Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Halmstad tar täten

Tre klubbar är obesegrade efter det första sammandraget i elitserien - Halmstad, Coccinelle och Kärnan. Halmstad tappade bara en enda poäng och greppar därmed ledningen. I veteranernas elitserie är det Fagersjö som gått bäst hittills. Skatås och Quatre Boules följer stockholmarna i hälarna.

Halmstad tar täten i elitserien efter det första seriespelssammandraget med fem vunna möten och ett oavgjort. Tillsammans med malmöklubben Coccinelle PC och Helsingborgs BK Kärnan är de obesegrade och visar att de är tydligt inställda på att vara bland de sex klubbar som tar sig till slutspelet.
- De tre klubbarna är redan klara för slutspel i princip. Det är ju bara fem möten i nästa sammandrag, säger Kärnans Pablo Patron.
Han är nöjd med helgen. Men menar att det nya systemet - där sex av de tolv klubbarna går vidare till ett slutspel där man slåss om att vinna elitserien - fortfarande lider av en barnsjukdom.
- Är man redan klar för slutspel kan man lägga sig mot vilka motståndare man vill. Fördelen med att vinna grundspelet är så liten.
Finns det tillräckligt starka vänskapsband mellan klubbarna för att det ska inträffa då?
- Nej, kanske inte, men däremot tvärtom. Och man kan också få chansen att hjälpa en svagare klubb och slippa en stark konkurrent.

Boo stal den enda poängen
Halmstad Petank plockade alltså allra flest poäng under helgen. Elva av tolv möjliga.
- Vi hade en bra helg, tycker jag, säger Patrik Andersson.
Nykomlingarna från Stockholm - Boo SK - var den enda föreningen som lyckades ta poäng av Halmstad.
- Vi orkade inte riktigt i den sista matchen för helgen. Och det ena trippellaget - med Jenny Hamberg, Gittan och Lars Ekroth - spelade jättebra.
Allra mest nöjd är Patrik med klubbens prestation i mötet med en annan stockholmsklubb, Sitting Boule.
- Vi gjorde en riktig kanoninsats när vi slog dem med 4-0.
- Som vanligt är det en laginsats när det gäller oss, förklarar Patrik framgångarna under helgen.

Bredd, damer och juniorer
Han menar också att det är det som utmärker de tre klubbarna i tabelltoppen - att de har en lite bredare trupp och kan sätta sex riktigt bra spelare på banan.
- Sedan är det kul att det är de två klubbarna som ligger i täten med oss och visar att de är så starka - när Kärnan har mycket damer med i truppen och Coccinelle mycket juniorer. Det gynnar svensk boule.
Vilken av de tre som ligger allra bäst till är det egentligen för tidigt att sia om, eftersom de inte möttes under helgen. Det är först vid nästa sammandrag de spelar mot varandra.
- Men till skillnad från tidigare år känns det nu som att alla tolv lag verkligen har i elitserien att göra, menar Patrik.

Knäred gillas av motståndarna
En annan av elitseriens nykomlingar - den från Knäred - hade det lite motigt till en början. Men spelade sedan tillräckligt väl för att längga sig på en fjärdeplats inför sammandrag nummer två.
- Ja, det var lite förvånande. Men roligt. De har en egen spelstil som man kan sakna - de spelar ett väldigt tillknäppt spel med mycket bra läggspel. Och med Fredrik Bäckman som en mittspelare som alltid ställer till det - man har ingenting gratis när man möter dem och det är väldigt roligt att göra det, säger Patrik.
Pablo Patron håller med.
- Det vore jävligt kul om de kan hålla sig där uppe. De behövs i boulen. De har en seriositet som de andra klubbarna inte har - Halmstad undantagna.

Alla har chansen
Efter de fyra nämnda elitserielagen följer fem stycken med fem poäng i tabellen.
- Det var så jämnt i verkligheten också, berättar Patrik.
Striden om de sista slutspelsplatserna verkar med andra ord bli stenhård. Samtliga lag har chansen att ta sig dit.

Sundsvall överraskade i veteranallsvenskan
I veteranallsvenskans elitserie har Fagersjö tagit ledningen. Vilket inte bekymrar veteranlandslagets ledare Anders Tapper, som själv spelar för Quatre Boules.
- Vi ligger två poäng efter dem. Det ser jag inte som något problem.
Han är mest överraskad av Sundsvalls och Åstorps insatser.
- Vi vann rätt klart mot Sundsvall med 4-0 i första mötet. Men de vann över Sandsbro sedan och fortsatte att spela bra. Att Åstorp tagit tre poäng är också lite överraskande.
En överraskning av det mer negativa slaget är att Boulesjevikerna ligger sist i elitserien veteran med två poäng.
- Ett par av deras spelare spelar öppen klass och det gör väl en tre-fyra poäng, tror Anders Tapper.
De spelarna skulle kunna komma in vid något av de senare sammandragen.
- Jag tycker att det är lite fel egentligen - att man kan växla mellan serierna. Det utvecklar ju inte boulen precis, säger en rätt förkyld Anders Tapper.

Nästa omgång avgörande
Förkylningen blev knappast bättre av seriespelet i Helsingborg. Där blåste det rejält och regnade stundtals.
- Det var ett knepigt väder - ömsom regn och blåst, ömsom sol och blåst. Inget väder där man ser någon briljera. Efter nästa omgång tror jag att vi kan se vilka som är de fyra bästa lagen.
Just nu ligger Skatås och Quatre Boules två poäng efter serieledande Fagersjö. Sedan kommer Sundsvall.
- Skatås brukar vara med, men tappa i slutet. Fagersjö gick lite bättre än normalt. Vi får se. Det är ju lite roligt också - att inte allting går som man tänkt sig. 

Publicerad: 2012-06-18

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se