snabb vända nedåt igen, säger Emil Nilsson.
Risken är att det blir på samma sätt den här gången.
– Det är svårt att säga. Vi är några stycken som satsar lite mer och vi har helt klart ett starkare lag än sist. Men problemet med den gamla klubben i Knäred är att många av de duktiga spelarna numera spelar enbart för att det är roligt. Då blir träningen därefter. Och vi är inte så många.
Nu i första sammandraget måste klubben till exempel klara sig utan en av de starka spelarna, Kristoffer Eriksson.
– Då är vi för få för att ersätta honom. Men målet är helt klart att vi ska hålla oss kvar.
Och även om Fredrik Bäckman och Fredrik Svensson numera inte lägger någon större mängd tid på träning har de en rutin som räcker långt.
– Bäckman har ju en väldigt hög lägstanivå och han och Svensson har spelat tillsammans i alla tider och är väldigt samspelta. Det är ingen som får någon gratismatch mot oss, säger Emil.
Samtidigt är han lite missnöjd med lottningen.
– Vi möter de bästa lagen nu i denna vändan – och Stockholmslagen Boo, Boulesjevikerna och Sitting Boule när vi ska spela i Uppsala och man kan vara säker på att de kommer med fullt manskap.

Stockholm är stort
Hela fem av de tolv elitserielagen är hemmahörande i Stockholm. Sitting Boule var ett av de lag många trodde på inför förra säsongen. Men det ville sig inte. Klubben slutade på en sjundeplats. I år kommer man med all säkerhet att jobba för att ta sig uppåt. Med spelare som Ali Abdi Aden, Kenneth Köhalmi, Matte Lind, Niklas Marklund, Kjell Pettersson och Lotta Brohult är förutsättningarna för att lyckas goda.
Boo SK är den tredje och sista nykomlingen. Även om klubben, precis som de båda andra, spelat i elitserien förr. Och den här gången är den är där för att stanna. Åtminstone om man får tro Jens Terestchenko.
– Ambitionen är att vara bland de sex som tar sig till slutspel. Och den känns realistisk. Vi vill naturligtvis slippa att bli indragna i en bottenstrid och om vi spelar på topp ska vi absolut kunna göra oss hörda oavsett motstånd.
Jens har gått tillbaka till Boo efter att ha tillbringat ett antal säsonger i Sibirien.
– Varför? Det är väldigt enkelt. Mitt mål var att försöka utvecklas som boulespelare och se hur långt jag kunde nå. Då tackade jag ja till att spela med Sibirien. Jag har helt enkelt trappat ner lite och gått tillbaka till mina gamla kompisar. Så för mig personligen känns det rent ut sagt skitkul att få spela elitserien med Boo.
Föreningen har dessutom fått förstärkning av Marcus Enbom, Björn Johansson (den äldre) och hans Maria-kamrat Mikael Barkman.
– Nu har vi fått ganska mycket avhopp till första seriesammandraget tyvärr, säger Jens.
Men med tanke på att spelare som Jenny och Matte Hamberg, Fredrik Ekwall och Gittan och Lasse Ekroth redan haft stora framgångar i DM och andra tävlingar borde klubben kunna sätta sig i respekt ändå.

Några som fattas
Det är många som slåss om segrarna i seriespelet. I helgen börjar det.
Regerande mästarna i Coccinelle får klara sig utan avstängde Andreas Strandberg. Den första helgen fattas också en annan nyckelspelare – Jessica Johansson firar sin brors studentexamen och är inte med på boulebanan. Det blir gott om juniorer i laget tillsammans med nyblivne landslagsveteranen Simon Cohen, som är tillbaka med besked efter sin avstängning.
Lindome tar också med sig sin landslagsjunior, William Silfverberg.
BK Strand ska enligt uppgift komma utan Roger Söder.
Och Boo SK kommer alltså utan sina nytillskott Barkman, Enbom och Johansson.

Publicerad: 2012-06-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se