Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svensk boules hopp och framtid

Svensk boules hopp och framtid träffades på Bosön för att spela boule i dagarna fyra. 33 deltagare från 11 olika föreningar i Sverige kom för att lära känna varandra och förbättra sitt boulespel men först och främst för att ha roligt. Och roligt har de haft!

Ungdomarna har tränat och spelat boule ungefär fem timmar om dagen fördelat på förmiddags- och eftermiddagspass. Förmiddagspasset var till för teknikträning och personlig coachning och eftermiddagen mestadels för spel. Till sin hjälp har de haft välmeriterade landslagsspelare, den förre förbundskaptenen och även den nya. Ett antal föräldrar har också varit med och stöttat och uppmuntrat på alla sätt. I de praktiska arrangemangen har Kerstin Hjelm hållit i trådarna på ett exemplariskt vis.

De som tror att ungdomarna fick nog av fem timmars boule tror alldeles fel. Även under de fria aktiviteterna har det kastats och det verkar faktiskt som de aldrig får nog.
– Allra roligast var skyttestafetten, säger Natalie Karlsson, 13 år från Trelleborg, men tillägger sedan att det nog var ännu roligare att träffa nya kompisar. Natalie kom till Bosön för att lära sig mer boule och det tycker hon att hon har gjort.


Snart 16-årige Pierre Alstander, som spelar för Gränna (CDB), kom hit för att träffa nya och gamla kompisar. Han har spelat boule i elva år och är alltså en van boulespelare. Pierre säger att det allra roligaste under lägret var att förbättra skyttet och att spela innebandy.

Två unga ledare har också i allra högsta grad varit med på lägret och dragit det tyngsta lasset. Thor Hjelm och Gustav Oscarsson har tillbringat 24 timmar om dygnet med ungdomarna och spelat, lekt, badat, busat, tröstat och sovit med dem. Mycket uppskattat av alla, såväl ungdomar som ledare och föräldrar.

Ledarna har i övrigt fått lite huvudbry vad gäller ungdomarnas kunskapsbredd och det stora åldersspannet. Alla, från nybörjare till rutinerade landslagsspelare, skulle få sitt lystmäte tillgodosett. De äldsta är 17 år och de yngsta tio. Alla ska kunna känna att just de har blivit uppmärksammade och fått hjälp med just det de behöver för att kunna bli bättre boulespelare. Ofta fick de äldre hjälpa de yngre för att på så sätt även skolas in i vuxenvärlden.


Mushtaba Rahmazani är 16 år, från Örsundsbro och har spelat boule i en månad. För lite mer än ett år sedan kom han ensam till Sverige från Afghanistan och bor numera hos Sonja och Nisse Nilsson. Med uppmuntran av dem kom han till ungdomslägret och träffade nya kompisar och förbättrade sitt boulespel rejält. 
– Roligast är att skjuta, säger han och ler mot sina nya kompisar, varav några har spelat i landslaget i flera år.

Förbundskapten Henri von Eggers Patron har varit på lägret för att hjälpa till med träning och personlig coachning, men har naturligtvis också tagit tillfället i akt att observera boulens framtid.
– Som det är i nuläget har jag alldeles för få möjligheter att se ungdomarna spela, säger Henri. Det blir det här lägret och SM. Jag skulle önska att det fanns fler möjligheter för dem.

I december 2011 anordnade Henri, tillsammans med Sörbyängen, Vinterspelen i Jönköping. Det blev välbesökt. 49 ungdomar dök upp och spelade. Han hoppas kunna upprepa succén i år och uppmanar ledare och föräldrar att hålla ögonen öppna för information här på hemsidan.

På det hela taget och utan större missöden verkade alla på söndagseftermiddagen nöjda och efter att ha packat och släpat sina tunga väskor mot bussar, bilar och tåg sa de hej då med frasen: VI SES PÅ SM!

Bild: Joachim Andersson

Publicerad: 2012-07-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se