Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Alla vill till Varberg

Varbergs Strandcup slår rekord igen. Fler veteraner än någonsin kommer att ta plats i stenbrottet och Societetsparken för att spela Kjells minne. Där kommer också, som vanligt, de allra flesta av landets skickligaste spelare att finnas under helgen. Tillsammans med några utländska gäster kommer de att göra sitt bästa för att ta sig till den internationella trippelns final som i år spelas på söndagen.

När jag talar med Strandcupens starke man, Mats Peterson, har han just tillsammans med 30 andra starka män och kvinnor rest tälten vid spelplatsen. Under sommarens regnigaste dag.

– Det är härligt, alltså. Vilket engagemang. En massa människor som tillsammans hjälps åt.
Vädret ser ut att bli betydligt bättre under själva tävlingarna. Enligt prognosen kan det komma några stänk under söndagens dubbel och möjligen något mer än så när trippeltävlingen i V55-klassen spelas på fredagen. Om den håller ska det emellertid ha spruckit upp när det blir dags för mixdubbel på fredagskvällen. Och under huvudtävlingen, den internationella trippeln, på lördagen ska det bli ett utsökt bouleväder.

Rekordmånga veteraner
Liksom under torsdagen – då den omåttligt populära dubbeltävlingen för veteraner, Kjells Minne, spelas. Trycket på den var i år så stort att arrangörerna beslutade att höja maxgränsen för antalet deltagande lag från 140 till 168. Och den är lika fulltecknad ändå.
– Vi sa förra året, när 140 lag var anmälda, att här är gränsen. Men det var det ju inte. Nu använder vi alla banor vi har möjlighet till – i Societetsparken också och höjer till 168. Vi fixar det, säger Mats.
Också under söndagens dubbelspel kommer både Societetsparken och stenbrottet att utnyttjas – och Mats utesluter inte att det kan bli ett nytt deltagarrekord också då. 129 dubbellag är redan anmälda.
I den öppna trippeln är i skrivande stund 83 lag anmälda – så även där ligger det gamla rekordet, på 92 lag, i farozonen. Den oro Mats på förhand kände, för att deltagandet skulle minska som en följd av att Boule-SM numera spelas en vecka tidigare, kan konstateras ha varit helt obefogad.
– Det ser jävligt bra ut. Det är roligt att det funkar, säger han nu.

Landslagstätt
Bland de anmälda trippellagen finns det norska damlandslaget och det finska herrlandslaget. Liksom samtliga svenska landslagsspelare.
Herrlandslagets Ali Abdi Aden spelar med sin klubbkamrat från Sitting Boule, fjolårssegraren Kenneth Köhalmi, och BK Kärnans Pablo Patron. Albin Plantin spelar ihop med förbundskaptenen Anders Larsson och Jesper Skult (samtliga Sibirien CP). Patrik Andersson och Thomas Wiede spelar, som alltid, med Jimmy Löf (Halmstad Petank). Och Joachim Andersson och Rickard Nilsson spelar, också de, i sin vanliga trippelkonstellation med damlandslagets Jessica Johansson (Coccinelle PC).
Jenny Hamberg från damlandslaget spelar också tillsammans med klubbkamrater - trippeln med Gittan och Lars Ekroth (Boo SK) har redan visat sig vara framgångsrik. Så även Anna Theander som spelar med Tommy Gustafsson och Åke Rydén (Gbg Boule Bangers) medan Emma och Rebecka Bergström (Halmstad) bildar lag med Sibiriens Camilla Csapó.
Juniorlandslaget har också flera medlemmar med i tävlingen och det kryllar av elitseriespelare. Dessutom kommer såväl Tyskland som Holland att ha representanter på banorna.

Flyttad final
Strandcupen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger en vecka tidigare än vanligt – eftersom SM har tidigarelagts med en vecka och man inte vill att tävlingarna ska hamna för nära inpå varandra. Den jazzentusiastiske boulespelaren kan därmed glädja sig åt att tävlingen i år sammanfaller med Varbergs Jazzfest Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Finalen i den internationella trippeltävlingen har också flyttats och spelas i år på söndagen istället för på lördagskvällen. Så även semifinalerna. Preliminärt kommer semifinalerna att starta klockan tolv och finalen klockan två.
– Det innebär att de som tar sig så långt i trippeln inte kan spela dubbeln och får omforma sina lag till söndagen. Det är helt enkelt för att få mer publik till de slutgiltiga trippelmatcherna. Då har folk börjat slås ut ur dubbeln, säger Mats.
– Orkar vi kör vi en Djurgårdskalle på lördagskvällen istället, fortsätter han.
Annars kommer man att känna igen sig.
– Jag har tänkt mycket på det där – att man borde förnya sig. Och det ska man väl göra innan det dalar. Men det är svårt att ändra på ett vinnande koncept, säger Mats.
Än så länge har han ingenting att frukta. Strandcupen är, efter SM, fortfarande Sveriges mest populära bouletävling.

Publicerad: 2012-06-27

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se