Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ny boulefest i centrala Stockholm

Stockholm har sedan den, i de flestas ögon, fantastiska tävlingen Mayo Open lades ner saknat rejäla bouletävlingar i stadens centrum. Nu ska det bli ändring på det. De som ska se till att det blir det är tre klassiska klubbar – som oftast betraktas som rivaler. Nu gör AIK, Djurgården och Hammarby gemensam sak i Humlegården.

När AIK, Djurgården och Hammarby nämns i samma mening brukar det inte vara som de bästa av vänner. Inte som tre klubbar som tar varandra i hand för att arbeta tillsammans och göra en efterlängtad insats. Precis så är det emellertid nu. AIK:s nybildade boulesektion har medfört den hunger och entusiasm som de båda övriga, mer ålderstigna, klubbarna behövt för att åter tända gnistan.

Slutet för stockholmsk saknad?
Redan när AIK för ett drygt år sedan bildade boulesektionen hade klubben som ett av sina uttalade mål att arrangera en tävling i Stockholms innerstad för att på nytt skapa en boulefest där. Genom åren har några av de största och mest minnesvärda boulefesterna hållits just där. I Kungsträdgården och Rålambshavsparken har Mayo Open bjudit på stora, internationella boulefester där bredd och yppersta elit samlats för att ha kul i dagarna tre.
För två år sedan var den sagan emellertid all och sedan dess har huvudstaden fått klara sig utan boulefest. Ingen har tagit över stafettpinnen efter det kommersiella företaget Scandinavian Boule, som ligger bakom Boulebar och arrangerade den populära tävlingen.
Förrän nu.
De klassiska klubbarna Djurgården, AIK och Hammarby tänker ta boulen tillbaka till klassisk boulemark, i Humlegården.
– Humlegården är kanske inte boulens vagga i Sverige men i alla fall dess ungdomsår, som Sture Öhman, Djurgårdens IF, säger.
Nu har det inte spelats några organiserade bouletävlingar på över tio år i Humlegården, intill Stureplan. Tack vare ett gott samarbete med stadsdelen Östermalm får föreningarna låna Humlegården utan kostnad.
– Vi sparar otroligt mycket pengar på det och kan därmed ha låga startavgifter. Stadsdelen hjälper också till med marknadsföringen, berättar Jan Norberg, AIK.

DN-pokal att fajtas om
Inte bara stadsdelen fungerar som samarbetspartner – det gör också tidningsdraken Dagens Nyheter. Tidningen har instiftat ett pris, DN-pokalen, som kommer att delas ut under tävlingen och bjuder på gratisannonser i den egna publikationen.
– Deras prenumeranter får också pröva på boule utan att det kostar något. Vi kommer att ha flasktävlingar för nybörjare och andra som vill med tre starttider under dagen, säger Norberg.
Stockholm Boule Cup, som tävlingen heter, är nämligen än så länge en endagarshistoria. Den 28 juli är det som gäller. Spelstarten ligger något senare än vad som nu är brukligt vid bouletävlingar – först klockan halv tolv startar trippeltävlingen.
– Det blir lite mer humant, om folk åker från andra delar av landet.
Att så ska bli fallet, och att det inte bara blir huvudstadsbor som tävlar, hoppas arrangörerna förstås. Någon maxgräns för antalet deltagare finns inte.
– Hur mycket folk som helst kan spela i Humlegården, säger Norberg.

Klassisk boulefest
Huvudtävlingen är en öppen trippeltävling som startar med direktutslagning redan från början, där de lag som slås ut i första omgången får fortsätta i en B-turnering. Dessutom spelas en ungdomstävling med dubbellag.
Anmäler sig gör man antingen via SBF Online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller genom tävlingens egen hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Förbundskapten Anders Larsson skickar ett landslag till tävlingen, bestående av Ali Abdi Aden, Joachim Andersson och Albin Plantin. Det blir fri lottning och ingen seedning.
– Vi börjar lite försiktigt, säger Norberg och man funderar onekligen över vad som kan hända när han tar av sig silkesvantarna.
– Vi kommer att servera merguez, äkta lammkorv, och försöka använda det bästa av gammal fin bouletradition och köra vidare på det. Vi vill att det ska bli lite som det var från början i Humlegården, när boulen var som roligast, och vi tror att det kan bli en riktig boulefest, en publikfest, och ett första steg mot en riktigt fin tävling i Stockholm.

Konkurrerande kamrater
Samarbetet mellan de tre klassiska rivalerna har gått alldeles utmärkt.
– Det har präglats av samförstånd och en vilja att lyckas, säger Djurgårdens Sture Öhman och Jan Norberg håller med.
– Det har svetsat samman föreningarna och är jättestimulerande. Förhoppningsvis kan det bana vägen både för andra bouleklubbar och för andra sektioner inom våra egna klubbar.
Är det realistiskt att tro att liknande samarbeten kommer att komma till stånd mellan fotbolls- eller hockeyavdelningarna i AIK, Djurgården och Hammarby?
– Det är svårare, men jag tror inte att det är omöjligt. Och jag tror att vi inom boulen kan visa vägen lite grand, säger Norberg och fortsätter:
– Vi är verkligen kompisar vid sidan av banan och konkurrenter när vi är på den.
Så stor konkurrens blir det inte i Humlegården – de arrangerande föreningarna har kommit överens om att bara ställa upp med ett lag vardera i huvudtävlingen.

Entusiasm och erfarenhet
Om AIK bidragit med entusiasm, pionjäranda och initiativförmåga har Djurgården och Hammarby stått för erfarenheten.
– Både Hammarby och vi har arrangerat tävlingar i en herrans massa år – och många av medlemmarna har mer än trettio års erfarenhet som spelare, säger Sture Öhman.
– Det är viktigt att hålla ihop det, att allt flyter på och att det blir minimalt med väntetider, menar han.
Sture Öhman berättar att diskussionerna om en gemensam tävling pågått emellan de tre klubbarna sedan förra sommaren. Jan Norberg och AIK har verkligen nått ett av sina mål.
– Det var det här vi hoppades på när vi bildade AIK Boule – det här samarbetet. Nu ska vi lära oss på vägen så att vi kan göra det ännu bättre nästa gång. Alla är laddade och tycker att det ska bli väldigt roligt att bjuda stockholmarna på en riktig boulefest igen.

Publicerad: 2012-07-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se